Explicitný sexi titulok si aktuálny týždenník vyslúžil vďaka elektronikom Nine Inch Nails, dethmetalistom Gorguts, zhúlencom Vista Chino, mimozemšťanovi Ziltoidovi a šiestim zvrhlým goblinom. Áno, sme v poriadku. Nie, nezatvárajte to!

Magnet týždňa

Vo svete hard a heavy je mnoho kapiel. Niektoré sú fakt zlé. Potom tu ale máme dobré, výborné a legendárne. Do poslednej kategórie sa rozhodne radí aj Megadeth. Aj napriek tomu, že sú na scéne už 30 rokov (alebo možno práve preto), stále dokážu prinášať výbornú hudbu. Niekedy aj vo veľmi netradičnom prevleku. Presne tak ako v centrále spoločnosti Vevo v New Yorku. Nech sa páči – Symphony of Destruction v akustickej verzii. (pm)


Šrot týždňa

Clawfinger som nikdy nejak extra nemusel. V porovnaní s ABBA a Roxette však určite boli lepším švédskym exportným artiklom. Ako už podľa minulého času tušíte, rozpadli sa. Nieže by ma to prekvapilo, keďže o nich už nebolo počuť niekoľko rokov. Nevadí, Švédsko ponúka aj omnoho kvalitnejšie veci – napríklad Opeth, či Meshuggah. (pm)


A aby sme náhodou nemali ani jeden týždeň pokoj od Korn, Metal Hammer priniesol rozhovor s ich frontmanom Jonathanom Davisom. Okrem iného v ňom zaznelo, že Jonathan vedel, že singel Never Never naštve veľa ľudí, tak ho vydali ako prvý. Ak by vám to nedávalo zmysel, tak ponúka (asi) aj vysvetlenie. Na začiatku tvorby nového albumu bol závislý od Xanaxu. Takže deti, ako vidíte, drogy sú naozaj zlé! (pm)



Novinky 

Death Metal Angola nie je ani hudobná, ani militantná africká skupina. Je to názov nového dokumentu, ktorý zachytáva vplyv extrémnych hudobných žánrov na vojnou a katastrofami zmietanú Angolu. Ak chcete vedieť, ako jeho tvorcovia prišli na takéto spojenie, pozerajte trailer. (pm)


Sepultura tento týždeň vyhrala súťaž o najnezapamätateľnejší (je to vôbec slovo?) názov albumu. The Mediator Between Head and Hands Must Be The Heart už má aj zoznam pesničiek a obálku, ktorá je mimochodom naozaj podarená. Vydanie je plánované na koniec októbra. Produkciu si na starosť zobral Ross Robinson (Slipknot, Korn) a za mix si sadol Steve Evetts (The Dillinger Escape Plan). (pm)

Bývalí členovia Isis na čele s Chinom Morenom (Deftones) vydajú čoskoro pod projektom Palms video k skladbe Future Warrior. Ak ste ich album ešte nepočuli, streamujte zadarmo. (pm)



Stone Temple Pilots
s Chesterom Benningtonom, resp. Stone Temple Pilots bez Scotta Weilanda a s Chesterom Benningtonom predstavili názov, cover a dátum vydania nového EP. Obálku High Rise nájdete v galérii. EP si vypočujete až začiatkom októbra. (pm)

Heavymetalisti Týr z Fareských ostrovov majú novú skladbu na vypočutie. Respektíve teraz už sú to tri nové piesne, ktorých podobu poznáme. 17. septembra vyjde siedmy štúdiový počin týchto vikingov zvaný Valkyrja, na ktorom sa budú nachádzať. Počúvať sem. (ak)

Z tohtotýždňovej úrody nepodarkov vyberám Jungle Rot. Chalani zverejnili video ku songu Carpet Bombing, v ktorom nájdete najrôznejšie formy bombardovania od laserom navádzaných až po atómové. Škoda, že v ňom nie je ani jeden jediný kobercový nálet, ako naznačuje názov. Nevadí, hlavne, nech to znie dobre, však? (pm)


O slovo sa opäť hlásia aj 30 Seconds To Mars. Lyric video k pesničke City of Angels je celkom dobré. Na rozdiel od pesničky samotnej. Okrem toho kapela tento týždeň vyhrala na MTV VMA cenu za najlepšie rockové video. Fronťák Jared Leto bol ale aj tak smutný, lebo akékoľvek náznaky rocku (vrátane jeho kapely) boli vytlačené do "predprogramu" – na ktorý všetci prdia. (pm)


