Keďže minulý týždeň sme rubriku Týždeň v hip-hope venovali prehľadu najlepších albumov, dnes si predstavíme výber noviniek z posledných dvoch týždňov roka 2013. Na česko-slovenskej scéne sa urodili tri nové videá, o ktoré sa postarali Vladimir 518, Strapo a 4D. V zámorí sa zas po dlhšej dobe prihlásili o slovo 50 Cent a The Lox, zaujali však aj Rick Ross, Slaughterhouse, či Rakim.

Koncom januára bude mať v kinách premiéru komédia Vejška, ktorá je pokračovaním filmu Gympl. Zatiaľ čo k prvej časti robil hudbu DJ Wich, teraz sa tejto úlohy zhostil Mike Trafik. Ten spolu so svojím "kolegom" z PSH Vladimirom 518 nahral pre tento film skladbu Zdrhej, ktorú predstavili prostredníctvom klipu. Ten je zároveň de facto aj trailerom snímky.

Vladimir 518 & Mike Trafik - Zdrhej

Strapo sa rozhodol zrekapitulovať svoj koncertný rok prostredníctvom videa k tracku Dekel, do ktorého scratchmi prispel jeho dvorný dídžej Spinhandz. O produkciu sa zas postaral workoholik Fatte. V klipe z dielne Tox Production môžete vidieť okrem iného aj zábery zo Strapových vystúpení na festivaloch ako Hip Hop Kemp, Hip-Hop Žije alebo Votvírák.

Strapo - Dekel feat. DJ Spinhandz

Aktívni sú aj chalani z formácie 4D, ktorí už ohlásili práce na druhom albume. Na prvú ukážku z neho si síce ešte budeme musieť nejaký ten čas počkať, zatiaľ však dorazilo video k skladbe Už nechcem z ich debutového albumu Kryštál.

4D - Už nechcem

Fanúšikovia 50 Centa sa jeho dlho očakávaneho albumu Street King Immortal nedočkali ani vlani, a tak môžu iba dúfať, že sa mu to podarí v novom roku. Fifty však zatiaľ ohlásil "iba" nový mixtape s názvom Animal Ambition: An Untamed Desire To Win, z ktorého hneď 1. januára predstavil skladbu This is Murder Not Music.

50 Cent - This is Murder Not Music

S novým albumom mešká aj Rick Ross, i keď určite nie tak výrazne ako spomínaný 50 Cent. Ross z novinky Mastermind vydal tesne pred Vianocami singel The Devil Is A Lie, ktorý bol zároveň najočakávanejšou skladbou z tejto štúdiovky. Dôvodom, prečo je tomu tak, je pochopiteľne fakt, že v nej hosťuje Jay Z.

Rick Ross - The Devil Is A Lie f. Jay Z

Nový album pripravujú tiež Slaughterhouse a o tom, ako bude znieť, si môžete spraviť predstavu z prvej ochutnávky v podobe tracku Party. Ten produkovala dvojica Cardiak a Just Blaze.

Slaughterhouse - Party

Legenda vzdáva hold inej legende. Tak by sa dal charakterizovať track Madiba od Rakima, v ktorom táto ikona nielen newyorskej scény rekapituluje život nedávno zosnulého juhoafrického exprezidenta Nelsona Mandelu. Skladba je zároveň promom k snímke Mandela: Long Walk to Freedom.

Rakim - Madiba

O návrate The Lox sa už hovorí niekoľko rokov. Hoci sú Jadakiss, Styles P aj Sheek Louch neustále aktívni a často navzájom spolupracujú, spoločný album nevydali už od roku 2000. To sa však možno konečne zmení už tento rok, keďže táto trojica koncom decembra bez ohlásenia vydala štvorskladbové EP s výstižným názvom The Trinity. Na ňom sa nachádza aj skladba Talk About It.

The Lox - Talk About It

Nového roka sa bohužiaľ nedožil iba 22-ročný Doe B, ktorého minulú sobotu zastrelili. Raekwon sa rozhodol uctiť jeho pamiatku zverejnením skladby I Wanna Know, ktorú nahral práve s týmto zosnulým rapperom. V tracku okrem neho hosťuje aj T.I.

Raekwon - I Wanna Know f. Doe B & T.I.

Ďalším členom Wu-Tang Clanu, ktorý bol aj na prelome rokov aktívny, je Inspectah Deck. Ten momentálne pripravuje nový album Cynthia's Son, z ktorého predstavil skladbu Get On Deck.

Inspectah Deck - Get On Deck

Sean Price síce iba v polovici decembra vydal nové EP Land Of The Crooks, ktoré sa dostalo aj do spomínaného výberu najlepších albumov roka 2013, no aj tak naďalej vypúšťa nové skladby. Ešte do konca minulého roku stihol predstaviť dva kratšie tracky s názvami Kurt Rambis a Niggerific. Nech sa páči.

Sean Price - Kurt Rambis

Sean Price - Niggerific

Hoci Lupe Fiasco aktuálne pracuje na albume Tetsuo And Youth, naposledy sa pripomenul doteraz nezverejnenou skladbou Piru Blues. Tá vznikla ešte počas nahrávania jeho zatiaľ poslednej štúdiovky Food & Liquor II: The Great American Rap Album Pt. 1 z rok 2012, no nakoniec sa na album nedostala.

Lupe Fiasco - Piru Blues

Autor: Miguel Mitchél
Foto: Veronika Donutkova - Facebook.com/OfficialStrapo

Súvisiaci interpreti: 50 Cent, Strapo