Slovenská skupina Basie Frank Band, ktorej frontmankou je známa speváčka a herečka Barbora Švidraňová, pokrstila v utorok večer v bratislavskom Ateliéri Babylon svoj debutový album Fénix. Kmotrom albumu sa stal obľúbený moderátor Martin "Pyco" Rausch.

Počas večera odohrali Basie Frank Band vyše hodinový koncert, pričom na pódiu sa v niektorých skladbách objavilo i sláčikové kvarteto Adventure Strings a ako hudobný hosť vystúpil raper Tomy Kotty. Zaznelo viacero piesní z albumu Fénix, medzi nimi aj skladba, ktorej text pre frontmanku kapely špeciálne napísal humorista Milan Lasica.

"Stala sa mi taká veľká pocta, že mi napísal text sám maestro Milan Lasica. V jeden večer, keď sme spolu hrali predstavenie, som ho totiž veľmi skromne poprosila, či náhodou nemá niečo v šuflíku a on mi povedal, že on nepíše texty dopredu, že nič nemá pripravené a že píše priamo na telo... Tak som sa ho opýtala veľmi nežne, či by náhodou nemal niečo pre mňa a on povedal, že sa nado mnou zamyslí... Zamyslel sa a asi o dva mesiace mi prišiel text, ktorý vysvetľuje úplne všetko, a preto je na konci albumu - pretože to všetko uzatvára - celé moje obdobie - ako som sa snažila hudobne rásť a vlastne to zároveň aj všetko otvára - celú budúcnosť, pretože hovorí, že sa nemáme nikam ponáhľať, iba žiť. Pesnička sa volá Máš čas," povedala Barbora Švidraňová.

Rozhovor: Barbora Švidraňová: Chcem ukázať, že mám na viac než byť seriálovou mrchou
 
Martin "Pyco" Rausch uviedol nahrávku do života speváčkinou obľúbenou whiskey a netradične dlhým, no veľmi sympatickým prianím. "Keďže Fénix je bájny tvor, ktorý vraj pre každé obdobie - päťsto až tisíc rokov - vždy existoval iba jeden na planéte, takže on bol vlastne osamelý chudák sám, bez nikoho, na vysokom strome, kam nikto nedovidel, a keď sa dožil istého veku, tak ho slnko spálilo, premenil sa na popol a potom z toho popola vznikol nový vták, omnoho krajší, mladší, farebnejší, nový Fénix, ktorý bol vlastne znovuzrodením, ktorý symbolizoval tú slobodu po dlhé roky, ktoré my sa nedožijeme - tak ja albumu prajem, aby sa všetci, ktorí na ňom spolupracovali, dožili nie päťsto rokov - to by bolo smutné, lebo by prišli o kamarátov a stratili by rodinu a všetkých ostatných, a to by bolo smutné... Ale aby tento Fénix mal súrodencov aj počas života a aby sa vždy dialo to znovuzrodenie... Vždy, keď niečo tvoríte, tak vytvoríte maximum a potom prejde isté obdobie, keď sa zamilujete, sklamete, vzdeláte, precestujete neviem, čo všetko, a vznikne niečo lepšie a treba na to vieru a všetko to je s tým krásne spojené a to prajem aj tomuto albumu a jeho tvorcom - aby to ten ďalší Fénix mohol mať," poznamenal Pyco. 

Barbora Švidraňová a Martin "Pyco" Rausch Zdroj: Martin Adam PavlíkViac fotografií z krstu

V radosti z krstu nového albumu si kapela počas večera pripomenula i aktuálny videoklip k piesni Love. "Ďakujeme vám za priazeň. Dnes máme to šťastie, že sme v tomto uponáhľanom svete plnom konzumu vydali album celkom sami, bez ďalších sponzorov," poznamenala napokon speváčka, ktorej brat, gitarista, skladateľ a aranžér Basie Frank Band Šimon Švidraň, sa do povedomia verejnosti zapísal i vďaka Ľubo Šamo Projektu, s ktorým minulý rok vystúpil na Bratislavských jazzových dňoch.

Prekvapením večera bola posledná pieseň, ktorú kapela na pódiu predviedla spoločne s viacerými spevákmi z populárnej šou Tvoja tvár znie povedome. So Švidraňovou a Basie Frank Band si tak na záver zaspievali aj Lukáš Adamec, Zuzana Vačková a Lenka Vavrinčíková.

Zdroj: SITA
Foto: Martin Adam Pavlík