Rýchle flamenco zosilnené rockom a heavy metalom spravilo z gitarového dua Rodrigo y Gabriela jednu z najznámejších mexických kapiel. Presadili sa síce v Írsku, dnes ich však pozná celý svet. Podieľali sa na soundtrackoch k Pirátom Karibiku, k seriálu Breaking Bad či rozprávke Kocúr v čižmách a hrali aj v Bielom dome. Tento rok zahrajú na Pohode.

Hudobný vkus dvojice Rodrigo Sánchez a Gabriela Quintero formovali v detstve najmä rodičia, ktorí počúvali flamenco, jazz a rock. Do tejto zmesi pribudla v puberte veľmi dôležitá inšpirácia - Metallica. Spoznali sa ako pätnásťroční, pričom Gabrielu na jej neskoršom partnerovi - osobnom i profesionálnom - fascinovala obrovská vášeň pre hudbu.  

Rodrigo si začiatkom 90-tych rokov založil s bratom metalovú kapelu Tierra Acida, ku ktorej sa neskôr pridala Gabriela. Po tom, ako im nevyšla nahrávacia zmluva, opustili už vo dvojici hlavné mesto Mexika a začali sa živiť hraním v rezortoch mesta Ixtapa na tichomorskom pobreží. V roku 1999 sa bez dostatočnej znalosti angličtiny presťahovali do Írska, kde si privyrábali si hrávaním na Grafton Street a v dublinských baroch. Práve tam sa začala ich veľká kariéra, trvalo však niekoľko rokov, kým sa z pouličných umelcov stali profesionáli.


Coververzie postupne dopĺňala ich pôvodná tvorba, čím si získavali čoraz viac fanúšikov a priateľov. Jedným z nich bol aj Damien Rice, ktorý duo Rodrigo y Gabriela pozval ako predskokanov na jeden zo svojich koncertov a zoznámil ich s ďalšími vplyvnými ľuďmi. V roku 2001 nahrali demo Foc. O rok neskôr ho vydali v reedícii re-Foc, na ktorej hosťovali aj známe írske umelkyne Lisa Hannigan a Zoe Conway.

Výrazný úspech im priniesol eponymný album z roku 2006, ktorý sa dostal na čelo írskeho rebríčka. Nasledovalo vystúpenie v Late Show Davida Lettermana, live albumy, hudba k seriálom a v roku 2009 ďalší veľmi pozitívne hodnotený album 11:11. Podľa Billboardu je táto nahrávka "triumfálnou prehliadkou exotickej inštrumentálnej brilancie".


Nasledujúci rok už boli jednou z veľkých hviezd na festivale Glastonbury a zahrali si aj na hlavnom pódiu festivalu Latitude. Rok 2011 im priniesol spolupráce s esami filmovej hudby ako Hans Zimmer a Henry Jackman. V roku 2014 vydali zatiaľ najnovší album 9 Dead Alive.  

Rodrigo y Garbiela presvedčili o svojich kvalitách na rôznych podujatiach už viacerých členov tímu festivalu Pohoda. Ich vášnivú hru a extrémnu rýchlosť prstov vtipne okomentoval na Youtube pod skladbou Tamacun jeden z fanúšikov slovami: "Neskúšajte toto doma! Títo ľudia sú trénovaní profesionáli a sú pripravení na riziká spojené s takýmto používaním akustických gitár. Mimo záberu je v pohotovosti tím hasičov, pripravených okamžite postriekať gitary v prípade vznietenia."

Ako uviedol PR manažér najväčšieho slovenského festivalu Anton Repka: "Cisternu s vodou máme aj na Pohode, čiže fenomenálnej dvojici Rodrigo y Gabriela nebráni nič v tom, aby predviedli svoje umenie aj na našom festivale."


Pohoda 2017 sa uskutoční od 6. do 8. júla na letisku v Trenčíne a medzi potvrdenými menami sú aj Solange, alt-J, Ylvis, Birdy, Jake Bugg, Boys Noize Live, Future Islands, Benjamin Clementine, Squarepusher, Mark Lanegan Band, Beardyman's Dream Team, Slaves, The Thurston Moore Group, Sleaford Mods, Machinedrum, Dillon, Beak>, Shobaleader One a mnohí ďalší. Zo slovenskej časti programu bude nepochybne najväčšiu pozornosť pútať prevedenie kultového albumu Bolo nás jedenásť, festivaloví pamätníci sa zase môžu tešiť na "rekonštrukciu" kompletného lineupu Pohody 1997 na jednom z pódií.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér festivalu Pohoda Anton Repka. Článok sme upravili a doplnili.

Foto: Facebook.com/rodgab

Súvisiaci interpreti: Rodrigo y Gabriela