Na Slovensku si spravili meno ako Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, čo sú samozrejme aj ich skutočné mená. Od svojho návratu z Prahy, kde obaja študovali hudbu na prestížnych školách, dosiahli na domácej scéne viacero úspechov, svoj debutový album sa však rozhodli vydať pod "poangličtenými" pseudonymami.

Je to logický krok, keďže ich hudba svojím štýlom a kvalitou presahuje slovenskú scénu a už dlhší čas je zjavné, že zahraničné ambície sú v tomto prípade úplne na mieste. Skôr by bolo nepochopiteľné, ak by ich nemali. Svoj prvý album s názvom Sleepin' With The Lights On vydajú až o pár dní - v utorok 7. júla, už v posledný júnový deň však Kristína a Jakub zverejnili titulnú skladbu spolu s videoklipom, ktorý stupňuje už aj tak vysoké očakávania.

Komorná novinka so svetovým ohlasom

Hudobne ide o skladbu, akú by ste pokojne mohli nájsť napríklad v repertoári novodobej britskej soulovej divy Lianne La Havas. Angličtina je u slovenských umelcov často nechcenou chybičkou krásy, v prípade Kristin Lash však výslovnosťou a frázovaním ani na chvíľu nereže uši a každé slovo je precítené tak dokonale, akoby spievala v rodnom jazyku. Jakob Grey ju sprevádza na gitare s rovnako prirodzeným a podmanivým feelingom. Ak ste ich niekedy videli naživo, ich vzájomné ladenie a to, ako hudbu spoločne cítia a prežívajú, ste si nemohli nevšimnúť.

Celú skladbu nádherne dotvára nedávno vzniknuté české sláčikové S.V.A. Trio, ktoré intímnemu zvuku dvojice dodáva nový rozmer. S nahrávaním a mixom pomohol Erik Horák zo štúdia Lososound, v ktorom sa nahrávala väčšina albumu, a o mastering skladby sa postaral gitarista a skladateľ Miroslav Chyška, dlhoročný spoluhráč Dana Bártu z kapiel J.A.R. a Illustratosphere.


Samotný videoklip, pod ktorým je podpísaný Miroslav Balogh alias Spunkey BKB, atmosféru piesne perfektne podčiarkuje a hoci ide o veľmi komorný vizuál, trúfam si povedať, že spĺňa svetové kritériá. Svedčia o tom aj reakcie zo zahraničia, ktoré prišli okamžite po jeho zverejnení. O singli slovenského dua za prvé dva dni od premiéry písali hudobné magazíny a blogy vo Veľkej Británii, Holandsku, New Yorku aj v Denveri. Nejde síce o celosvetovo známe médiá, no pár dní pred vydaním albumu je to skvelá správa a prísľub ešte väčších vecí, ktoré dvojicu pravdepodobne čakajú po vydaní celej nahrávky.

Nie jazz, ale prvotriedny soul pop

Ak pre vás Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý nie sú úplne novým objavom, pravdepodobne si ich spájate najmä s jazzovou scénou. Minulý rok totiž zbierali úspechy najmä na podujatiach ako Bratislavské jazzové dni (výhra v súťaži mladých talentov), Jazz Start Up (hlavná cena poroty) a vystúpili tiež ako predkapela americkej jazzovej divy Dianne Reeves, ktorá si ich sama vybrala (viac v článku: Intímna hudba pre veľké pódiá).

Dvojica sa však nechce obmedzovať na túto relatívne úzko vyprofilovanú scénu a svoju tvorbu chce prezentovať aj na iných ako jazzových festivaloch. Po vypočutí doteraz zverejnených piesní z debutového albumu je jasné, že je na to dobrý dôvod. Áno, je tam jazzová virtuozita a Mihaľovej technika spevu presahuje schopnosti väčšiny slovenských popových speváčok, zároveň však ide o hudbu, ktorá je veľmi prístupná a plná ľahko zapamätateľných (nie však jednoduchých a tuctových) vokálnych liniek bez zbytočných exhibícií.

Tvorba mladého dua tak môže osloviť fanúšikov, ktorí si začiatkom milénia zamilovali speváčky ako Norah Jones alebo Katie Melua, ale aj súčasné mladé publikum s dobrým vkusom a hudobným cítením. O tom, že Kristína a Jakub okraj svojej pôvodnej "škatuľky" prekročili už pred vydaním albumu, napokon svedčí aj ich nominácia na cenu Objav roka v ankete Radio_Head Awards 2019.


