Americká speváčka počas ceremoniálu ponúkne špeciálnu šou. V približne sedemminútovom vystúpení zaspieva niekoľko z najväčších hitov Davida Bowieho. Podľa organizátorov Grammy sa o túto príležitosť uchádzalo množstvo interpretov, no Lady Gaga nakoniec vystúpi sólo.

Americká speváčka Lady Gaga si na 58. ročníku odovzdávania cien Grammy, ktoré sa uskutoční v pondelok 15. februára v losangeleskom Staples Center, uctí zosnulého speváka a hudobníka Davida Bowieho. 29-ročná interpretka ponúkne špeciálnu šou, ktorej hudobným režisérom bude Nile Rodgers. "Lady Gaga sme už zarezervovali na tohtoročnú šou, no keď David zomrel, takmer sme ihneď vedeli, že musíme zmeniť smer," priblížil výkonný producent odovzdávania Grammy Ken Ehrlich. "Okamžite sme spolu hovorili a dohodli sa, že ona by mala byť tou, ktorá vzdá hold Davidovi. Je na to ideálna."

Ako Ehrlich uviedol pre denník The New York Times, počas posledných týždňov ho kontaktovalo množstvo umelcov, ktorí sa chceli podieľať na pocte Bowiemu. "Pri niektorých by to mohlo dávať zmysel, ale u väčšiny nie," povedal dlhoročný producent prestížneho ceremoniálu, ktorý sa napokon rozhodol ponechať túto úlohu len v rukách popovej speváčky. Jej vystúpenie by malo trvať šesť až sedem minút a podľa Ehrlicha ponúkne tri alebo štyri skladby. "Bude to skutočná pocta tomu, kým David bol, hlavne hudobne, no nebude ignorovať ani jeho vplyv na hudbu a popkultúru v širšom zmysle," dodal.

"Keď som sa zaľúbila do (hudby) Davida Bowieho, žila som v newyorskej štvrti Lower East Side. Vždy som mala pocit, že David svojou noblesou priam liečil duše ľudí," uviedla Lady Gaga v rozhovore pre magazín The Hollywood Reporter niekoľko dní pred úmrtím hviezdneho hudobníka. Ešte pred Grammy speváčku čaká aj vystúpenie na Super Bowle (finále Národnej ligy v americkom futbale), kde 7. februára zaspieva hymnu Spojených štátov amerických. Sprevádzať ju bude nepočujúca oscarová herečka Marlee Matlin, ktorá text hymny pretlmočí do znakovej reči.

Davida Bowieho si tento mesiac pripomenú aj na Medzinárodnom filmovom festivale Berlinale, ktorého 66. ročník sa bude konať od 11. do 21. februára. Premietnu jeho filmovú prvotinu s názvom Muž, ktorý spadol na Zem (1976) režiséra Nicolasa Roega. Bowie v snímke stvárnil mimozemšťana, ktorý na Zemi hľadá vodu, aby zachránil vlastnú planétu. "Bowie bol ohromný hudobník, avantgardný umelec, ktorý vyjadril svoju kreativitu v mnohých disciplínach," povedal riaditeľ podujatia Dieter Kosslick. 

Zdroj: SITA (BBC.com, Grammy.com),archív, Hudba.sk (Stereogum.com, NYtimes.com)
Foto: facebook.com/TheGRAMMYs

Súvisiaci interpreti: David Bowie