Legendárna kapela Led Zeppelin tento rok oslavuje 50-te výročie. Pri tejto príležitosti vyšli reedície viacerých albumov. Špekulovať sa ale začalo aj o ich možnom vystúpení na Glastonbury 2019.

Magnet týždňa

Frontman Led Zeppelin, Robert Plant, sa už viackrát vyjadril, že kapela je minulosťou a jej návrat na scénu je nereálny. Priebežne sa ale objavujú špekulácie o nejakom vystúpení. Najnovšie sa o to postarala stávková spoločnosť Betway, ktorá na poste headlinera festivalu Glastonbury 2019 jednoznačne vidí práve britské legendy s kurzom 2/1. Veľmi by som sa na to teda nespoliehal, ale možnosť vidieť Led Zeppelin naživo by určite prilákala kvantum návštevníkov. Okrem Led Zep sa v kurzoch objavili aj Fleetwood Mac (3/1), The Beach BoysThe Stone Roses (obe 4/1). Správu priniesol Classic Rock magazín. (pm)


Šroty týždňa

Ďalšia #metoo kauza na obzore. Na Twitteri sa objavilo konto IWas17HeWas36 (mala som 17, on mal 36), na ktorom sa anonymná osoba vyznala z traumatického zážitku, keď ju v roku 2000 sexuálne napadol líder Tool Maynard James Keenan. Ako neplnoletú, túto anonymnú ženu údajne pustil do svojho tour busu, kam si dobrovoľne prišla po podpis. Detaily opísané v tweetoch pôsobia mrazivo, mnohí však zastávajú názor, že tvrdenia sú falošné. Samotný Keenan sa v krátkom tweete ohradil proti obvineniam a nazval ich „opovrhnutia hodnými“. Obidve strany odvtedy už pár dní hrajú mŕtvych pavúkov a fanúšikovia čakajú rozuzlenie... (ak)

Po ťažkej chorobe odišiel vokalista švédskych death metalistov Usurpress, Stefan Pettersson. Hudobník mal len 46 rokov a najnovší album kapely zvaný Interregnum vyšiel len vo februári tohto roku. Zaujímavosťou je, že Pettersson bol v minulosti tiež vokalistom kapely Sportlov – satirickej black metalovej grupy, ktorá nenávidela zimné športy. Recenzia na ich album je na hudobnom serveri metalopolis.net dodnes legendárna. Česť jeho pamiatke. (ak)


Novinky

Dave Mustaine, frontman Megadeth, v rozhovore s Mitchom Lafonom priniesol informácie o pripravovanom albume. Bude to vôbec prvá štúdiovka, na ktorej sa podieľa aj ich nový bubeník, Dirk Verbeuren (ex-Soilwork). Na novinku sa môžeme tešiť na jar budúceho roka. Podľa Mustainea to bude poriadna mazanica, dokonca sa vraj dočkáme aj blast beats. (pm)

Návrat ku grungeu z prvej polovice 90-tych rokov priniesli Alice In Chains s novým singlom So Far Under. Ak vám tento žáner a toto obdobie aspoň trochu vonia, vyskúšajte, veľmi sa vám bude páčiť. Je to klasická AIC riffovačka so silným psychedelickým refrénom. A čo je ešte lepšie – 24. augusta sa po piatich rokoch dočkáme aj nového albumu s názvom Rainier Fog. (pm)


Global Warming z albumu From Mars to Sirius je úžasná, ale pomerne náročná skladba. Aj preto ju Gojira nikdy nehrala naživo. Malým zadosťučinením nám preto môže byť aspoň toto video, ktoré zachytáva kapelu v štúdiu práve pri tejto pesničke. (pm)


Pre fanúšikov Deftones a iných podobných atmosférických počinov je tu kapela Hopesfall a ich novinka Faint Object Camera. Pochádza z albumu Arbiter, ktorý je prvou štúdiovkou kapely od roku 2007 a vyjde už 13. júla. (pm)


Hydrograd od Stone Sour vyšiel minulý rok a v samotnom závere augusta kapela vydá jeho rozšírenú verziu. Druhý disk bude obsahovať covery, živé veci, ale aj skladby, ktoré sa na prvú dosku nedostali. Medzi nimi nájdeme aj Burn One Turn One. A od prvých sekúnd je jasné prečo. Skladba je pomerne tvrdá a menej „rádiová“, ako zvyšok ich tvorby. (pm)


Converge je jednou z tých kapiel, ktoré nevedia sklamať svojich fanúšikov. A zdá sa, že aj s novým EP Beautiful Ruin trafili do čierneho. Je proste výborné. Ako ochutnávka je tu aj video k skladbe Melancholia, ktoré je zhruba rovnako dobré. (pm)


