Skupina Čechomor tento rok oslavuje štvrť storočie od svojho vzniku. Pre svojich fanúšikov pre tohtoročné leto pripravila niekoľko open-air koncertov, na ktorých chce pripomenúť, že je to už dvadsaťpäť rokov, kedy prvýkrát skupina, vtedy ešte pod názvom 1. Českomoravská nezávislá hudební společnost, verejne vystúpila.

Čechomor si svoje výročie vzniku pripomína už od začiatku tohto roku. Na koncertoch tak diváci môžu počuť aj pesničky, ktoré už skupina dlho nehrávala, a ktoré majú pripomenúť aj obdobie zo začiatku existencie skupiny. Na koncerty v druhej polovici augusta Čechomoru príde z USA zablahoželať mimo iného aj producent ich posledného albumu a sólový gitarista Gerry Leonard a japonský producent, spevák, hráč na flautu šakuhači a japonské taiko bubny, Joji Hirota. Na koncertoch bude Čechomor sprevádzať Kühnův zmiešaný zbor pod vedením Marka Vorlíčka.

Tohtoročné letné prázdninové koncertné aktivity skupiny odštartovali netradične v zahraničí. Čechomor zahral pri prestížnej príležitosti vstupu Chorvárska do EU na koncerte v Zadare a odtiaľ pokračovali na festival TopFest v Piešťanoch. Jedným z vrcholov začiatkov letnej koncertnej sezóny bolo vystúpenie Čechomoru v Karlových Varoch v rámci Medzinárodného filmového festivalu, kde spolu s Karlovarským symfonickým orchestrom pod taktovkou Jozefa Vondráčka a hostí Ivou Marešovou a Romanom Lomtadzom skupina vypredala karlovarské letné kino a pre takmer 4500 divákov zahrala svoj program Proměny.

Čechomor svoju narodeninovú koncertnú sériu v rámci Čechomor Kooperatíva Tour 2013 zaháji 16.8. na 22. ročníku Medzinárodného hudobného festivalu v Českom Krumlově, kde okrem Gerryho Leonarda, Joji Hiroty a Kühnovho zmiešaného zboru so zboristom Markom Vorlíčkom s Čechomorom vystúpi aj Lenka Dusilová a Smíchovská komorná filharmónia pod taktovkou Jozefa Vondráčka.


"Koncert v Českém Krumlově je zatím největší projekt, který Čechomor v uplynulých pětadvaceti letech realizoval. Mít na jednom jevišti pěvecký sbor, komorní filharmonii, uznávané hudebníky ze zahraničí i z Čech a to všechno ještě za asistence kamer České televize, která z českokrumlovského koncertu natáčí záznam pro televizní pořad a nové DVD Čechomoru, je na jedné straně velmi lákavé, ale na druhé straně nesmírně složité na organizaci zejména proto, že všichni hudebníci se spolu sejdou na pódiu vlastně až v den koncertu," hovorí František Černý, spevák a gitarista skupiny Čechomor.

Koncertná séria k okrúhlemu výročiu Čechomoru, na ktorej ako hostia vystúpia Gerry Leonard, Joji Hirota, Iva Marešová, Kühnov zmiešaný zbor a ako „predskokan“ a hosť Čechomoru sa predstaví mladá, talentovaná speváčka Anna Veselovská pokračuje 18.8. na zámka Sychrov, 20.8. v Bratislave, 21.8. na Konopišti, 22.8. v Chebe a končia 23.8. v zámockom parku v Strážnici.

Redakciu Hudba.sk informovala Veronika Dvorská z Universal Music.

Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Čechomor