Rodáčka z Nitry, speváčka Vanda, ktorá sa udomácnila v Argentíne, uviedla do života svoje štvrté hudobné dieťa. Na konceptuálnom albume s názvom Invisible Girl ponúkla svojim poslucháčom po prvý raz aj pieseň v slovenčine. Doteraz totiž spievala len v angličtine a španielčine.


V rodnom jazyku Vanda naspievala známu ľudovku A ja taká čárna, ktorú vydala ako singel už vo februári. Predznamenala ním album Invisible Girl, pri ktorého tvorbe ju inšpiroval najmä pop rock z 90. rokov a filmová hudba.

Poslucháči na nahrávke spoznajú jej štyri rôzne podoby - alter egá - a vydajú sa prostredníctvom jednotlivých piesní na cestu naprieč ich svetmi, vkusom, vlastnosťami, kostýmami, piesňami a dokonca aj farbami. Jednotlivé podoby speváčky vizuálne reprezentujú prepracované videoklipy a fotografie k albumu.

V úvodnej piesni Despegar Vanda vystupuje ako pútnička, veselá postava s nádychom pozitivizmu, ktorý nám pripomína dôležitosť sebalásky.


Pieseň A ja taká čárna ju predstavuje ako tajomnú kráľovnú lesa. Tradičná slovenská pieseň je ponorená do temnej, sofistikovanej hudobnej produkcie, kde sa zaujímavo spája slovenský folklór s moderným beatom.


V treťom singli Make it go sa krehká a smutná človečina otvára a ukazuje svoju hlbokú bolesť každému, kto ju chce vidieť. Zúfalo hľadajúca lásku mimo seba si nakoniec uvedomí, že ona jediná sa môže zachrániť.


Na záver prichádza Invisible Girl - neviditeľné dievča - so svojou super-schopnosťou objaviť sa a zmiznúť, keď to uzná za vhodné. Je to silná žena, ktorá od nikoho nepotrebuje nič na to, aby sa cítila šťastná, naplnená a schopná.


Vanda svoj nový album pokrstila na veľkolepej šou v Tribus Club de Arte v argentínskom Santa Fe. Bola to zatiaľ najväčšia produkcia, akú som kedy dala dokopy. Trikrát zmena outfitu, scénografia na mieru, sedem hudobných hostí, nové vizuálne projekcie... To bolo úžasné! Prípravy na tento deň D trvali niekoľko týždňov a na javisku som si to nesmierne užila. Tešila som sa najmä z ohlasu publika a z energie, ktorá z nás všetkých a hlavne z nových skladieb vyžarovala," zaspomínala si Vanda na nedávny krst.

Produkciu CD mali pod palcom dvaja argentínski producenti – Juan Manuel Drangosh a Germán Taylor. Nahrával sa a mixoval sa v Buenos Aires a jeho vydanie podporil slovenský Fond na podporu umenia.

Nový album je pre každého hudobníka akýmsi zlomovým momentom. "Je to niečo, čo si žije vlastným životom odkedy sa narodí, hoci tento album na seba nechal čakať štyri a pol roka," hovorí speváčka, skladateľka a textárka, ktorá cíti, že Invisible Girl je to najlepšie, čo doteraz zložila. Celkovo nahrávka obsahuje šesť skladieb a jeden bonus.

"Myšlienkou albumu je ukázať, že ako ľudské bytosti máme viacero tvárí, osobností, čŕt a je v nás nesmierna hĺbka. Prechádzame mnohými dimenziami. Poukazuje na to, aké je dôležité naozaj sa spoznať a prijať sa takí, akí skutočne sme, so všetkými dobrými aj temnými stránkami," dodala Vanda.

Vypočujte si Invisible Girl na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nikoleta Kováčová. Správu sme upravili.