Spevák Lukáš Adamec dodal vizuálnu podobu ďalšej skladbe zo svojho tretieho sólového albumu Bodka, ktorý vyšiel na jar tohto roka. Videoklip k skladbe Rád by som vznikol v spolupráci s Michalom Nemtudom a bol natočený na jeden záber.

Album Bodka je podľa Lukáša Adamca spojením jeho klasického prístupu k tvorbe pesničiek a experimentovania so zvukom. Do prvej kategórie patrí pieseň Rád by som, ktorú spevák prirovnáva k svojim "vážnejším a hlbším songom, ako napríklad Najviac alebo Keď ma raz odsúdia. Je to jediná pieseň na albume, na ktorej sme opäť spolupracovali Tomi Okres, Vlado Krausz a ja," predstavuje Lukáš autorov hudby (Okres) a textu (Krausz). 

Pieseň sa nahrávala v košickom štúdiu Musicology a o prvotný zvuk zachytený v štúdiu sa staral Pavol Jeňo. Následne sa skladba dorábala aj v Česku v spolupráci s kapelovým kolegom Tomiho Okresa zo skupiny Chinaski Lukášom Pavlíkom. Samotný Tomi Okres okrem skomponovania hudby do skladby nahral aj klavír, akustickú, elektrickú gitaru a basgitaru. Bicie nahral Zebensui Rodriguez Martin a Lukáš Pavlík má na svedomí perkusie, klávesy a podieľal sa aj na následnej produkcii piesne. "V piesni môžete počuť aj krásny ženský vokálny part, ktorý nám naspievala Lucie Černíková, známa česká herečka a manželka Lukáša Pavlíka," dodáva spevák.

Skladba Rád by som podľa neho môže mať viacero významov, jej výklad si môže spraviť každý sám. "Pre mňa tá pieseň prichádza v časoch, keď s mojou manželkou Žužu zažívame obrodenie nášho vzťahu a najkrajšie, najčistejšie a najúprimnejšie obdobie. Takže pieseň podčiarkuje moje pocity voči nej," vysvetľuje Adamec, čo pesnička vyvoláva v ňom.

Pri videoklipe Lukáš Adamec opäť stavil na overenú kartu a k spolupráci si prizval Michala Nemtudu. "Už pred pár rokmi sme sa bavili o tom, že by sme chceli urobiť 'jednozáberovku'. Neskôr sme sa bavili o ateliérovom klipe a Mišo prišiel s nápadom, že by sme mohli mať v priestore aj klavír, čo sa mne veľmi páčilo. Z ateliéru bola nakoniec nádherná koncertná sála a Mišo využil celý jej potenciál. Námet a ako to bude dávať 'hlavu a pätu' pripravil Mišo. Páči sa mi spolupráca s ním, pretože obojstranne vieme, že chceme robiť zaujímavé videá, vždy chceme prísť s niečím, čo bude pútavé a zanechá dojem. A hlavne veci, ktoré nás oboch budú baviť. Či pri procese alebo vo výsledku," opisuje Lukáš spoluprácu s vychyteným režisérom.

Klip sa nakrúcal v Moyzesovej sieni v Bratislave. "Nádherný priestor, ktorý sa nám myslím podarilo zachytiť v celej jeho kráse," teší sa spevák.

Natočiť videoklip na jeden záber však nie je jednoduché a málokedy sa podarí na prvú, špeciálne, ak v ňom chcete mať i rôzne efekty. "Ak si pozriete klip, všimnete si, že je v ňom akoby efekt spomalenia, ale pritom spievam a hrám v klipe do tempa. To sa nakrúca tak, že si muziku, do ktorej klip nahrávate, podstatne zrýchlite a nahrávate song aj celú choreografiu zrýchlene. Aby to bolo presné a dobré, je to dosť náročné. My sme nahrávali celý čas v normálnej rýchlosti – pár hodín a možno aj desaťkrát celý záber. Až nakoniec sme sa dohodli, že skúsme teda aj tú spomalenú/rýchlo verziu nahrať, nech máme svedomie čisté, že sme skúsili všetko. No a prebehli sme to dvakrát a vyšlo to lepšie, ako tie všetky predtým," približuje Adamec.

Lukáš Adamec, videoklip Rád by som, 2024 Zdroj: archív speváka

Pripravuje nové pesničky aj turné

Hoci album Bodka vydal len na jar tohto roku, fanúšikovia sa môžu tešiť na štvrtý sólový album. "Chystám nové piesne a single, ktoré neskôr opäť zaobalím pre fanúšikov do jedného albumu. Leto bolo sýte na koncerty, čaká nás tvorivá jeseň a zima tiež v znamení koncertov. Pre fanúšikov ale pripravujem turné, ktoré chceme mať na jar 2025. Niektoré ďalšie konkrétne veci a plány ešte nechcem verejne predkladať, ale ak vyjde všetko, čo má, tak sa okrem fanúšikov budem radovať aj ja."

Okrem vlastnej produkcie spevák len nedávno participoval na duete s Petrom Juhásom. "V piesni Tvoj kamarát som Peťovi Juhásovi hosťoval jednak spevom, ale aj v klipe. Keďže Peťo je mladý človek plný pozitívnej energie, nechal som to na ňom a nechal som sa viesť jeho energiou, čo cítiť aj z piesne aj z uleteného klipu. Bol to taký omladzovací výlet," priblížil nedávno zverejnenú spoluprácu s mladším kolegom.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Janka Marczellová. Správu sme upravili.