Tak veľa hudby a tak málo času? Riešením je Frontierer a ich novinka s názvom Glitcher. Znie to ako by ste naraz pustili dve skladby – jednu od Car Bomb a druhú od niečoho podobne pošahaného. Užívajte na Bandcamp. (pm)

Líder Clutch, Neil Fallon, sa v novom videoklipe zloženom z koláží, vyhlásil za amerického prezidenta. Nápadité lyric video k singlu How to Shake Hands je štvortminútovou kampaňou úprimného kandidáta, ktorý Ameriku naozaj spraví veľkou. Po hudobnej stránke to však Spojke veríme menej – pieseň nezaujala tak, ako viaceré z dvoch predošlých štúdioviek. Snáď album Book of Bad Decisions nevyplní svoj názov doslovne a nájdu sa na ňom aj počúvateľnejšie kusy. K urnám pôjdeme 7. septembra. (ak)


Anglická heavy metalová kapela Satan jestvuje od 1979-teho a v septembri vydáva svoju piatu štúdiovku. Prečo teda len piatu? Kapela si dvakrát zmenila názov, kým sa v roku 1998 nerozpadla. Reunion prebieha od roku 2011 a je mimoriadne plodný – štúdiovka Cruel Magic bude treťou v novej ére skupiny. Komplikovaný životopis, no priamočiara hudba, nekorešpondujúca s možno trošku ofenzívnym názvom. Vypočujte si hopsačkovú Doomsday Clock a pochopíte, že satanáša sa naozaj netreba báť. (ak)


Švédski blackmetalisti Marduk majú vonku novú štúdiovku Viktoria a ponúkajú rovnomenný singel oklipovaný čierno-čiernymi obrázkami hrajúcej kapely a výjavov z druhej svetovej. So štrnástou štúdiovkou sa ukážu aj na tohtoročnom Brutal Assaulte. (ak)


Po šiestich rokoch sa 7. septembra dočkáme novinky od grindcore-istov Pig Destroyer. Legendy z amerického štátu Virginia ponúkli len krátky, no znepokojivý teaser a názov – Head Cage. Všestranná kapela vie okrem zbesilých jázd na pol hodinky zaujať aj ambientno-doom metalovým pojatím svojej tvorby, keď vydala dlhé skladby v podobe EP – menovite NatashaMass & Volume. Head Cage bude ale skôr klasickejší prasiatkoničiteľ. (ak)


Ihsahn z bližšie neurčených dôvodov zrušil účasť na Brutal Assaulte, no zároveň oznámil „kompenzačné“ zimné európske turné v spoločnosti Ne Obliviscaris a Astrosaur. Ak ste sa teda tešili na jeho festivalové vystúpenie, nemajte obavy. Príležitosť bude v kluboch – 9. novembra vo viedenskom Szene, o deň neskôr v pražskom Paláci Akropolis a 11. novembra v budapeštianskom priestore A38. (ak)


Deathmetalové ikony Deicide 14. septembra vydajú dvanástu štúdiovku Overtures of Blashpemy, prvú od roku 2013. Produkciu mal na starosti Jason Suecof (The Black Dahlia Murder, Trivium) a fantastický obal namaľoval poľský umelec Zbigniew Bielak (Watain, Ghost, Paradise Lost). (ak)

Podivní mathrockeri s podivným názvom a ešte podivnejšími kostýmami. To je kapela ...aAnd?, ktorá vyvolala otázniky zverejnením pekne hustého singlu Bear Hugs z EPčka .​.​.​wWoof?. Ak je táto londýnska štvorica neistá v pomenovaniach svojich nahrávok, v inštrumentácii ide maximálne  po hlave. Vplyvy Meshuggah, Tony Danza Tapdance Extravaganza, či krajanov The Hell sú počuť. Pripočítajte si záľubu v šachovnicových vzoroch, aké poznáme z imidžu ska kapiel, prdoch a psíkoch a máte to. Jednoduché, nie? 1000 bodov za prudko fotogenický obal s čiernym ňufáčikom. Asi si zoženiem psa. Kynologický math metal par excellance. (ak)


Haluze týždňa

Chcete vedieť, ako vyzerá Lamb of God v posunkovej reči? Že čo? Áno, tiež som netušil, že sa na koncertoch používajú tlmočníci do posunkovej reči. A je to pecka! Kukajte na Facebooku. (pm)

A samozrejme nemôžeme vynechať ani nový počin Andyho Rehfeldta. Jeho pokojná verzia Bodies od Drowning Pool je normálne že celkom príjemná. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Twitter.com/ledzeppelin

Súvisiaci interpreti: Alice In Chains, Led Zeppelin