Vo vydavateľstve Slnko Records veria, že zaujímavé ženy posúvajú tento svet dopredu. V prípade toho hudobného to platí určite a svedčia o tom aj albumy Katarzie, Sisy Feher a Ivany Mer, ktoré tento rok pod jeho hlavičkou vyšli. Najnovšie k nim pribudla aj Barbora Bloom so svojím sólovým debutom.

Skladateľka a speváčka so zastretým altom vydáva album s názvom 15/7 (Barborin dátum narodenia) plný melancholickej elektroniky v kombinácii s pestrou zmesou nástrojov. Všetko sa to začalo minulý rok v domčeku v bratislavskom Lamači. Barbora Bloom sa snažila napísať text k novej pesničke. Vtedy ešte po anglicky, tak ako na to bola zvyknutá vo svojej pôvodnej kapele Bloom. Svojmu priateľovi Lukášovi vysvetľovala jeho zmysel a pointu, ale nie úplne sa jej to darilo. Až prišla magická veta "Tak to skús po slovensky, keď to nevieš po anglicky", ktorá speváčkin hudobný svet obrátila naruby. Barbora oprášila svoje klavírne zručnosti a začala skladať. 

"Vždy som si myslela, že na to nie som dosť dobrá. Ale veď kto je dokonalý? Odvážnym patrí svet. Trvalo mi iba 36 rokov pochopiť to a odhodlať sa," hovorí speváčka, vlastným menom Barbora Drahovská, ktorej s albumom pomohol producent Erik "Losos" Horák (ex Noisecut, Zlokot). Pod jeho vedením sa niektoré skladby výrazne menili, ale vždy sa nakoniec posunuli do polohy, kde ich speváčka chcela mať.

Album oficiálne vyšiel v pondelok 31. októbra a spolu s jeho vydaním speváčka zverejnila skladbu Tichá ulica, ktorá je jej aktuálnou srdcovkou. Z jedenástich skladieb, ktoré nájdete na inštrumentálne prepracovanej nahrávke so silnou atmosférou, už predtým predstavila aj piesne Nebesá (v čase jej zverejnenia to ešte vyzeralo na pokračovanie pod hlavičkou kapely Bloom) a Každý sme iný, s ktorou avizovala rozhodnutie vydať nový album ako sólová umelkyňa.


Album plný osobných spomienok a zaujímavých aranžmánov

Na nahrávaní albumu 15/7 sa podieľali viacerí hostia - Katka Kozelková (violončelo), Lukáš Kyška (akustická gitara), ktorý je zároveň autorom troch skladieb, Ján Smutný (lesný roh), Juraj Blaha (tuba), Mikuláš Havrila (trombón), Tibor Ďuriak (trúbka). Bicie na album nahrali až traja hudobníci: Roman Lauko, ktorý pôsobí v kapelách Bad Karma Boy a Hviezda, Tomáš HríbikErik Horák, ktorý na album nahral aj väčšinu nástrojov a veľa na prvý posluch mierne ukrytých ale zaujímavých zvukov.

"Podľa mňa sú to ľahko počúvateľné pesničky, hrajúce jemnou elektronikou. Veľa v nich z textového hľadiska riešim svoje detstvo a lovím spomienky. Beriem to tak, že uzatváram jednu kapitolu svojho života a vyčistím si cestu na tú ďalšiu. Pesničky sú mojou osobnou výpoveďou, akousi psychologickou očistou, tak ako piesne skoro každého človeka, ktorý robí hudbu. V podstate ničím až tak výnimočné, ale predsa jedinečné. Album 15/7 symbolizuje nové začiatky, je napísaný a nahratý zo srdca. Tak ako som to v tejto chvíli cítila," uzatvára Barbora.

Naživo si ju najbližšie môžete vypočuť 12. decembra v Slovenskom rozhlase v rámci vianočných trhov Rádia_FM, ktoré sa tento rok uskutočnia v interiéroch rozhlasovej pyramídy v Bratislave. Koncert, ktorý bude zároveň krstom albumu, bude voľne prístupný verejnosti. Hneď na ďalší deň (13.12.) vystúpi Barbora v Župnom dome v Nitre, kde sa predstaví v rámci cyklu adventných benefičných koncertov Slovensko Advent 2016. Koncert bude v priamom prenose odvysielaný na Dvojke.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Viac sa dozviete nastránke www.facebook.com/BarboraBloom.