A pri MTV VMAs 2013 ešte chvíľu zostaneme. Taylor Hawkins, bubeník Foo Fighters, má na tieto "ocenenia" tiež svoj názor. Citujem: "Who cares?" Presne tak. Koho by už len v súčasnosti trápilo nejaké MTV. (pm) 

Deti deti! Máte radi rozprávkové bytosti? Trollov, orkov, golbinov a podobnú háveď? Nekrogoblikon majú zase radi deti a tiež goblin metal, ktorý aj hrajú. Žijú za siedmimi letiskami a siedmimi colnými zónami, až v ďalekom californskom Palo Alto a streamujú nový album zvaný Power, na ktorom spievajú o svojich veselých príhodách. (ak)


Aby som nebol hovado, tu je nový song The Devil Wears Prada. Bohužiaľ asi nebude posledný. Ak vám First Sight nestačí a chcete viac kresťanského metalkóru, počkajte si do polovice septembra na celý album 8:18. (pm) 

Insahn vydá v októbri nový album. S názvom Das Seelenbrechen vyjde dvadsiateho druhého. Magazín Blabbermouth informuje o všetkom potrebnom. Predošlá fošňa Eremita vyšla len minulý rok v lete. No, je to makač. A naviac ten Emperor reunion: Ihsahn bude v roku 2014 zaneprázdnený až až. (ak)

Aj portlandskí redneckovia Red Fang vydávajú novinku. Tretia štúdiovka zvaná Whales and Leeches príde 15. októbra. Hudobníci sľubujú jedenásť rockových vypalovákov. Jeden z nich, Blood Like Cream počúvajte pod textom. (ak)



Nine Inch Nails
ponúkajú album Hesitation Marks. Ôsma štúdiovka prišla tak trochu nečakane, keďže kapela mala prestávku. Denník The Guardian ju teraz s predstihom streamuje na svojej sajte. Oficiálne vychádza 3. septembra. (ak)

Gorguts, technická death metalová formácia z kanadského Quebecu vydáva po dvanástich rokoch piatu štúdiovku zvanú Colored Sands. Kapela, ktorá už nedokáže zahrať svoje staršie veci, pretože ich nemá na papieri a ktorá inšpirovala nejednu z mladších nádejí žánru (napríklad Obscura), ponúka nahrávku, ktorá Vám vytrie zrak. Celý album Colored Sands počúvajte pod textom. (ak)



Pokračovatelia odkazu Kyuss majú hotový album! Štvorka v zložená Garcia, Bjork, Fevery a Olivieri, ktorá pred 25 rokmi stála pri zrode stoner rockovej legendy, po sporoch s Joshom Homme-om o názov kapely, pokračuje s názvom novým - Vista Chino. ich debutové CD sa volá príznačne Peace a vy si ho môžete celý vypočuť na stránke spin.com. (ak)

Pozemskí rockeri Clutch majú nový klip! Zbúchli ho k pesničke Crucial Velocity. Album Earth Rocker im vyšiel už v marci. Klip formácie, nezriedka odmeňovanej titulmi, ako napríklad „najlepšia rocková kapela na Zemi“ pozerajte za odsekom. (ak)


Tvorba samotnej holandskej speváčky Anneke Van Giersbergen sa možno už do rubriky hard & heavy nehodí. Nezabudneme však na jej rocky v službách The Gathering, alebo rýchlovky s Devinom Townsendom. Melodický alternative rock, ktorý sama produkuje, Anneke aktuálne demonštruje singlovkou Drive z rovnomenného albumu, ktorý vyjde 23. septembra. Je to fajn, tak to nepreskakujte. (ak)


A keď je reč o Devinovi Townsendovi, jeho alter-ego v podobe mimozemšťana závislého na kofeíne, menom Ziltoid the Omniscient (Všemohúci), po šiestich rokoch od vydania príbehového albumu znova pristálo na zemi. Obsadilo redakciu londýnskeho TeamRock rádia, aby tam vo vlastnej redakcii namiešalo zabijácky mix najrôznejších odnoží metalu s popom, discom a dramáčom. To všetko emzák popretkával hláškami, na ktoré by mohol vlastniť copyright. Vynikajúce! Relácia je týždenník, takže by sa po tomto víkende malo objaviť ďalšie vydanie. (ak) 


Haluz týždňa 

Beatbox cover Dream Theater The Dance of Eternity! Za toto ma budete nenávidieť. Ale aj tak je to skvelé. A výborná príležitosť uvedomiť si, akí sú Dream Theater šialení hudobníci. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk. 

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: http://stormingtheivorytower.blogspot.com

Súvisiaci interpreti: Clawfinger, Megadeth