"Sme si vedomí toho, že ľudia si nás na základe nášho prezentovania sa na Slovensku spájali hlavne s jazzom a keď sme ohlásili, že budeme vydávať album, mnohí očakávali, že vytvoríme hudbu, ktorej naša kultúra 'nerozumie'. Máme radosť z toho, že sa nám trošku podarilo rozvíriť vody jazzovej scény na Slovensku, no pre nás je hudba len jedna a myslíme si, že štýlu, akým ju podávame, bude bezpečne rozumieť každý, kto si vypočuje Sleepin' With the Lights On. Ak naozaj máme našu hudbu niekam zaradiť, tak by sme ju asi dali pod strechu popu a soulu," vysvetľuje Jakub Šedivý.

Intímne osobné memoáre

"Chceme tvoriť hudbu, ktorá sa bude vedieť každého dotknúť a priniesť reálnu emóciu, ktorá nie je ohraničená modernými predsudkami dnešných štýlov. Ľudia dnes nechcú strácať čas sledovaním zlého filmu, ale častokrát si neuvedomia, že vyberaním ideálneho filmu stratia oveľa viac času. Bojíme sa strácať čas, umelci sa prispôsobujú dobe ako vládzu, aby instantne zaujali, inak ich deti na Instagrame vyskrolujú preč a je po umení. Nám dáva čas možnosť vnímať veci naozaj do hĺbky a sme hrdí na to, že vďaka tomu aj naša hudba dostáva hĺbku a v ľuďoch, ktorí jej obetujú svoj čas, možno vytvorí niečo, k čomu sa budú chcieť vracať," dodáva mladý gitarista a skladateľ.

Kristína Mihaľová prezrádza, ako sa s Jakubom dali dokopy: "Začalo to asi pred štyrmi rokmi v Prahe, keď sme zistili, že si rozumieme. Tak nejak celkovo. Nič nevznikalo nasilu a mali sme čas. Trávili sme spolu veľa chvíľ aj hraním skladieb, ktoré máme obaja radi, no začali sme pociťovať potrebu tvoriť vlastnú hudbu. A tak prišlo písanie. Písanie o všetkom, čo sme cítili a prežívali. Myslím si, že sme tie typy ľudí, ktorí si veci poriadne premyslia. V hudbe to platí dvojnásobne. Nechceli sme do sveta pustiť nič, za čím by sme si stopercentne nestáli. Skladby z nášho debutu Sleepin' With The Lights On sú naše osobné memoáre, na ktorých sa podpísal nejaký čas."


"Keď sme pred dvoma rokmi začali spolu písať naše prvé autorské skladby, netušili sme, že sa dostaneme až sem. Teraz máme v rukách náš prvý spoločný album a v ňom všetko, čo cítime, vnímame a čerpáme jeden od druhého. Rozhodli sme sa dať na album osem skladieb, ktoré sú pre nás tie najsilnejšie. Nechceli sme vypĺňať album žiadnou vatou. Každá pieseň má svoj príbeh, čas a miesto. Chceme robiť hudbu, ktorá bude rozprávať náš príbeh. Hudbu, v ktorej sa môže nájsť a stotožniť sa s ňou každý poslucháč," uzatvára speváčka.

Kristin Lash & Jakob Grey mali pred vypuknutím pandémie dohodnutých niekoľko vystúpení v zahraničí, napokon však privítali, že sa mohli počas jari naplno sústrediť na prípravu a dokončenie albumu. Po jeho vydaní odohrajú v lete sériu domácich koncertov v menších kluboch a na festivaloch. Rozhodne odporúčam, naživo je to ešte väčší zážitok, či už hrajú jazzové štandardy a covery alebo vlastnú tvorbu. Ďalšie termíny budú postupne pribúdať, novinky môžete sledovať na ich stránke lashgrey.com a na Facebooku.

Aktuálne termíny koncertov:

10. 7. - Žilina, Nová Synagóga
17. 7. - Rimavská Sobota, Nádvorie Čierny orol
18. 7. - Bratislava, Karloveská knižnica
25. 7. - festival Zvuk for Modra - vstupenky
27. 7. - festival Trnavský Jazzyk
8. 8. - festival Atmosféra, Hontianske Nemce
14. 8. - festival Zvuk for Štiavnica
15. 8. - festival Moc umenia, Partizánske
22. 8. - Tatranská Lomnica
11. 9. - festival Svet v meste, Lučenec
8. 10. - Jazzdock Praha (ako predkapela speváčky Madison McFerrin)

Odmena pre tých, čo dočítali až sem: Už teraz máte možnosť uložiť si album do svojho playlistu na Spotify, Deezeri, Apple Music či Tidale prostredníctvom tohto pre-save linku. Budete ho tak po zverejnení počuť medzi prvými.


Autor: Patrik Marflák + citácie z Jakubovej TS
Titulná fotografia: Michal Zahornacky