Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) si tento rok pripomína sto rokov od svojho založenia. Pri tejto príležitosti usporiadal v utorok tlačovú konferenciu za účasti predsedu dozornej rady Matúša Jakabčica, Ľuba Burgra a Tomáša Mikša z predstavenstva a Juraja Čurného, ktorý má na starosti PR.


Okrem novinárov boli pozvaní aj autori, ktorých SOZA už roky zastupuje - hudobná skladateľka a klaviristka Ľubica Čekovská, gitarista a kapelník Peter Bič a legenda domácej populárnej hudby Peter Nagy.

Rok 2022 sa bude niesť nielen v znamení osláv, ktoré vyvrcholia začiatkom októbra veľkolepým galavečerom, ale aj bilancovania činnosti počas uplynulých sto rokov a samozrejme stanovenia si nových cieľov do budúcnosti. Jedným z hlavných cieľov je zbaviť sa nálepky post-socialistickej skostnatelej organizácie a etablovať sa ako moderná inštitúcia, ktorá pomáha zastupovaným autorom tak, ako to zamýšlali zakladatelia.  

Krátko z histórie

Slovenský ochranný zväz autorský vznikol 2. októbra 1922 ako slovenská filiálka českého Ochranného sdružení spisovatelů a nakladatelů hudebných děl, od ktorého sa odčlenil v roku 1939. Zakladajúcimi členmi vtedajšieho ochranného družstva boli významné osobnosti kultúrneho života, a to Mikuláš Schneider-Trnavský, Eugen Suchoň, Alexander Moyzes, Gejza Dusík, Ján Valašťan-Dolinský, Ľubomír Kupčok, Dr. Vojtech Hudec, Miloš Ruppeldt, Ján Krasko a iní.

"Mená týchto zakladateľov ukazujú, že SOZA vznikla z iniciatívy autorov, ktorých tvorbu SOZA dodnes chráni a prostredníctvom ich dedičov aj zastupuje," hovorí predseda Dozornej rady SOZA, Matúš Jakabčic.

členovia SOZA v roku 1956 Zdroj: archív SOZA
Koncom roka 1939 mal vtedajší Slovenský autorský zväz 43 členov a 102 zastupovaných autorov. "Dnes je toto číslo mnohonásobne väčšie. SOZA k dnešnému dňu zastupuje viac ako 3100 domácich autorov a prostredníctvom bilaterálnych zmlúv milióny autorov zo zahraničia," približuje Ľubomír Burgr, predseda predstavenstva SOZA. Počas svojej storočnej činnosti spracoval zväz stovky tisíc nahlášok hudobných diel slovenských autorov a aktuálne ma uzatvorených 114 medzinárodných zmlúv v 125 krajinách.

SOZA vznikala v období, kedy sa formovali na území Slovenska viaceré dôležité kultúrne inštitúcie, ako napr. Slovenské národné divadlo (1919), či Slovenský rozhlas (1926). Za sto rokov SOZA prešla mnohými právnymi i ekonomickými zmenami, ku ktorým patrila predovšetkým zmena právnej formy na občianskej združenie v roku 1992.

Úloha SOZA sa časom vyvíjala

Na území Slovenska zastupuje autorov, upravovateľov, aranžérov hudby i autorov textu a vydavateľov a na základe ich poverenia realizuje pre nich výbery a vykonáva im administratívny, právny i ekonomický servis. "SOZA sa za sto rokov vyprofilovala na organizáciu, ktorá sa aktívne zaujíma o práva autorov a podieľa sa na formovaní vnímania autorskej tvorby doma i v zahraničí. Som rád, že týmto spôsobom chráni aj moje diela a ja sa tak naplno môžem venovať svojej tvorbe," hovorí textár Ján Štrasser, dlhoročný člen SOZA. 

Úloha SOZA sa za sto rokov menila. "SOZA dnes nie je len tzv. vyberačom licenčných poplatkov, ale je regulárnou kultúrnou inštitúciou, ktorá iniciuje prieskumy verejnej mienky a poskytuje relevantné štatistiky a údaje, z ktorých čerpá kultúrna obec i Ministerstvo kultúry. Aj týmto spôsobom chráni našu tvorbu," podotýka skladateľka Ľubica Čekovská, ktorú SOZA zastupuje od roku 1999.

SOZA sa venuje aj prieskumom Zdroj: koláž SOZA
Dôležitou súčasťou činnosti zväzu je aj udeľovanie Cien SOZA, ktorými oceňuje prínos slovenských autorov a tvorcov hudobných diel. "Ceny SOZA patria k jedným z posledných cien, ktoré prezentujú verejný prínos autorov a ich tvorby. Je dobré, že na Slovensku máme inštitúciu, ktorá dokáže autorov aj týmto spôsobom oceniť," dodáva Peter Bič, dvojnásobný držiteľ Ceny SOZA. 

Aktívna pomoc umelcom počas pandémie

SOZA je zároveň jedna z mála inštitúcií, ktorá sa pohotovo postavila na stranu umelcov aj počas pandémie. Opatrenia mali za následok obrovské straty pri výbere licenčných poplatkov za koncerty a technické prevedenia, v roku 2020 to bolo 1,3 milióna Eur a v roku 2021 išlo o 1,5 milióna Eur. Napriek tomu bola v roku 2020 medzi prvými organizáciami, ktoré autorom pomohli vo finančnej núdzi počas pandemických opatrení. Po vzore krajín západnej Európy sa snaží stratu spôsobenú pandémiou vykryť kompenzáciami z Ministerstva kultúry, aktuálne je táto téma ešte len v štádiu rokovania.

