David Kollar je slovenský gitarista, experimentátor, autor filmovej a divadelnej hudby a taktiež spoluzakladateľ niekoľkých veľmi zaujímavých medzinárodných projektov. Jeho posledný album mu vďaka originalite a práci s elektrickou gitarou priniesol medzinárodné uznanie.

David Kollar doposiaľ pripravil hudbu k viac ako 19 filmom a divadelným performance. Vydal sedem albumov a ako prvý slovenský hudobník sa dostal do amerického magazínu GuitarModerne a francúzkeho Prepared guitar. Najväčšiu pozornosť zahraničných médií a hudobníkov si však získal práve posledným, veľmi osobným albumom The Son, ktorý vyšiel minulý v slovenskom vydavateľstve Hevhetia.

O albume napísali na AllAboutJazz, Lizard Magazine, Jazz Forum, Rock & Pop, denník SME, Pravda, Radio Proglas, Český rozhlas, Musik Reviews DE, Harmonie, Prepared Guitar či Á Découvrir Absolument. RTVS o Kollarovi a albume The Son nakrútila dokument zo série Umenie 2013. Na oficiálnej stránke Marshall Amps bola nahrávka nominovaná ako Album roka. Na blogoch v USA a Francúzku sa dostal do TOP albumov roku 2013 na 2. a 7. miesto.


Črtá sa rok plný zaujímavých spoluprác

David v januári 2014 letí do Talianska, kde odohrá ako hosť niekoľko koncertov v Miláne, Imole a Faenze s hudobníkmi z nového talianského projektu Berserk (RareNoise Records), v ktorom hráva na bicie Pat Masteloto z legendárneho King Crimson alebo KTU. Okrem spomínaných koncertov sa bude aj nahrávať v štúdiu v Ríme. Po tomto projekte čaká Davida spolupráca s českým pohybovým divadlom SpitFire Company v réžii Petra Boháča. Toto divadlo získalo v roku 2013 štyri medzinárodné ocenenia v zahraničí s projektom One Step Before the Fall (Lenka Dusilová a Markéta Vacovská).

"Teším sa z toho celého, čo sa začalo diať. Pred rokmi som sa vydal svojou vlastnou cestou a začalo to prinášať ovocie v zahraničí, čo je naozaj vynikajúce a inšpirujúce. Rok 2014 bude veľmi silný, ak vyjde všetko ako má. Dostávam kopec emailov a pozvánok na spolupráce. Mám z toho naozaj obrovskú radosť a motiváciu. Môžem sa učiť od najlepších a skúsenejších," povedal David, ktorý prezradil, že sa má cestou späť z Talianska stretnúť vo Viedni s Christianom Fenneszom. V marci ho čaká v Berlínespolupráca  s Gunnarom Geissem a Čechách s Vladimírom Václavkom. Na tento rok je naplánovaných niekoľko väčších projektov, spoluprác a koncertov, o ktorých budeme priebežne informovať.

Medzi hudobníkov, s ktorými David spolupracuje, patria Eivind Aarset (Nils Petter Molvaer, David Sylvian, Dhafer Yosseff, Brian Eno), Bjorn Charles Dreyer (Xploding Plastix, Boschamas), Christian Fennesz (David Sylvian, Mike Patton, Ryuichi Sakamoto), Erland Dahlen, Gunnar Geisse, Berserk, Lenka Dusilová, Tadeusz Sudnik, India Czajkowska, Lorenzo Felliciati, Jan Bang, Vladislav Delay, Michele Rabbia, Gergo Borlai (Terry Bozzio, Gary Willis, Scott Henderson, Hadrien Feraud) a ďalší.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol za Davida Kollara Jozef Kukura.