Experimentálny label Weltschmerzen vydal 26. januára svoj sedemnásty release s názvom Amalgam od slovenského umelca Borisa Vitázka. Ten je známy predovšetkým svojím monumentálnym video-mappingom, videoartom, interaktívnmi inštaláciami či herných dizajnom a divadelnou scénografiou.


Jeho umenie kolíše medzi bizarnými svahmi uncanny valley. Aj na svojom autorskom hudobnom debute sa Boris Vitázek zameriava na postupne sa vytrácajúci prah medzi umelým a organickým a ešte viac ho zahmlieva. Album Amalgam je verný svojmu názvu aj štylisticky, demonštrujúci široké spektrum elektronickej hudby, ktorú umelec počas dvoch rokov preskúmal.

Výnimočnosť všestranného umelca leží v schopnosti ohýbať prúdy dát cez hudobné softvéry ako Vvvv, Unity Blender alebo Reactor a vytvárať tak rôznorodé digitálnej architektúry od intímnych priestorov po masívne inštalácie. Deväť kompozícií na albume je zviazaných pokope náležitou dramaturgiou. Vitázek pracuje ako divadelný a zvukový dizajnér, ale jeho hudba nie je len ad hoc sprievodom. Ide o sonické reprezentácie zmeneného stavu vedomia, imanentné záblesky, ktoré sú prekvapivé a nevysvetliteľné, no súčasne dôležité a naliehavé.



Album Amalgam vychádza v limitovanej edícii kaziet vo vydavateľstve Weltschmerzen, zameranom na emočne vyhrotenú, ľudsky prepojenú a zvukovo vyhranenú súčasnú hudbu. Album tiež vychádza digitálne na všetkých streamovacích platformách. Kazety a digitálna verzia sa dá zakúpiť na Bandcampe umelca a vydavateľstva.

Tvorbu a vydanie albumu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS Weltschmerzen (Hudba.sk edit)