"Ak prídete v nedeľu na polčasovú šou, pripravte sa na to najhoršie a najúbohejšie, čo si viete predstaviť," povedala Katy Perry na tlačovej konferencii ešte pred finále americkej futbalovej ligy Super Bowl. Samozrejme, rovnako ako z novinárov si sebe vlastnou iróniou vystrelila počas svojich hviezdnych dvanástich minút aj z fanúšikov.

Šou popovej superhviezdy Katy Perry cez polčas finále 49. ročníka najvyššej americkej futbalovej ligy Super Bowl sa nedá opísať inak ako spektakulárna a vtipná. Kým prvý polčas zápasu medzi New England Patriots a Seattle Seahawks mohol divákov nudiť, práve v jeho polovici prišla na rad energetická bomba. Niekoľko týždňov trvajúce špekulácie o pomste mladšej rivalke Taylor Swift sa nenaplnili, Katy Perry však neľahkú výzvu vystúpenia pred viac než 100-miliónovým publikom zvládla a fanúšikov nesklamala. Teda aspoň tých, ktorým bolo od začiatku jasné, že televízna šou bude viac pastvou pre oči ako pre uši.

Splnila sľuby. S humorom

Niečo cez dvanásť minút trvajúci moment znamená v kariére každého popového speváka naplnenie jedného z vytýčených cieľov. Katy Perry ten svoj začala hitom Roar zo svojho doteraz posledného albumu Prism. Ako sľubovala na tlačovej konferencii, šou odštartovala tak, ako ešte nikto predtým. Do arény prišla na gigantickom robotickom levovi, držiac ho za opraty. Pri prechode k singlu Dark Horse ich pustila, pričom sa umelá mačkovitá šelma obrovských rozmerov nadvihla spolu so speváčkou.

Sľubované digitálne pole prišlo na rad práve pri druhom singli z aktuálnej nahrávky. Predstavovalo 3D šachovnicu, ktorá sa hýbala v súlade s choreografiou a textom piesne. Kým hlavná hviezda prešla k pasáži "Are you ready for, ready for / A perfect storm, perfect storm", trojdimenzionálne kocky postupne opadli a stratili sa vo virtuálnom tornáde pod speváčkou a jej tanečníkmi.

Pred vystúpením avizovala Katy Perry aj žraloky. Fakt, že len "hajpovala" a navnaďovala divákov, bol zrejmý až keď sa objavili v plyšovej podobe spolu s plážovými loptami a palmami pri skladbách Teenage Dream a California Gurls. V druhej menovanej vyzvala celý University of Phoenix Stadium v arizonskom Glendale, aby doplnili začiatočné slová. Ukázala tak, že nech je humbug okolo nej akýkoľvek veľký, nezabúda na komunikáciu s fanúšikmi, ktorá je silnou stránkou aj na jej koncertoch. Pohotová reakcia divákov na štadióne zase potvrdila, že pre NFL bola mladá hviezda správnou voľbou.

Katy Perry na 49. ročníku Super Bowlu Zdroj: AP Photo/David J. Phillip

Lenny pobozkal dievča a Missy sa vrátila v čase

Šaty s ohnivým vzorom, ktoré mala Perry od začiatku na sebe, dali zmysel až vtedy, keď privítala na pódiu Lennyho Kravitza. Večný rocker začal spievať a hrať na elektrickej gitare speváčkin prelomový hit I Kissed A Girl. Pre internetových hľadačov stôp mohlo nastať sklamanie, pretože portál Just Jared prorokoval skôr duet American Woman. Tých pár spoločných minút na pódiu bolo beztak dostatočne horúcich. Aj vďaka momentu, v ktorom sa Katy obtrela zadkom o Lennyho rozkrok.

Čo sa pred novinármi nepodarilo utajiť, bolo meno "ženy z minulosti Super Bowlu". Išlo samozrejme o Missy Elliott. V súčasnosti menej aktívna raperka fungovala zjavne na playback, čo nechtiac odhalila Katy Perry, keď jej v patričnom dresscode kontrovala do hip-hopových skladieb Get Ur Freak OnWork It a Lose Control. To však neznamenalo problém pre americké médiá píšuce o tom, ako "Timbalandova sestra" ukradla popovej princeznej celú šou. Hlavná hviezda samozrejme využila playback tiež, už pred vystúpením otvorene priznala, že vzhľadom na množstvo pohybu a choreografií bude mať niektoré pasáže prednahraté.

Bejbi, ty si ohňostroj

Speváčka a zabávačka uzavrela svoju krátku, ale hitmi nabitú a výpravnú šou rovnako veľkolepo ako ju začala, avšak s pridaným sentimentom. V pomalom začiatku záverečnej skladby bolo možné spoznať hymnu o sebavedomí a sebaláske Firework. Pri tomto kúsku bola Katy Perry nainštalovaná na obrovskú kométu. Bolo to to najlepšie, čo mohla spraviť, pretože polčasová šou Super Bowlu každoročne končí ohňostrojom a takto nebolo ťažké nadviazať. Samozrejme, nikto to nespravil tak ako ona - obletiac si priestor nad pódiom.

Samozrejme, aj po tomto ročníku Super Bowlu sa objavujú hlasy kritikov, podľa ktorých by najsledovanejšia americká šou mala byť viac o hudobnom talente ako o prepracovanej vizuálnej produkcii či extra rýchlom prezliekaní outfitov (Katy za tých pár minút vymenila štyri). V prípade takej výnimočnej, ostro sledovanej a časovo obmedzenej udalosti, akou je prestávka uprostred finálového zápasu národnej futbalovej ligy, však vždy ide viac o obraz ako o zvuk a hudobné výkony. A čo sa týka vizuálnej zložky, Perry potvrdila, že v tomto smere momenálne nemá konkurenciu. Svoje vystúpenie postavila na humore a zábave, ktorými aj na svojich koncertoch vyvažuje fakt, že nepatrí medzi najlepšie speváčky. Presne to sa jej podarilo tlmočiť aj na najväčšom vystúpení svojej kariéry.

Pozrite si Katy Perry a jej 12 minút slávy na Super Bowle:


Setlist vystúpenia Katy Perry na 49. ročníku Super Bowlu:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed A Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Girls
6. Missy Elliott - Get Ur Freak On / Work It / Lose Control
7. Firework

Ako Katy Perry priznala pred samotnou šou, najlepším tréningom pred Super Bowlom bolo pre ňu svetové turné k spomínanému albumu Prism, v rámci ktorého vlani odohrala vyše 100 koncertov. Tento mesiac sa so svojou šou presunie do Európy a už 27. februára poteší fanúšikov v Bratislave. Otázkou zostáva, či prinesie aj tancujúce žraloky...

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Autor: Marek Majzon
Foto: AP Photo/David J. Phillip

Súvisiaci interpreti: Katy Perry