Kontroverzná juhoafrická formácia Die Antwoord sa predstaví 22. augusta v pražskom areáli Žluté lázně. Formácia sa okrem toho tento rok predstaví napríklad aj 3. júna na poľskom Orange Warsaw Festivale či 20. augusta na rakúskom Frequency Festivale v meste St. Pölten.

Bizarná, provokatívna, úchylná či dekadentná, ale aj veľmi zábavná, ohromujúca a zároveň znepokojivá a šokujúca. To sú najčastejšie prívlastky formácie Die Antwoord, ktorá vyvolala výrazne protichodné reakcie aj pri vlaňajšom vystúpení na trenčianskej Pohode. Tento rok do našich končín zavíta opäť, v Prahe odohrá na konci augusta svoj prvý open-air koncert v Českej republike.

Hudobný a vizuálny štýl jednej z najväčších hudobných senzácií posledných rokov vychádza z juhoafrickej subkultúry zef. V tvorbe juhafrickej trojice Ninja, Yo-Landi Visser a DJ Hi-Tek sa mieša surový priamočiary rap a elektronika (rave), ich väčšinou absurdné texty sú v afrikánčine, xhoštine a angličtine. Preslávili sa excentrickými, často vulgárnymi videoklipmi, pre ktoré sa ich fanúšikom stal aj slávny filmár David Lynch. Ich koncerty sú nemenej výstredné, svoju hudbu aj pódiovú prezentáciu berú ako "šokovú terapiu".

Die Antwoord vznikli v roku 2008 v Kapskom meste, debutovali o rok neskôr albumom $O$, ktorý najprv vydali zdarma na internete. Nahrávka obsahuje aj ich najznámejší singel Enter The Ninja. V roku 2011 založili vlastný label Zef Recordz, prostredníctvom ktorého vydali ďalšie dve štúdiovky Ten$Ion (2012) a Donker Mag (2014). Okrem toho majú na konte aj EP nahrávky 5 (2010) a Ekstra (2010). Minulý rok sa Ninja a Yo-Landi predstavili v hlavných úlohách sci-fi filmu Chappie juhoafrického režiséra Neilla Blomkampa.

Podrobnosti o pražskom koncerte nájdete na oficiálnej stránke usporiadateľskej agentúry Charm Music - www.charm-music.cz.


Zdroj: SITA (iDnes.cz, Dieantwoord.com, archív) + Charm Music (Jiří Sedlák)
Foto: Amanda Demme

Súvisiaci interpreti: Die Antwoord