Pódium bude v rámci druhého festivalového večera patriť trojici kapiel pozostávajúcich z hudobníkov zo Slovenska, Poľska, Čiech a Rakúska. Okrem nich sa na Mikulášskom Jazzovom Festivale 2012, ktorý sa bude konať 20. - 22. júla, predstaví aj dvojica jazzových speváčok.

Druhý deň ôsmeho ročníka jediného jazzového festivalu na Liptove ponúkne vystúpenie zoskupenia Erik Rothenstein Band. Jadro koncertného programu budú tvoriť Erikove autorské kompozície z albumu Prater Menuet (2005) a jeho nového projektu Blázni z Chelmu. Obe nahrávky obsahujú skladby ovplyvnené folklórom strednej Eúrópy a klezmerom. Vystúpenie kapely obohatí rakúska speváčka Alexandra Schenk, s ktorou už kapelník spolupracoval na spomínaných albumoch. Na klávesoch sa predstaví František Báleš, na kontrabas zahrá Vlado Máčaj a o rytmiku sa postará Milan Ruček.

Na festivale sa predstaví aj formácia Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band, ktorá je vedená jedným z najväčších talentov modernej poľskej jazzovej scény. Tento mladý 28-ročný klavirista pred dvoma rokmi vystúpil na jazzových festivaloch v Prešove a Banskej Štiavnici, a začiatkom tohto roka v Bratislave a Brezne. Toto leto zavíta opäť na Slovensko, aby sa spolu so svojím Audiofeeling Triom predstavil jazzovému publiku na Liptove.

Pawel Kaczmarczyk sa jazzu začal venovať už v detstve, popri štúdiu klasického klavíra sa už ako 17-ročný stal členom tria KBD, ktorého album Live získal cenu Album roka 2005. Odvtedy zaznamenal mnoho úspechov na medzinárodných jazzových súťažiach a zisk ocenenia Klavirista roka 2009 spôsobil v Poľsku senzáciu. Vtedy 25-ročný Kaczmarczyk zosadil z trónu fenomenálneho Leszka Mozdzera, ktorý v tejto kategórii kraľoval viac ako 10 rokov. Na koncerte zaznejú okrem známych skladieb z poslednej nahrávky Complexity in Simplicity aj nové piesne z pripravovaného albumu, ktorý vyjde začiatkom roku 2013.

Sobotňajší festivalový večer zavŕši jedna z najlepších jazzových speváčiek pôsobiacich na československej scéne - Miriam Bayle. Jej repertoár sa skladá z klasických jazzových štandardov - balád, latin jazzu a swingu. Vystúpenie tejto Liptáčky bude predovšetkým pre domáce publikum vyvrcholením druhého festivalového dňa. Absolútnu bodku za sobotou však dá až tradičná jam session.

Predpredaj vstupeniek sa realizuje v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Viac informácií nájdete na www.mjf.sk alebo www.facebook.com/mikulasjazzfest.

Mikulášsky Jazzový Festival 2012
 
Informácie pre Hudba.sk poskytol organizátor festivalu Martin Budaj.

Foto: Erikrothenstein.com