Areál Hradu Červený kameň sa 29. augusta zmení na miesto plné jedinečnej energie. Tú prinesie multižánrový festival Cigánsky Bašavel, ktorý spojí kapely, tanečníkov, hercov a umelcov najrôznejších žánrov. Podujatie je podľa organizátorov určené všetkým, ktorí chcú zažiť pestrofarebnosť a emocionálnosť rómskej kultúry.

"Cigánsky Bašavel je miesto, kde sa v prvom rade stretávajú ľudia, ktorí majú radi pestrofarebnosť života a vedia, že spoločné zážitky zbližujú a pomáhajú spoznávať ľudí či zvyky, ktoré by inak nemali ako spoznať," priblížila festival jeho riaditeľka, Vladislava Dolníková.

Z podujatia, ktoré vzniklo ako zámer vytvoriť pódium pre rómskych umeleckých amatérov, sa vytvoril jediný medzinárodný festival svojho druhu v strednej Európe. Hlavnou témou tohto ročníka sa stalo spájanie. "To sa prejaví hneď v niekoľkých rovinách. Počas programu sa predstavia nielen rôzne hudobné štýly, ale tiež rôzne typy umelcov z rôzny krajín," dodala.

Na festivale vystúpia amatéri i profesionáli, ktorí patria v oblasti rómskej hudby či tanca k špičke. Po prvýkrát sa publiku predstavia aj umelecké zoskupenia nerómskych a rómskych umelcov, ktoré vytvoria špeciálny program exkluzívne pre Cigánsky Bašavel. Rozmanitosť rómskej kultúry budú môcť návštevníci spoznať aj prostredníctvom Cigánskej reštaurácie, tradičných remesiel, zvykov a zábavy. Pripravené sú aj výtvarné workshopy, športové aktivity a súťaže.
 
Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Mária Šidlová, PR manažérka festivalu.