Z tohtotýždňovej pestrej ponuky tešia najmä reuniony Gorguts a Emperor, kapiel, ktoré patria na prvé stránky učebníc blacku a deathu. Mňa osobne tešia aj správy z Poľska, týkajúce sa kapely Lux Occulta. No aj tí, ktorí sa v hudbe radšej dívate dopredu, než dozadu, si v článku iste niečo svoje nájdete.

Magnety týždňa

Blackmetalová legenda Emperor ohlásila na budúci rok reunion. Kapela bude headlinerom festivalu Wacken Open Air 2014. Fanúšikovia dúfajú, že nepôjde len o jednorázovku a dočkajú sa plnohodnotného tour. Naposledy Nóri na Wackene žiarili v dvetisícom šiestom. (ak)


Stratili ste vieru v ľudí? Toto vám ju možno čiastočne vráti. Philip Anselmo hral so svojimi Illegals v americkej Tulse ďalší zo svojich koncertov. Niečím bol ale výnimočný. Minimálne pre malého Peytona Arensa, ktorý trpí ojedinelou formou rakoviny. Cez jednu televíznu šou si vysníval, že by si chcel zahrať legendárnu skladbu Walk od Pantery naživo. A tak ho Anselmo pozval a spolu song odohrali. (pm)


Šroty týždňa 

Nie je veľa vecí, ktoré by som v živote ľutoval. Ale nenormálne ma mrzí, že som si minulý týždeň nevsadil na moju predtuchu, že AFI pustia do sveta svoj nový klip. Potom, ako pred dvoma týždňami zverejnili zvuk a minulý týždeň lyric video, je na čase povedať tejto kapele, že už naozaj trpíme dosť. Verím, že to pochopia. A ešte k samotnému videu – je minimálne tak zlé, ako aj samotná hudba. (pm)


Novinky

Už budúci víkend sa v Terchovej budú šíriť ľúbozvučné tóny gitár, bás a bicích za doprovodu omamných hláskov . Presne tak, opäť sa chystá Terchovský Bugzogáň! Hlavnými hviezdami tohto ročníka sú crossoverová legenda Biohazard a kanadský thrasheri Annihilator. Zo Slovensko-Českej scény dojdú pozrieť aj Zóna A a Tublatanka. No môžeme si toto nechať ujsť? (pm)



Deathmetalisti Gorguts vydávajú nový album po dvanástich rokoch. Nižšie beží stream titulnej skladby Colored Sands. Novinka vyjde 30. augusta. (ak)


A po dvanástich rokoch sa s novým albumom hlásia o slovo aj poľskí avantgardisti Lux Occulta. Kapela veľmi nedocenená a vysokých kvalít pripravuje štúdiovku zvanú Kołysanki, teda Uspávanky. Jednu uspávanku si môžete vypočuť na bandcamp profile kapely. Je treba ale upozorniť, že kapela sa od pôvodného metalovejšieho výrazu posunula niekam k pokojnejším polohám. Znie to však stále zaujímavo. (ak) 

Nový album Winter Kills predstavia DevilDriver na čele z Dezom Fafarom na konci augusta, tak nás chceli už teraz trochu navnadiť. Prvým zverejneným songom je The Appetite. Musím povedať, že som celkom príjemne prekvapenný. Nová tvorba je tvrdšia a dynamickejšia. Od začiatku do konca je pesnička celkom slušný nárez. Cenu za inovatívnosť zrejme kapela nedostane, ale po vypočutí určite nebudete ľutovať. (pm)


Fanúšikovia Slipknotu pozor! Nový album síce ešte stále na ceste nie je, ale malou náplasťou môže byť projekt bubeníka Joeyho Jordisona. Scar the Martyr je celkom zaujímavé zoskupenie, v ktorom figuroval napríklad aj Chris Vrena z Nine Inch Nails. Blood Host je úplne prvá vec, ktorú Jordison pre STM napísal a zároveň aj prvá zverejnená skladba. Prvý dojem je veľmi dobrý, aj keď je jasné, že sa hudobne ešte budú musieť nájsť. Singel nájdete na stránkach magazínu Revolver. (pm) 

Dlho sme už nepísali o Daveovi Grohlovi, však? Tak si dáme rovno dve novinky, ktoré sa ho viac alebo menej týkajú. Prvou je mixovanie (takmer) stratených nahrávok californskej hardcoreovej formácie BL’AST! Ich gitarista, Mike Neider, na začiatku roka zavolal do vydavateľstva, že našiel na povale staré nahrávky, ktoré nikdy neboli zverejnené (nie, nerobím si z vás riť). Grohl, ako ich veľký fanúšik, sa ponúkol, že nahrávky zmixuje. A hľa, už 3. septembra svetlo sveta uzrie celý album BLOOD! A prvý vypalovák z neho je Tomorrow. Vypočuť si ho môžete (opäť) na stránke Revolveru.

