James Bond bol zatiaľ vždy muž. Typickými hlavnými hrdinami westernov zase bývajú nekompromisní pištoľníci vo flanelových košeliach a zaprášených čižmách a, belosi. Spoločnosť Netflix však teraz prichádza s novinkou, ktorá trocha vyvracia klišé a film s názvom The Harder They Fall je vo viacerých smeroch novátorský.

Vo veľkej miere k tomu prispel soundtrack, na ktorom sa výraznou mierou podieľal raper Jay Z. Film The Harder They Fall bude mať na Netflixe premiéru v stredu 3. novembra, skladby z filmu sú však zverejnené už od konca minulého týždňa. Pre fanúšikov westernu môže byť už len z uvedených informácií jasné, že, pri všetkej úcte, v tomto projekte žiadny maestro Ennio Morricone nezaznie.

Medzi najzaujímavejšie skladby z projektu patrí Guns Go Bang, ktorej hlavným interpretom je Kid Cudi. Nahrávka môže zmiasť svojím introm, no skutočne nejde o typický westernový soundtrack. Skladba síce znie filmovo, a to aj vďaka skvelým orchestrálnym aranžmánom, no vkusne ju dopĺňajú hip-hopové beaty či ženské vokály. To, že ide o príspevok do westernu, pripomínajú zvuky lietajúcich guliek, ktoré sú veľkým spestrením a postarali sa o výborný záver skladby. Počúvajú sa rovnako dobre ako spev 37-ročného Kida Cudiho či rap, o ktorý sa so svojím jedinečným feelingom postaral samotný Jay Z.


O niečo tvrdšie a menej filmovo znie ďalšia zverejnená novinka, povahu ktorej napovedá samotný názov King Kong Riddim. Westernovú atmosféru tu môže len veľmi zľahka pripomínať výstrel z pištole. Inak je to trocha temný kúsok s gangsta atmosférou, ktorú s prehľadom navodili všetci zúčastnení raperi BackRoad Gee, Jadakiss, Conway The Machine a opäť Jay Z, ktorý je tiež jedným z producentov filmu.


Ďalšími menami na soundtracku sú napríklad Cee-Lo Green, RJ Cyler, Edi Gathegi, Barrington LevyAlice Smith, Laura Mvula a ďalší. Tu sa však ani zďaleka nekončí zoznam umelcov čiernej pleti, ktorí sa na filme podieľali. Jeho režisérom je britský hudobník a filmár Jeymes Samuel, známy aj ako The Bullitts, ktorý takisto pomáhal so scenárom a prispel skladbou No Turning Around. Priestor na soundtracku dal aj svojmu bratovi, ktorým je spevák Seal.

Jeymes Samuel v rozhovore pre BBC prezradil, že westerny miluje už odmalička, a to vďaka svojím rodičom. "Nenávidím frázu čierna kinematografia a čierne filmy. Zoberme si film od Stevena Spielberga, v ktorom hrajú Audrey Hepburn a Richard Dreyfuss (romantická fantasy dráma Navždy z roku 1989, pozn. redakcie). To nie je biely film. Takže ak neexistuje biela kinematografia, tak neexistuje ani čierna. Filmy sú jednoducho filmy," povedal režisér.

Samuel už dohliadal napríklad na hudobnú stránku snímky Veľký Gatsby (2013) s Leonardom DiCapriom a hviezdnym soundtrackom, na ktorom sa podieľali Jay Z, Beyoncé, Jack White, Sia, Fergie alebo Lana Del Rey. Na konte už má jeden western They Die by Dawn. V novinke sa predstavia v hlavných úlohách Idris Elba, Jonathan Majors alebo herečky Zazie Beetz a Regina King. Aj v ich prípade platí, že majú černošské korene.

Z traileru snímky The Harder They Fall je jasné, že sa máme na čo tešiť. Snímka prinesie okrem talentovaného hereckého obsadenia aj skvelé scény s výbornou kamerou a farbami, čo len podčiarkuje novátorstvo v žánri, od ktorého by sme možno už veľa prekvapení nečakali.


Autor: Lukáš Dedík
Foto: AP Photo/David Richard