Meno Samuel Hošek asi väčšine z vás nič nehovorí, ale určite o ňom nepočujete poslednýkrát. Hneď svojím debutovým singlom totiž ukazuje obrovský talent a potenciál. A to nielen v hudbe, ale aj v jej vizuálnom stvárnení. V kreatívnom videoklipe so snovou atmosférou si zahrala aj hviezda seriálu Chlapi neplačú Dominika Kavaschová.

Slovenskej popovej scéne v posledných rokoch dominovali najmä speváčky, no teraz sa môže pomer síl opäť trochu vyrovnať. Samuel Hošek prináša čerstvý vietor a mnohých určite prekvapí, keď sa dozvedia, čo všetko už vo svojich 24 rokoch stihol. Mladý umelec, ktorého kreativita a talent sa snúbia so skromnosťou a pokorou, však najradšej necháva za seba hovoriť svoju tvorbu.

Jeho debutový singel Own World je toho dôkazom - snúbia sa v ňom silné hudobné nápady, netuctový umelecký vizuál a posolstvo výraznej individuality. Ide však o výsledok spolupráce tímu, ktorý pri príprave videosingla vytvorili producent Andrej Hruška (Celeste Buckingham, Nela Pocisková), fotografka Evelyn Benčičová, herečka Dominika Kavaschová a ďalší umelci.

Pre Samuela je to prvý krok do sveta popu, doteraz sa v rámci hudby pohyboval najmä na jazzovej scéne. Pôsobí napríklad v zoskupení Swing Society Orchestra, je spevákom akustického tria Hangsome a spoluzakladateľom holograficko-hudobného zoskupenia Electric Sabina, ktoré je jeho "vesmírnym úletom". V súčasnosti pracuje aj na svojom prvom sólovom albume s producentom Andrejom Hruškom a ich prvým spoločným počinom je práve čerstvo zverejnený singel, ktorý okrem Samuelovho jazzovým spevom vytrénovaného hlasu zaujme aj silnou atmosférou a prepracovaným aranžmánom. Pri kratšej stopáži, prirodzenejšej anglickej výslovnosti a väčšej striedmosti v rámci vokálnych "kudrliniek" v slohách mohol byť výsledný efekt ešte lepší, no aj tak ide o pozoruhodný debut.


Ísť za svojím snom a nevzdávať sa

"Own World je výpoveďou a zároveň odpoveďou na otázku, kto vlastne som. Skladba reflektuje môj vnútorný svet. Chcem povzbudiť ľudí, aby sa nevzdávali svojich cieľov a nezabúdali na svoje sny či ambície. Je dôležité plniť si sny. Rovnako dôležité, ako sa o seba starať, či chodiť každý deň do práce. Denne bojujem proti rezignácii. Nudí ma stereotyp a nebavia ma limity. Umenie mi poskytuje priestor, kde neplatia žiadne zákony ani logika. Ľudia sa v dnešnom zhone zabúdajú hrať a berú sa príliš vážne," hovorí o myšlienke skladby Samuel, ktorý je zároveň autorom námetu na jeho vizuálne stvárnenie.

"Urobil som návrhy scény, kostýmov a všetkých jednotlivých častí. Oslovil som výbornú fotografku Evelyn Benčičovú, ktorej 'rukopis' bol od začiatku  veľmi blízky môjmu videniu. Prizval som tanečnice z RDS Company, o ktorých viem, že sú veľmi šikovné a tvorivé, Evelyn ako svoju pravú ruku a Dominiku Kavaschovú ako herečku, nakoľko sme priatelia a do klipu sa typovo náramne hodila," prezradil mladý umelec o klipe, na ktorom sa ako kameraman a strihač podieľal Miroslav "Cibi" Gerbel.

"Vytvorili sme naozaj kvalitný tím a naše dielo je dôkazom, že pop music, ako nám je aktuálne v médiách prezentovaná, je len vzorkou. Hudba v konečnom dôsledku môže človeka zrelaxovať, môže ho pobaviť a nemusí pritom ísť cez 'prvý plán'. Byť spevákom je pre mňa zodpovednosť," dodáva Samuel, ktorý verí, že v živote vďaka umeniu môže dosiahnuť veľa. "Človek má mnohokrát pocit, hoci je už celkom blízko svojho sna, že to nemá zmysel a potom to vzdá. Ja som optimista. Myslím, že zamieriť môžeme kamkoľvek. Dôležité je nevzdať sa tesne pred cieľom."

Kto je Samuel Hošek?

Samuel je 24-ročný multitalent z Bratislavy - spevák, kreatívny výtvarník, herec a tanečník. Vyštudoval VŠMU, predtým absolvoval ročné štúdium na prestížnej Xavier High School, ktorá patrí medzi 50 najlepších súkromných škôl v USA. Momentálne navštevuje VOŠ Jaroslava Ježka v Prahe, odbor jazzový spev. V tomto žánri už sa môže pochváliť viacerými úspechmi. K tým najväčším patrí reprezentácia Slovenska vo finále celoeurópskej súťaže Riga Jazz Stage v Lotyšsku, odkiaľ si v roku 2013 domov priniesol Cenu poroty. V tom istom roku bodoval aj v domácej súťaži Nové tváre slovenského jazzu, kde získal Cenu Hudobného fondu za inovatívny prístup k tradičnému jazzu.

Aktuálne ako spevák pôsobí v spomínaných formáciách Swing Society Orchestra, Hangsome a Electric Sabina, s ktorými sa už objavil na pódiách významných slovenských festivalov ako sú Bratislavské jazzové dni, Bažant Pohoda, Grape festival alebo Open Jazz Fest. Vystúpil aj po boku švajčiarskej bubeníckej legendy Joja Mayera a bol tiež súčasťou projektu Expresie Sisy Michalidesovej, s ktorou pred rokom v Bratislave predskakoval americkej jazzovej hviezde Kurtovi Ellingovi. Doma je aj na divadelných doskách - aktuálne účinkuje v jedinečnom detskom predstavení Haló mimozemšťan v réžii talianskeho režiséra Mattea Destra. V minulosti tiež pôsobil v niekoľkých inscenáciách divadla Elledanse, Divadla Úsmev a Slovenského národného divadla. Spolupracuje aj s tanečnou školou Riverpark Dance School a skupinou RDS Company.

Jeho ďalšou vášňou je výtvarné umenie, kde medzi jeho najväčšie úspechy patrí víťazstvo v celoamerickej výtvarnej súťaži Fox Valley Area High School Exhibition. Počas svojho štúdia v USA dostal tiež cenu za najlepšieho umelca roka Art Xavier High School 2007/2008. Na Slovensku ilustroval napríklad spomenutý album Expresie Sisy Michalidesovej či sólový album Platňa roka Macy Vilhanovej zo skupiny Sto múch. Ako výtvarník spolupracoval tiež s firmou Europapier Slovensko a jeho obrazy vystavovali aj v prestížnej Audi Exclusive gallery v Salóne mladých umelcov. 

Samuelovým cieľom je zamerať svoju tvorbu na spájanie viacerých umeleckých zložiek v jeden originálny celok, ktorý ponúkne ľuďom rozmanitejší pohľad na seba a svoje okolie. Ako sa mu v tejto misii bude dariť, môžete sledovať na jeho oficiálnom webeFacebook stránke.

A takto znie Samuel Hošek v unikátnom jazz/world music projekte Hangsome:


Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytol manažment Samuela Hošeka. Článok bol upravený redakciou.

Foto: Zuzanka Zázračná / Evelyn Benčičová