Kanadská indie-rocková kapela Arcade Fire vydá svoj nový album už v lete, 28. júla. Volá sa Everything Now, rovnako ako prvý singel, ktorý je úžasne chytľavý a povznášajúci, no zároveň v texte poukazuje na nepríjemné pravdy dnešného uponáhľaného sveta.

Skladbu, ktorú mnohí fanúšikovia aj zahraničné médiá prirovnávajú k tvorbe švédskej legendy ABBA (zmena atmosféry a inštrumentácie na konci prvej minúty je naozaj prekvapivá), zverejnila kapela vo štvrtok spolu s videoklipom. Prostredníctvom veľkolepého zvuku a vizuálu, ktorý režíroval tím The Sacred Egg (Royal Blood - Lights Out), vás Arcade Fire prenesú do iného sveta. Lepší hudobný štart víkendu si ťažko predstaviť.


Album Everything Now bude obsahovať celkovo 13 piesní a na trh sa dostane na CD, kazete i v digitálnom formáte. Okrem toho vyjde aj vinylová edícia s 20 rôznymi obalmi, ktoré budú obsahovať názov albumu v jednom z 20 rôznych jazykov. Obal CD a vinylu bude k dispozícii aj v špeciálnych verziách Day (deň) a Night (noc).

S produkciou nahrávky kapele pomohli Thomas Bangalter z Daft Punk, Steve Mackey z už nefungujúcich Pulp a Markus Dravs a podieľal sa na nej aj Geoff Barrow z Portishead. Skupina nahrávala album v New Orleans, Montreale a Paríži.

Arcade Fire - Everything Now Zdroj: artwork

Arcade Fire vznikli v roku 2001 v Montreale. V septembri 2004 vydali debutový album Funeral, ktorý zaznamenal veľmi pozitívny ohlas kritiky. Po ňom nasledovala štúdiovka Neon Bible (2007), s ktorou dobyli kanadský albumový rebríček a v americkom Billboarde 200 a UK Charte sa dostali na dvojku.

S treťou štúdiovkou The Suburbs (2010) obsadili prvú priečku vo všetkých troch spomínaných hitparádach a na 53. ročníku udeľovania hudobných cien Grammy bodovali v najprestížnejšej kategórii Album roka. V októbri 2013 vydali štvrtý album Reflektor, s ktorým taktiež dobyli tri menované rebríčky.

Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA: Pitchfork.com, archív)
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Arcade Fire