Prog Coffee Tour 2024 prinesie intenzívne chute, temné tóny a rozmanité odrody! V štyroch československých mestách Brno, Trenčín, Levice a Bratislava predstavia na konci októbra svoje štýly praženia Besna (dark black roast), IONS (progressive roast) a Morna (death blend), všetky ocenené na Radio_Head Awards v kategórii Hard & Heavy.

V Leviciach sa bude podávať Jób (post blend) namiesto IONS. V Bratislave vyvrcholí turné Prog Coffee Festivalom, kde doplnia zostavu aj banskobystrickí Solipsism (urban black roast), bieloruskí Woe Unto Me (progressive doom blend) a rakušania Guyod (dark death roast). Na svoje si prídu všetci milovníci a milovníčky kvalitnej kávy a metalu!

Prog Coffee Tour 2024:

24. 10. – Brno, Artbar – FB event
25. 10. – Trenčín, Lúč – FB event
26. 10. – Levice, Erko – FB event
27. 10. – Bratislava, Pink Whale – FB event

Besna je post-black metalová kapela z Bratislavy, založená v roku 2017. Vo svojej tvorbe kombinuje moderný metalový zvuk s prvkami black metalu, progresívneho metalu a post-rocku. Kapela je povestná svojimi koncertmi, ktoré sú nabité silnou energiou a pohlcujúcou atmosférou. Debutový album Zverstvá bol v hudobnej ankete Radio_Head Awards ocenený ako najlepšia slovenská Hard & Heavy nahrávka za rok 2022.

Ešte v tom istom roku kapela vydala singel Neha a odohrala koncerty na Slovensku, v Česku a i po Európe. V roku 2023 spolupracovala s Lunatic Gods na skladbe Vresovrenie, kde obe kapely ukázali svoju schopnosť experimentovať v rámci metalového žánru. V roku 2024 sa Besna venovala najmä práci na novom albume. Ukážky z neho postupne uvádza na svojich koncertoch a výnimkou nebude ani Prog Coffee Tour 2024.

IONS je dynamická päťčlenná progresívna metalová kapela vychádzajúca z pulzujúcej hudobnej scény v Prahe. Zakladajúcimi členmi sú gitarista Jakub Tirčo a spevák Tomáš "Shorty" Lago, pričom kapela vznikla ako prirodzené pokračovanie ich spolupráce na Tirčovom EP Introspection.

IONS vyniká svojím zvukom, ktorý spája atmosférické klávesy, orchestrálne prvky a komplexné rytmy. Ich najnovší album Counterintuitive kombinuje syntetizátory, nízko ladené gitary a post-rockové vplyvy. Texty kapely sa zaoberajú témami ako morálka, nerovnosť v spoločnosti, práva zvierat a domáce násilie. V roku 2024 podpísali zmluvu s vydavateľstvom Willowtip Records a za Counterintuitive získali na Radio_Head Awards ocenenie v kategórii najlepší Hard & Heavy album roku 2023.

Rozhovor: Jakub Tirčo z IONS: Kľúč k fungujúcej kapele? Robiť to čo najlepšie, ale s nadhľadom

Morna je štvorčlenné prog-metalové zoskupenie z Novej Dubnice. Má na konte už tri albumy, ktorými dokazuje slovenskej metalovej scéne, že temný growlujúci death-metal, ambientné rozľahlé scenérie či progresívne vybrnkávačky s čistým spevom idú spolu ruka v ruke a dajú sa pútavo kombinovať.

Morna získala za svoje tri albumy tri nominácie na Rádiohlavy, pričom dve nominácie na album roka v kategórii Hard & Heavy za nahrávky Nuisance (2015) a Sentient Cultist (2019) premenila na výhru. V rámci koncertného prevedenia to Morna dotiahla na top metalové festivaly ako Wacken a Brutal Assault a za desať rokov od vydania debutového albumu A Tale of Woe (2013) si našla fanúšikov nielen po celom Slovensku a Česku, ale aj v zahraničí.

Partnermi turné sú Rádio_FM a pražiareň kávy Čierna Perla.

Redakciu Hudba.sk informoval Samo Dudlák z kapely Besna. Správu sme upravili.