Niežeby sme robili pravidelnú rubriku "videoklip mesiaca", ale ak by sme ju mali, tak za september by bola jasným víťazom prešporská metalová družina Catastrofy. DIY videoklip k skladbe Jebem vaše idoly z albumu Besnota jednoducho musíš vidieť (a náležite okomentovať, aby sa kapela mala na čom pobaviť).

Veľa nadávok v priemernej hudbe! - sebaironický popis skladby na Youtube ešte pred spustením videa navnadí každého fanúšika aj hejtera. Thrashoví zbojníci totiž vypľuli do sveta ďalší vizuálny masterpiece, z ktorého ti vyzuje tie tvoje smradľavé biele crocsy.

Catastrofy v ňom všetkým chudobným kapelám dávajú lekciu z efektivity pri svojpomocnom zhmotnení filmového námetu, ktorý Boris (spev) s Janom (gitara) vymysleli za jeden večer na kolene. Samozrejme, dej s toľkými postavami a nečakanými zvratmi by iní, neschopnejší, vymýšľali pol roka. Keď si však filištrónsky namakaný alfatalent, tak ako títo zbojníci, tak to proste zbúchaš len taký fukot.

videoklip Jebem vaše idoly Zdroj: Youtube

V hlavných úlohách môžeme vidieť vraždu letiacim kameňom z kosačky, vraždu tehlou do lebene, vraždu kapotou (dvakrát), zombie šošovky a tričko Manowar. Usmrtenie je častokrát hlavným motívom, hlavnou témou, hlavnou... asi úplne všetkým, keď sa má robiť metalový klip. Song má kvalitný a veľavravný text, tak nech si hlava oddýchne aspoň sledovaním rozpučených paradajok a Borisa v ružovej polokošeli.

O nejakú veľmi hlbokú analýzu tejto neuveriteľne rýchlej a zbesilej tri a pol minútovky sa ani nejdem pokúšať, lebo by som si zbytočne prepotil svoje kritické tielko, ktoré už mám aj tak zababrané od horčice. Kto by chcel mocnejšie pitvy, môže si prečítať recenziu na album Besnota, s ktorým sa tento originalitou prekypujúci počin spája.


Bláznivým Catastrofám práve prebieha turné s metalovými bratmi ČAD a dúfajme, že pekné počasie vydrží, aby ešte nakrútili aspoň tri videoklipy v exteriéri. A hlavne nech sa tam morduje. Mordovanie je totiž základ!

Inšpirácia pre vaše besné komentáre ako bonus:



Autor: Matej Sekerka
Foto: reprofoto / Youtube