Reportáž z festivalu Pohoda 2007 z dňa 22.7.2007. Na koniec článku sme pridali odkazy na fotogalérie a naše články s videonáhravkami z koncertov. Príjemné čítanie, sledovanie a spomínanie.

Máme za sebou 11. ročník najväčšej hudobnej udalosti leta na Slovensku. Tohtoročný festival Pohoda pravdepodobne prelomil rekord v návštevnosti. Okrem toho sme sa dočkali i očakávaných teplotných rekordov a v neposlednom rade množstva skvelých vystúpení hudobníkov zo všetkých kútov sveta. Bohužiaľ sa tento ročník do histórie zapíše aj ako prvý, no verme že aj posledný, na ktorom nevystúpil jeho hlavný headliner.

Oba festivalové dni poznačili neskutočné horúčavy. Najmä v piatok poobede, keď sa teplota šplhala k 40 stupňom, no organizátori boli na tieto podmienky pripravení. Návštevníci festivalu boli neustále zásobení pitnou i úžitkovou vodou, ktorej sa minulo neúrekom. K dispozícii bol i dostatočný počet záchranárov, ktorí boli najviac zamestnaní práve prípadmi spojenými s dehydratáciou.

Už počas prvého dňa festivalu údajne prešlo cez bránu vyše 25 000 návštevníkov a súdiac podľa sobotného celodenného i nočného kľučkovania medzi ľuďmi, ktorému sa napriek obrovskej ploche trenčianskeho letiska nedalo vyhnúť, by mala celková návštevnosť ďaleko prekonať predchádzajúce ročníky. Kapacita 2 stanových mestečiek i parkoviska, ktoré bolo oproti minulému ročníku omnoho organizovanejšie, však postačovala. To sa nedá povedať o niektorých krytých stanoch. Tak si niektoré vystúpenia v Tatra banka aréne mnohí mohli vychutnať len zvonka. Veľký záujem bol i o diskusie a filmové a divadelné predstavenia.

Oproti minulému ročníku ubudlo jedno z otvorených pódií no i napriek tomu o kvalitné koncerty nebola núdza. Tanečný stan Nay naopak za rok mierne podrástol a tak sa tancachtiví návštevníci mohli okrem Semtex stanu, kde kluboví DJi do skorého rána mixovali elektronickú hudbu, zabaviť i na alternatívnu eklektickú diskotéku v podaní slovenských DJov s dobrým vkusom, ktorých zastrešovalo Rádio_FM.

Tropické horúčavy v piatok poobede mnohých ľudí motivovali skôr k vysedávaniu v chládku a pri stánkoch s občerstvením ako k oceneniu menej známych kapiel na slnkom prepálených plochách pred otvorenými pódiami. Ani to však nezabránilo českej kapele Sunflower Caravan otvoriť program na hlavnom pódiu vo veľkom štýle. Miernym sklamaním prvého dňa bola správa o neúčasti brazílskej electro-popovej formácie CSS. Headlineri prvého večera, Wu-Tang Clan a The Hives, sa podľa očakávania na hlavnom Bažant stage tešili najväčšiemu publiku.

Na druhom open-air pódiu s názvom Orange stage zažiarila okrem iných napríklad argentínsko-uruguajská skupina Bajofondo, ktorá sa po roku na Pohodu vrátila a spravila rovnako skvelú show. V tanečnom Semtex stane si na svoje prišli najmä prívrženci techna.

V sobotu sa trochu ochladilo a program sľuboval minimálne rovnako dobrú zábavu ako v piatok. Poobede zažiarili osvedčené domáce a české kapely na čele s Tata Bojs a Parou na hlavnom pódiu, či Ska-prašupinou na Orange stage. V Semtex stane sa podobne najprv predstavila česko-slovenská špička alternatívneho hip-hopu, ktorú večer nasledovali s vynikajúcou show Ugly Duckling a britský Plan B. Prvým sobotným headlinerom hlavného pódia bolo tanečné duo Basement Jaxx, ktoré sa na milé prekvapenie na pódiu predstavilo s viacerými hudobníkmi a vokalistami. Ich mimoriadne živé a energické vystúpenie nadchlo i ľudí, ktorým je inak elektronická hudba cudzia.

Potom však nasledovala nelichotivá správa o tom, že najväčší headliner celého festivalu, francúzske duo Air, síce na Slovensko dorazilo ale ich technika zostala na ceste a preto nemôžu vystúpiť. Podľa informácií zverejnených na internetovom portáli denníka SME bol kamión s technikou potrebnou na vystúpenie odstavený v Maďarsku, nakoľko kvôli roztopeným cestám nemohol pokračovať v ceste. Napriek predčasnému ukončeniu programu hlavného pódia, ktorý hodinku po polnoci uzavrel Marián Varga a Moyzesovo kvarteto, však zábava pokračovala i naďalej. Okamžitú náplasť na sklamanie poskytli na Orange stagi africké kapely Amadou et Mariam a Konono No.1. Francúzsko bolo nakoniec predsa len úspešne reprezentované v podaní kapely Orange Blossom.

Podobne zaujímavý program bol v noci i v Semtex stane, ktorý praskal pri vystúpení DJa Shadowa. Ten si so sebou priniesol i nečakaného hosťa v podobe rapera The Gift of Gab z kalifornskej hip-hopovej skupiny Blackalicious. Po nich to v drum´n´bassových rytmoch roztočil brazílsky DJ Marky nasledovaný domácou elitou.

V nasledujúcich dňoch vám prinesieme ďalšie zaujímavosti, fotografie a videozáznamy koncertov a vystúpení z jedenástej Pohody, ktorá bola podľa nás organizačne zvládnutá na jednotku a programovo, napriek nečakaným výpadkom dvoch zahraničných kapiel, opäť raz lepšia ako minulý rok. Ďakujeme Michalovi Kaščákovi, jeho spolupracovníkom a všetkým ľudom, ktorí vytvorili tú úžasnú atmosféru na pódiách i pod nimi.



fotoreporty:
http://www.fotoreporty.sk/2007/07/21/fotoreport-festival-bazant-pohoda-2007-1-cast
http://www.fotoreporty.sk/2007/07/22/fotoreport-bazant-pohoda-2007-2-cast
http://www.flickr.com/photos/mx0r/sets/72157600926567134/
http://koktail.pravda.sk/foto.asp?galerie=pohoda2007
http://www.drom.sk/fotky/bazant-pohoda-2007-breakdance-battle
http://www.baumgartner.sk/photo/main.php?g2_itemId=13123
http://www.2step.sk/index.php?module=My_eGallery&do=showgall&gid=298&p=
http://www.partyzona.sk/fotozona/952-pohoda-2007
http://www.najdisana.sme.sk/system.php/gallery/browse/00035/photos-bazant-pohoda-2007--photoset-nr-1.html
http://www.najdisana.sme.sk/system.php/gallery/browse/00038/photos-bazant-pohoda-2007--nr-2.html



Autor: Patrik Marflák