Fínska deathmetalová omladina pripravila svoju tretiu štúdiovku, z ktorej uviedla epickú 12 minútovú skladbu. Nové albumy však okrem nich pripravuje celý rad zaujímavých kapiel. Posúďte sami.

Magnet týždňa

Kapela Barren Earth, ktorá jestvuje od roku 2007, vydáva 30. marca svoju tretiu štúdiovku On Lonely Towers. Kapela prijala novú krv v podobe vokalistu z Faerských ostrovov, menom Jón Aldará a ten sa predstavil v rovnomennej skladbe z uvedenej novinky. Zoskupenie sa rado pohráva s deathom a premiešava ho s progressive rockom. Zverejnená pieseň má umiernenú atmosféru, no verím, že album bude mať farieb omnoho viac. (ak)


Šrot týždňa

Ani staré legendy niekedy nie sú schopné vyhnúť sa zbytočným problémom. Čerstvým dôkazom je 65-ročný basák z Black Sabbath, Geezer Butler. Hudobníka cez týždeň zatkla polícia po bitke v jednom americkom bare a vzniesla obvinenia za napadnutie, vandalizmus a intoxikáciu na verejnosti. (pm)

Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Neal Morse je nezničiteľný workoholik. Iba nedávno vydal sólový album Songs From November, vo februári prichádza s novinkou The Grand Experiment pod hlavičkou The Neal Morse Band. Ak vám chýba Mike Portnoy za bicími či dokonca jeho sprievodné vokály v Dream Theater, v tomto songu si prídete na svoje.


V nedeľu si zahrajú vo viedenskej Arene skvelí Enter Shikari. Ich nový album The Mind Sweep mám veľmi rád, z bratislavského koncertu na jeseň minulého roka som bol nadšený, určite si to nenechám ujsť.


Nikdy nezabudnem na jeho hlasovú rozvičku pred koncertom Masterplan v Detve. Jorn je jedným z najväčších metalových spevákov našich čias. Ak máte chuť na poctivú nádielku agrárneho rocku na starej známej značke Frontiers Records, toto je ten správny link.


Teším sa na veľký súhrn najlepšej slovenskej hudby za rok 2014. Dve hodiny výlučne domácej tvrdej muziky si dáme, ako vždy, v pondelok od 22:00 v Rádiu_FM. Nebude chýbať ani projekt Poetry In Telegrams.


Novinky

Headlinerom 21. ročníka festivalu Rock for People, ktorý sa uskutoční od 4. do 6. júna 2015 v Hradci Králové bude americká kapela Faith No More! Viac v osobitnom článku. Basgitarista Billy Gould tiež na Twitteri ohlásil, že nový album je nahratý a momentálne prebieha mix. Novú hudbu FNM by sme v podobe singla Superhero mali počuť 17. marca. Album potom vyjde v máji. (ak)

Custer je najnovší singel z ostatného albumu kapely Slipknot.5: The Grey Chapter. Namiesto klasického videa sa chalani rozhodli, že ho do sveta vypustia v sprievode záznamu z minuloročného koncertu na Knotfeste. (pm)

Lajfku zverejnila aj banda okolo Phila Anselma – Down. We Knew Him Well pochádza z EP Down IV – Part Two. Je potešujúce vidieť Phila triezveho a dobre spievajúceho. (pm)


Hardcore / sludge / thrash od Xibalba som už spomínal viackrát. Najmä v spojení so skladbami z prichádzajúceho albumu Tierra Y Libertad. Cez týždeň magazín Lambgoat priniesol stream celej dosky, ktorú si určite musíte vypočuť! (pm)

Naopak úplne v pohode budete, ak si necháte ujsť nové video od kanadských Cancer Bats. Väčšinou ich mám celkom rád, ale True Zero je tak trochu nuda. Veď posúďte sami. (pm)


Nový album otcov prvej vlny blackmetalu Venom priniesol rutinu. Nemyslím to nijako v zlom, sú skupiny, ktoré od svojho vzniku nikdy neexperimentovali a stále sú elita – AC/DC alebo, povedzme, Iron Maiden. Práve tak aj Venom v ničom nevybočujú z toho svojho. A to je dobre. Alebo? Tu je titulná skladba z albumu. (ip)


Nový album Keep of Kalessin, nórskych metalistov má termín vydania 16. februára a bude sa volať Epistemology. Sám som zvedavý, či bude naďalej mixom epiky a úsečných riffov zabalených kde-tu do hymnických nápevov alebo to bude niečo iné. Kto ich nepoznáte, dajte mi šancu predstaviť Keep Of Kalessin z TV vysielania z roku 2011 spolu s víťazom Eurovízie 2009 Alexandrom Rybakom pri ich skladbe Divine Land z ostatného albumu. Len pozor na zimomriavky, mne prebehli cez chrbát asi štyri, ale tlsté ako pandravy! (ip)


O týždeň neskôr, 23. februára, je ohlásený nový album blackových duchárov a hrobárov z Holandska Carch Angren This Is No Fairytale a vyzerá to, že pri prvom počúvaní vás to stiahne do pivnice, zviaže reťazou o stúpačku, zhasne a potom vás to bude štekliť bičíkom až do zbláznenia.  Takto znejú operné árie 21. storočia... Nech sa páči, zatiaľ koštovka zo zmieneného albumu. (ip)


Americkí rozjímaví postmetalisti Minsk majú na vydanie konečne pripravenú novú platňu. Po šiestich rokoch od poslednej štúdiovky ohlásili na 6. apríl vydanie albumu The Crash & The Draw! Jedenásť skladieb v trackliste naznačuje menšie stopáže, no pevne verím, že o jedinečnú atmosféru ich tvorby nebudeme ukrátení. Na Metalstorme si môžete pozrieť obal aj zoznam skladieb novinky. (ak)


Novinku donahrávali aj Angličania Paradise Lost. Na štrnástej štúdiovke The Plague Within sľubujú návrat k najstarším koreňom svojej tvorby. Ach, koľko takýchto návratov sme tu už mali? Album je vraj deathmetalový a okolo deathu sa kapela nekrútila už pekných pár rokov. Budeme tu mať ďalší Lost Paradise či Shades of God? Dozvieme sa až 1. júna. (ak)


Haluze týždňa

Na jeseň 1995 sa nórska blackmetalová kapela Immortal rozhodla urobiť sériu klipov pre svoj nadchádzajúci album. S minimálnym rozpočtom odišli do lesa priľahlého svojmu rodnému mestu Bergen. Toto je ich príbeh. Featuring King Diamond! (ak)


Ak ste týždeň v hard & heavy čítali aj minulý týždeň, určite vám neušla paródia na názvy metalových subžánrov, ktoré sú témou vášnivých debát nejedného fanúšika. Video bolo celkom úspešné, a tak sa jeho autor, Jared Dines, rozhodol urobiť aj pokračovanie. Tak čo, ktorý názov je váš favorit? U mňa vyhráva Asking Alexandria... core. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: barrenearth.com, Ritual

Súvisiaci interpreti: Barren Earth, Enter Shikari