Album s názvom Songs For Orchestra je výsledkom doposiaľ najväčšieho hudobného počinu jazzového klaviristu a skladateľa Tomáša Sýkoru. Prináša živú nahrávku z koncertu venovaného pocte Sýkorovho učiteľa a priateľa, Karla Ružičku, ktorého program Sýkora zostavil ako kurátor koncertnej rady Symfonického orchestra Českého rozhlasu Nové horizonty.

Ako jazzoví sólisti vystupujú spolu s Tomášom Sýkorom saxofonista David Fárek, kontrabasista Tomáš Líška, bubeník Roman Vícha, Symfonický orchester Českého rozhlasu (SOČR) riadi Štepánka Balcarová, ktorá je známa predovšetkým ako umelecká vedúca bigbandu Concept Art Orchestra.

Album otvára Růžičkova skladba Lovebird, pôvodne napsaná pre komorný ansámbel a jazzový kvartet, ktorú Sýkora ešte aranžérsky obohatil. Po nej nasleduje Sýkorová suita Hidden Songs, ktorej jednotlivé vety evokujú piesňovej formy. Zo skladieb Růžičkovho syna, saxofonistu a skladateľa Karla Růžičku mladšieho, ktoré vyšli na albume Grace and Gratitude (Animal Music, 2018), ktoré autor venoval pamiatke svojich blízkych, vytvoril Tomáš Sýkora rozsiahlu suitu Grace and Gratitude. Naliehavú a veľmi silnú tému piesne On Earth As It Is in Heaven celú suitu uzatvára a pripomína Karla Růžičku - veľkého človeka, milujúceho otca, skvelého hudobníka a priateľa.

Digitálna verzia albumu obsahuje ešte koncertný prídavok, Celebration Bluesze slávnej Růžičkej skladby Celebration Jazz Mass. Skladateľská invencia oboch Růžičkovcov a Tomáša Sýkoru sa výborne dopĺňa sa Sýkorovým umením citlivej a efektnej orchestrácie - farebný zvuk orchestrálneho aranžmánu sa stretáva s energiou jazzových hudobníkov, ktorí dostali aj významný priestor pre improvizáciu

Záznam koncertu zaobstarali Roman Kolliner (Český rozhlas), Adam Karlík a Pavel Karlík (Sono Records) 18. septembra 2020 v Centre súčasného umenia DOX +. Nahrávky mixovali v štúdiu Sono Records Milan Cimfe, producent albumu Petr Ostrouchov, Tomáš Sýkora a Adam Karlík. Autorkou grafického návrhu obalu je Andrea Vacovská zo Studia Najbrt. Album vychádza na CD a v digitálních formátoch, je distribuované spoločnosťou Supraphon a k dispozícii je tiež vo vlastnom e-shope Animal Music na www.animalmusic.cz. Album Songs for Orchestra vydáva label Animal Music vrámci Edícia Animal Music 2021 podporené grantom hlavného mesta Prahy.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Natália Ostrouchova z vydavateľstva Animal Music.

Foto: Vit Simanek