Druhá Grohlovina sa týka legendárnej Nirvany. 13. septembra uplynie presne 20 rokov od vydania ich posledného albumu In Utero. A keďže to bol jeden z najvplyvnejších rockových albumov všetkých čias, bude vo veľkom štýle. Troj-CD + DVD bude obsahovať viac ako 70 nevydaných, vzácnych, živých (a možno aj iných) nahrávok. Na výber sú aj iné možnosti. Objednávať môžete už teraz na stránke kapely. (pm)


A aj pre našich najmladších máme nejaké novinky. Konkrétne z oblasti mládežníckeho metal coreu. Loudwire tento týždeň odpremiéroval kompletný nový album od Iwrestledabearonce. Aj keď tomuto žánru úplne neholdujem, IWABO považujem za jednu z tých lepších kapeil vo svojej kategórii. Late for Nothing je celkom kreatívny album, ktorý ponúka všetko, čo by ste mohli očakávať a aj trochu viac. Napríklad Steveho Vaia v jednej zo skladieb (Carnage Asada). (pm)


A celý album úplnou náhodou streamujú aj Norma Jean. Pre fanúšikov je to určite veľká udalosť. My ostatní ale môžeme voči Wrongdoers zostať vlažní. Na doske mi chýba viac inovatívnosti a hravosti. Takto je to len ďalšia položka na zozname aktuálne populárnych metal coreových vecí. (pm)



A MC aj do tretice – tentokrát v podaní nového videa od The Devil Wears Prada. Je zaujímavé, že z našej trojice práve táto kresťanská kapela ponúka miestami najťažší a najpochmúrnejší zvuk. Nie že by to nejak pozdvihlo môj celkový dojem z novinky Martyrs. Ale ako som už spomínal aj vyššie, fanúšikovia sa určite potešia. Pozerajte na stránkach Rolling Stone. (pm)

Nový videoklip rockového projektu Blackfield je celý napísaný v piesku. Blackfield tvorí izraelčan Aviv Geffen a angličan Steven Wilson, ktorého domovská kapela Porcupine Tree nateraz spí a Wilson vydáva úspešné sólové nahrávky. Nebite ma za príjemne pop-rockové tóny. (ak)


Death metal je tu stále s nami. Španieli Avulsed novým songom pripomínajú, že full album tu bude v septembri. Siedmy album sa volá Ritual Zombi. Číre zlo. (ak)


Záverom sme si pre vás ešte pripravili dva pomerne nové objavy, o ktorých ste zrejme ešte nepočuli. Prvou je Wilson a ich výborný rockový vypalovák College Gangbang z albumu Full Blast Fuckery. A presne preto ich máme radi. A keď si pozriete video, pochopíte tiež. (pm)


Druhou je podivuhodná záležitosť z Japonska (čo hovorí viac-menej samé za seba). Maximum the Hormone je nu metal / hardcoreové zoskupenie, čo v kombinácii s tým, že je z Japonska, už samo o sebe zaváňa rôznymi vecami. Okrem toho ale musela aj kapela aj tvorcovia videa výdatne fetovať. Ich nové video A.L.I.E.N musíte vidieť do konca! (pm)


PS: Za posledné dva tipy vďačím stránke MetalSucks.net

Haluze týždňa

Ak sa vo svete objaví niečo takéto, sme priam povinní vás o tom informovať. Kapela Russkaja o sebe tvrdí, že hrajú ruský turbo polka metal. A lepšie by sme to nepopísali ani my. No proste Energia! (pm)


Talentovaného gitaristu menom Sambo Ray Jr. sme už v týždenníku uviedli, dokonca ako magnet. Vtedy to bolo vďaka videu na úžasný cover skladby od Tool. Uplynulý týždeň hudobník zverejnil cover na Killing is My Business od Megadeth - lepší, ako originál. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk. 

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: metalinsider.net

Súvisiaci interpreti: Emperor, Pantera