Český spevák Sebastian v týchto dňoch vydal druhý album. Na platni Rub a líc spolupracoval s Xindlom X, producentom ODD alebo Adamom Mišíkom. Ponúkl tiež videoklip k piesni Náš svět, ktorý je skutočne uníkátny.

Jeho príbeh začal v roku 2014, keď zažiaril ako hosť v skladbe Polety libereckej skupiny Atmo Music. Hneď potom uspel s vlastným singlom Toulavá, z ktorého sa stala najstreamovanejšia česká nahrávka roku 2015. Jej úspech mu priniesol pozornosť médií, záujem poslucháčov a ocenenia v tradičných aj nových anketách (napr. Český slavík, Ceny Evropy 2, Hudební ceny Óčka).

Debutový album Hvězdy je platinový a patrí ku komerčne najúspešnejším čekým albumom generácie hudobníkov, ktorí ako prví dokonale využili možnosť sociálnych sietí a stavali na sledovanosti hudobného kanálu YouTube. Videoklip k prelomovému singlu Toulavá má dnes cez 30 milionov zhliadnutí. "Prvý album vznikal v eufórii z nečakaného úspechu, kedy sa všetko zdalo ľahké a jasné. Druhý album sa rodil s vedomím toho, ako je sláva a život v úspechu pominuteľná a na čom skutočne záleží. Že všetko má svoj rub a líc," konštatuje český hudobný talent Sebastian.


Návrat po operácii hlasiviek a originálne video

S druhým albumom sa Sebastian až tak neponáhľal. Nepriali mu totiž okolnosti. Začali sa objavovať zdravotné problémy, ktoré boli dôsledkom celkového preťaženia spojené s častým koncertovaním a nedostatkom odpočinku. Spevák podstúpil operáciu hlasiviek a musel rehabilitovať. Zrušil koncerty aj vydanie albumu. Nebolo jasné, či sa za mikrofón ešte vráti. Nakoniec všetko dobre dopadlo a druhý album Rub a líc je na svete. Ako už naznačili piesne Bestseller, titulný singel Rub a líc alebo aktuálna hitovka Náš svět, Sebastian sa určite posunul. Jeho nové skladby sú vyzretejšie, textovo dospelejšie a zvukovo prepracovanejšie. Zdá sa, že z neho vyrástol plnohodnotný popový spevák.

Treba spomenúť aj skutočne originálny videoklip k piesni Náš svet. Jeho vizuál je ohromujúci a video je unikátne na české pomery. "Pri natáčaní sme využili techniku, ktorá sa používa výrhadne pri fotení," približuje jedinečnost klipu režisér a kameraman Jakub Mahdal, ktorý s nápadom prišiel. "Všetky priestory, rekvizity, oblečenie i účinkujúci sú skutoční, všetko je ručne pomaľované. V postprodukcii vznili iba vizuálne efekty." Divák má dojem, že sleduje animované video. Postupne se ale ukazuje, že ide o klam.

"Prvýkrát sme pri natáčaní nepotrebovali make-up," smeje sa Sebastian. "Výtvarníčka Alžebea Josefy nás všetkých kompletne pomaľovala. Bolo to neskutočné. Skôr než padla prvá klapka, tušili sme, že to bude niečo výnimočné." S textom k piesni mu vypomohol pesničkár Xindl X a Sebastián k tomu dodáva: "Otlačila sa do nej všetka radosť, ktorú som prežíval vo chvíli, kedy mi lekár po operácii oznámil, že môžem pokračovať."


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music.