Práve počas pandémie bolo vidieť nevyhnutnosť zoskupovania kultúrnej obce do novovznikajúcich organizácií ako Hudobná únia Slovenska (HUS) alebo Asociácia hudobných klubov Slovenska, ktoré úzko spolupracujú aj so SOZA a spoločnými silami sa snažia zaistiť čo najlepšie podmienky pre tvorbu, jej prezentáciu a adekvátne finančné odmeňovanie. Napríklad aj pri presadzovaní nového autorského zákona z dielne Ministerstva kultúry SR, ktorého vznik iniciovali aktuálne smernice EU a ich cieľom je podstatné zlepšenie postavenia autorov pri uplatňovaní svojich práv. Slovenská verzia tohto zákona práva umelcov paradoxne zhoršuje, a preto je potrebné, aby organizácie ako SOZA a HUS na celý proces dohliadali a včas zjednali nápravu.   

Nové logo od oceňovaného grafika

Pri príležitosti 100. výročia sa SOZA rozhodla vytvoriť individuálne logo storočnice. Na realizáciu loga bol vybraný návrh grafika a ilustrátora Milana Prekopa. Známy je napríklad vďaka vytvoreniu loga a vizuálneho konceptu Rozhlasu a televízie Slovenska, ktoré je na trhu už desať rokov a za ktoré získal viacero ocenení.

"Pri tvorbe loga storočnice sme chceli ukázať posun, ktorý zažil hudobný priemysel na Slovensku za uplynulých sto rokov. Rozhodli sme sa pracovať s konceptom tlačidiel Stop - Record - Play, ktoré nájdete na každom, aj virtuálnom, prehrávači. Ústredným motívom loga je tlačidlo Play, ktoré musí použiť takmer každý, kto si chce dnes hudbu vypočuť. Zároveň je logo symbolom toho, že SOZA aj po sto rokoch bude naďalej rozvíjať svoju činnosť," vysvetľuje na margo loga jeho autor. 

logo storočnice SOZA Zdroj: Milan Prekop
História slovenskej hudby na jednom mieste

Pri príležitosti storočnice plánuje SOZA sériu rôznych aktivít. Jednou z hlavných je vytvorenie samostatnej webovej stránky, ktorá sa venuje nielen histórii SOZA, ale aj histórii a vývoju jednotlivých hudobných žánrov. "História našej organizácie je priamo spätá s vývojom slovenskej hudby. Preto sme chceli poukázať nielen na to, že oslavujeme jubileum, ale aj na rozmanité hudobné žánre, pretože s ich vývojom sú späté aj dejiny SOZA," hovorí Matúš Jakabčic. 

K dnešnému dňu je stránka oficiálne spustená na webovej adrese www.100soza.sk a záujemcovia tam už nájdu prvé články o histórii SOZA, ale aj o vývoji hudobných žánrov na Slovensku. Tvorcom webovej stránky je digitálna agentúra Vizion s.r.o. z Trnavy.

SOZA a živá hudba

SOZA tiež tento rok plánuje partnerské koncerty. "Chceli sme si storočnicu pripomenúť nielen vo forme histórie, ale tiež vo forme naživo znejúcej hudby. Preto sme sa spojili s významnými hudobnými podujatiami na Slovensku všetkých žánrov a s ich pomocou plánujeme podporiť hudobné koncerty s tvorbou slovenských autorov," prezentuje ďalšiu z tohtoročných aktivít SOZA Ľubomír Burgr.

Prvý partnerský koncert sa uskutoční 24. mája v Košiciach v rámci festivalu Košická hudobná jar. Zaznejú na ňom diela slovenských skladateľov ako Juraj Beneš, Ivan Parík, Jozef Grešák, Róbert Kolář či Eugen Suchoň. Na koncerte zároveň budú odpremiérované skladby od Jevgenija Iršaia a Antona Steineckera. Ďalšie partnerské koncerty SOZA chystá aj v spolupráci s festivalmi Konvergencie, Melos ÉtosBratislavské jazzové dni a ďalšími organizátormi hudobného života na Slovensku. 

Vyvrcholením storočnice bude slávnostný galavečer, ktorý sa uskutoční v prvej polovici októbra v Slovenskom národnom divadle. Organizátorom je Lumír Mati, hudobný manažér a jeden z čelných predstaviteľov Hudobnej únie Slovenska. Prezradil, že počas večera sa môžeme tešiť na oslavu domácej hudby a kultúry celého storočia a záznam si budeme môcť pozrieť koncom októbra na RTVS. Keďže SOZA je členom prestížnej svetovej organizácie CISAC, ktorej predsedom je od roku 2020 Björn Ulvaeus z legendárnej švédskej kapely ABBA, bolo by príjemným prekvapením, keby sa objavil aj medzi gratulantami na tomto galavečere.

Text: TS SOZA + Tomáš Danišovič, Hudba.sk