Koniec augusta už tradične patrí festivalu Uprising, ktorý sa tento rok na bratislavských Zlatých pieskoch uskutoční už po deviaty raz. Organizátori nenechali nič na náhodu a hneď po prvom oznámenom mene je jasné, že 26. a 27. augusta bude nezabudnuteľný víkend. Na Uprising 2016 má namierené speváčka Nneka.

V minulosti už Nneka na Slovensku vypredala dva klubové koncerty - v roku 2012 aj o tri roky neskôr vystúpila v bratislavskom Ateliéri Babylon. Tentoraz pôjde o jej festivalovú premiéru u nás. Nigérijská umelkyňa žijúca v Nemecku dokonale kombinuje soul s reggae a hip-hopom a je často prirovnávaná k Lauryn Hill, Macy Gray či Corinne Bailey-Rae.

Svet zaujala už svojím štúdiovým debutom Victim Of Truth z roku 2005, ktorý týždenník Sunday Times označil za najlepšiu ženskú soulovú nahrávku od albumu The Miseducation of Lauryn Hill (1998). Práve bývalú speváčku The Fugees spomína Nneka medzi svojimi najväčšími vzormi, medzi ktoré patria aj Bob Marley či raperi Talib Kweli a Mos Def. Ďalšími spriaznenými dušami, s ktorými Nneka často spolupracuje či koncertuje, sú napríklad The Roots, Damian Marley či Lenny Kravitz, s ktorým v roku 2009 odohrala spoločné turné.

Nneka Elise Egbuna sa narodila v nigérijskom Warri, kde žila až do svojich osemnástich rokov. V roku 1998 sa presťahovala do nemeckého Hamburgu, kde veľmi rýchlo zapadla do tamojšej hudobnej scény - na svetlo sveta ju však vytiahla až v roku 2004 dancehallová hviezda Sean Paul, ktorému predskakovala. Na konte má dokopy päť albumov a medzi jej najznámejšie piesne patria single Africans, Heartbeat a Shining Star.

Deviaty ročník Uprising Reggae Festivalu sa uskutoční 26. a 27. augusta na bratislavských Zlatých pieskoch. 


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka festivalu Uprising. Všetky potrebné informácie nájdete na stránke festivalu Uprising alebo na Facebooku.

Súvisiaci interpreti: Nneka