Janek Ledecký vydáva po desiatich rokoch nový autorský album Na konci duhy. Prvé štyri skladby z neho nahral v marci tohto roku v anglickom Modern World Studios. "Bol to pre mňa obrovský zážitok, pretože som po prvý raz nahrával v Anglicku a s prvou ligou anglických muzikantov," poznamenal Ledecký v rozhovore pre agentúru SITA.

"Klavirista, ktorý na albume spolupracoval, sa napríklad práve vrátil z turné s Jimmym Somervillom. Keď sme v Anglicku spravili prvé štyri pesničky, už sa nedalo cuknúť. Mal som zároveň rozpísaných pár nápadov a niekoľko ďalších skladieb som dokončil ešte v lete, keď sme boli s rodinou surfovať na Lefkade. No a v auguste a septembri sme to celé doladili a album je na svete," dodal známy hudobník, podľa ktorého je Na konci duhy najpozitívnejší album jeho kariéry.

"O mojom poslednom autorskom albume spred desiatich rokov (Ikaros, 2005; pozn. red.) všetci hovorili, že je síce veľmi pekný, ale hrozne depresívny, tak som sa teraz snažil vyhnúť tomu, aby som v pesničkách riešil svoj svetonázor. Nechcel som hovoriť o ekológii, o tom, že treba chrániť dažďové pralesy, ani o náboženstve. Myslím, že tie informácie a facky, ktoré každý deň dostávame z médií, bohato stačia. Cítim to tak, že hudba by mala robiť skôr dobrú náladu," poznamenal 53-ročný rodák z Prahy. 

Album pokrstí v Prahe i Bratislave

Názov albumu poňal Ledecký symbolicky. "Hovorí sa, že na konci dúhy je niečo zakopané, Íri majú na tom vybudované všetky rozprávky - podľa nich je na konci dúhy zakopaný poklad, priblížil autor hitov ako Proklínám či Pěkná, pěkná, pěkná. Album v produkcii Novozélanďana Grega Havera, ktorý prináša trinásť nových skladieb vrátane skrytého tracku, hudobník pokrstí 14. októbra v pražskom Hard Rock Cafe a 27. októbra v Urban Cafe v Bratislave. 

Piesne z neho odznejú i v rámci pripravovaného vianočného turné. "Na tomto albume ma najviac baví, keď ho hráme naživo, a to práve budeme na vianočnom turné. Vždy premýšľame, ako urobiť tú prvú polovicu koncertu tak, aby bola iná a teraz budeme hrať pesničky z tohto albumu. Tak ich zľahka prešpikujeme niekoľkými ultra hitmi a druhá polovica bude venovaná Vianociam," prezradil Ledecký, ktorý plánuje tento rok obohatiť aj svoju zvyčajnú vianočnú koncertnú zostavu. "K Nostitz Quartetu, s ktorým hráme už dvanásty raz, sme pribrali ešte klaviristu a dve vokalistky, takže to zase bude mať celé trošku nový sound. Chceme, aby to malo šmrnc," poznamenal hudobník. 

Ledecký sa v rámci vianočného turné odohrá 18 koncertov v Česku a na Slovensku. V bratislavskom Istropolise ho budú môcť fanúšikovia vidieť 29. novembra. Počet vstupeniek je obmedzený, zakúpiť si ich môžete v sieti Predpredaj.sk.

Prečítajte si: Janek Ledecký: Nechcem dať divákovi niečo, s čím nie som stotožnený

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/LedeckyJanek

Súvisiaci interpreti: Janek Ledecký