Skladateľ, spevák a producent Vojtik za posledný rok už viackrát preukázal svoj umelecký talent a obdivuhodnú schopnosť s ľahkosťou uchopiť hlboké osobné i spoločenské témy. Teraz mladý hudobník predstavuje novú skladbu Love Handles a opäť v nej prekvapuje iným zvukom a polohami, v akých sme ho doteraz spievať nepočuli.

Novinka Love Handles je prvým singlom z pripravovaného štúdiového albumu Messiash IX, ktorý vyjde 15. novembra vo vydavateľstve Slnko Records. Po minuloročnom debute Kvety z Podpoľania, ktorý bol vydaný len digitálne, sa tentokrát fanúšikovia môžu tešiť aj na vinyly či CD.

"Hollywoodska klasika" z Detvy

Náladou a atmosférou Vojtik v skladbe Love Handles čiastočne nadväzuje na svoje koncertné vystúpenie na tohtoročných Rádio_Head Awards, kde sa predstavil na pódiu len v sprievode Kevina Gerharda Lázoka na klavírnom krídle. Vyzretejší zvuk predznamenalo aj vo februári vydané EP DOPAMIND a najmä aprílový singel Vo svete morí oči zelené.

Nová pieseň napriek tomu prekvapila. Okrem klavírnych tónov Kevina, ktorý je spoluautorom hudby, obsahuje aj sláčikové aranžmány a prekvapujúca je hlavne farba a poloha Vojtikovho spevu. Tentokrát v ňom preladil zo slovenčiny na angličtinu a jeho prejav je na míle vzdialený od prelomového singla Detviansky sen. Je až neuveriteľné, že od jeho zverejnenia neprešlo ani pol druha roka, mladý umelec totiž za tento relatívne krátky čas prešiel obrovský kus cesty. Novinka neznie ako DIY počin z Detvy, ale ako pieseň z hollywoodskej filmovej klasiky, pri ktorej z Vojtikovho hlbokého hlasu naplneného nehou naskakujú zimomriavky.

Album o samote a potrebe prijatia od Boha

V komentároch sa už objavili trefné prirovnania k Sinatrovi či Scottovi Walkerovi, no ako prezradil Vojtik, inšpiráciu pri novinke hľadal napríklad u svojej obľúbenej herečky a speváčky Judy Garland. 

"Vždy som chcel spraviť niečo na štýl zasneného Hollywoodu. Som rád, že mi to vyšlo práve s touto osobnou skladbou, ktorej vydanie som plánoval už dlho," hovorí Vojtik a dodáva: "Celý môj nový album je o samote a potrebe prijatia od Boha. A preto táto skladba o chlapcovi (cudzincovi), ktorý, aj keď ma neľúbil, ma napĺňal láskou, potrebovala veľmi izolovaný a netradičný videoklip."

Vojtik, nakrúcanie klipu Love Handles, 2024 Zdroj: Tereza Schmidtová

Nakrúcania intímneho videa, ktorý je silným umeleckým doprovodom piesne, sa pri jazere neďaleko Brna zhostila režisérska dvojica Michaela Hosková a Roman Ďuriš.

Vojtikov druhý album Messiash IX, ktorý pravdepodobne bude silným adeptom na album roka, vyjde v polovici novembra, no predobjednať si ho môžete už teraz na www.slnkorecords.sk.

Text: TS (Alexander Čerevka, Slnko Records) + Patrik Marflák