Najväčší mestský open air festival Bratislavský majáles odštartuje v piatok 5. mája na Tyršovom nábreží už svoj desiaty ročník. Počas troch dní ponúkne niekoľko spolu 14 koncertov, diskusie, zábavu pre deti a chýbať nebude ani tradičný záverečný ohňostroj. Vstup na podujatie je voľný.

Bratislavský majáles otvára už tradične sezónu oper air podujatí a festivalov v Bratislave. "Majáles vytvára ducha Bratislavy spolu s Kultúrnym letom, Korunovačnými slávnosťami či športovými podujatiami," povedal v utorok na tlačovej konferencii primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal.

Tradične multižánrový koncertný program majálesu sa začne v piatok krátko po 17:00 a otvorí ho progresívne inštrumentálne trio Fúzy Múzy, ktoré svoju tvorbu charakterizuje nie hudobným, ale filmovým žánrom psycho-thriller. Po mladých Prešovčanoch sa predstaví raper Tono S. a večer bude hlavné pódium patriť dvom formáciám bratislavskej nezávislej hudobnej scény - skupinám Saténové Ruky a Billy Barman.


V sobotu 6. mája už od 15:30 vystúpi postupne päť kapiel, ktoré reprezentujú rôzne podoby slovenskej hudby. Sobotňajší program odštartuje hudobný projekt dvoch sestier Ely a Kery - Genius Locci. Na pódiu v tento deň vystúpi aj kapela Bad Karma Boy, raper Vec a úspešná dancehall/reggae kapela Medial Banana. Záver sobotného programu bude patriť skupine Para.

"Jedným spoločným menovateľom všetkých kapiel, ktoré budú vystupovať je, že majú rady veľké pódium, dokážu robiť vynikajúce koncerty a ich repertoár dokáže odspievať celé nábrežie. Zo 14 interpretov budú mať štyria premiéru na majálese, tí ďalší už v rôznych ročníkoch hrali," priblížil Milan Vajda z občianskeho združenia Bratislavský majáles, ktoré podujatie organizuje.


V hlavnom nedeľňajšom koncertnom programe, ktorý sa začne krátko po 15:00, vystúpi takisto päť interpretov. Svoju premiéru na festivale bude mať La3no Cubano a po nich budú nasledovať další nováčikovia na festivale Vrbovskí víťazi. Po niekoľkých rokoch bude patriť hlavné pódium majálesu kapele Le Payaco a skupine Vidiek.

Záverečný koncert pred ohňostrojom odohrá kapela Hex, ktorá je už neodmysliteľnou súčasťou podujatia. Možno naživo predstaví aj svoju úplnú novinku - letný singel s Robom Grigorovom, ktorý mal len dnes ráno svoju rádiovú premiéru.

Prečítajte si: Hex má nový chytľavý singel Ľahký song, hosťuje v ňom Robo Grigorov!


Hudobný program Bratislavského majálesu 2017:

Piatok 5. mája

17:20 - Fúzy Múzy
18:30 - Tono S.
19:40 - Saténové ruky
21:00 - Billy Barman

Sobota 6. mája

15:35 - Genius Locci
16:45 - Bad Karma Boy
17:55 - Vec
19:25 - Medial Banana
21:00 - Para

Nedeľa 7. mája

15:20 - La3no Cubano
16:30 - Vrbovskí víťazi
17:40 - Le Payaco
19:10 - Vidiek
20:40 - Hex

Súčasťou Bratislavského majálesu bude už po siedmy raz aj cyklopelotón Župná dvadsiatka. Cezhraničná cyklojazda sa začne v nedeľu o 11:00 na Tyršovom nábreží. "Verím, že tak ako po iné roky, tak aj túto nedeľu prídu na štart pelotónu celé rodiny aj s najmladšími cyklistami," povedal na tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Na majálese nebude chýbať ani Café Európa so svojím stanom, kde sa bude diskutovať na témy - Ako sa zmení doprava v Bratislave, S Erasmom do sveta alebo Európa na rázcestí. Vyvrcholením festivalu bude takmer desaťminútový ohňostroj odpálený v nedeľu okolo 21:45 priamo z plavidla uprostred Dunaja.

TIP: Pozrite si fotografie z minulých ročníkov

Zdroj: TASR + Hudba.sk
Foto: Daša Šimeková (archív skupiny Hex)