Pekný "dáreček" dostal Dave Lombardo cez internet, kde sa dozvedel, kto ho nahradí v Slayeri. Dárečky dostávame aj my v podobe ohlásení nových fošní, no máme z nich väčšiu radosť, ako tuto Dave. Tak čítajte a počúvajte!


Magnet týždňa

Úúúú. Nine Inch Nails tento rok vypľujú nový album! Trent Reznor sa vymáčkol na blogu kapely. "Bol som menej úprimný o tom, čo robím v poslednom čase. Posledný rok som non-stop tajne pracoval na novom full-length albume Nine Inch Nails, spoločne s Atticusom Rossom a Alanom Moulderom. Teraz môžem povedať, že album je dokončený a úprimne je 'fuc*in great'! To bolo mojou motiváciou, poskladať znova kapelu a koncertovať." Úúúú. (ak)


Šrot týždňa 

Výmeny kapelníkov sú relatívne bežné. Píšeme o nich snáď každý týždeň. Niekedy ale nie sú úplne s kostolným poriadkom. Napríklad, keď sa týkajú takej legendy, ako je Slayer. A najmä, keď sa o zmene člen kapely dozvie až z oficiálneho vyjadrenia. Presne to sa stalo Daveovi Lombardovi, ktorého na poste bubeníka nahradí Paul Bostaph. Nech už na to mala kapela akékoľvek dôvody, mali mu to najprv povedať osobne. (pm)

Novinky

Metalová legenda Sepultura ohlásila už svoj trinásty štúdiový album. Gitarista a jeden zo zakladajúcich členov Andreas Kisser o tom informoval na blogu skupiny. Podrobnosti zatiaľ známe nie sú. Štvorica sa totiž práve poberá do štúdia a vydanie je plánované na október. Podľa prvých informácií vraj album bude naozaj nárez. (pm)

Nový album Queens of the Stone Age ...Like Clockwork vychádza už dnes. Celý sa dá vypočuť na iTunes. A ešte jedna vec – ak ich chcete vidieť naživo, príďte 2. júla do viedenskej Stadthalle alebo na jeden z mnohých festivalov, na ktorých zahrajú. (pm)

The Black Dahlia Murder sa vracajú už so svojim šiestym štúdiovým albumom. Čas do jeho vydania (o dva týždne) si môžete skrátiť druhým songom – Goat of Departure. (pm)


Britský Metal Hammer pokecal s bubeníkom Joey Jordisonom (Slipknot, Murderdolls) o jeho novej kapele. Ten prezradil, že v nej figurujú Jed Simon a Kris Norris (Strapping Young Lad, resp. Darkest Hour) na gitarách a Chris Vrenna (Nine Inch Nails) na kíbórdoch. Za mikrofón postavil neznámeho Henryho. Už len počkať na to, ako to bude znieť. (pm) 

So svojim projektom sa na albume čoskoro predstaví aj ďalší bubeník (čo im dávajú jesť???), Danny Carey z Tool. V tomto prípade máme ale omnoho viac informácií. Kapela sa volá Volto! a prvý album – Incitare – vydá už 23. júla. Ak ste zvedaví, nechajte chalanom na ich webe svoj mail a oni vám pošlú link na song Grip It. (pm)

Izraelskí náboženskí aktivisti Orphaned Land ponúkajú prostredníctvom nového videoklipu náhľad do nahrávacích procesov kapely. Song Brother je skôr baladou, ako progmetalovým besnením, ale snáď sa preň tiež nájde priestor na novom albume Al lis One. (ak)


Phil Anselmo sa vracia na scénu a to pod svojim plným menom – Philip H. Anselmo a doprevádzajú ho The Illegals. 16. júla vydajú album Walk Through Exits Only. Rovnomenný song je prvým kúskom, ktorý si môžeme vypočuť vďaka webu Loudwire. (pm) 

Švédsky multiinštrumentalista, producent, skladateľ a vokalista Dan Swanö má nový projekt zvaný Witherscape. Vypočujte si ako znie hudba ním popisovaná ako "atmosférický progressive dark metal". Swanö kapelu tvorí spoločne s človekom menom Ragnar Widerberg. Ich debut The Inheritance bude k dispozícii od 29. júla na značke Century Media. (ak)


Nórsky heavymetalový harcovník Jorn Lande má tiež klip. Strašne sa v ňom zubí a v malej izbičke so svojimi kolegami robí hard rockový bordel. Ale song je výborný! Volá sa Traveller, album sa bude volať rovnako a príde 11. júna. (ak)


A Nemci Masterplan, za ktorých kedysi Jorn kopal, majú nového speváka, ktorý ho nahradil. Takže si na tomto mieste môžete tie hlásky porovnať. Keep Your Dream Alive vyjde na albume Novum Nitium 14. júna. (ak)


Ktorý Queensryche máte radšej? Ten americký, alebo ten americký? Dnes sú tieto kapely dve a vieme ich odlíšiť len podľa hlavných vokalistov a obalov nadchádzajúcich albumov. Nižšie je pieseň Fallout kapely s vokalistom Toddom La Torre. Ich nadchádzajúci album sa volá rovnako ako kapela. (ak)



Do širokej ponuky novej hudby v auguste prispeje aj Tarja. Album Colours in the Dark bude obsahovať aj skladbu Never Enough, ktorú si teraz môžete vďaka lyric videu aj zanôtiť. Ak nedisponujete takým hlasovým rozsahom, ako speváčka, zatvorte si dvere a okná, ako ja. Sexi artwork jej diela si môžete omrknúť na facebooku. (ak)


Podobne, ako minulý rok Devin Townsend, aj In Flames ponúkajú klip vyrobený fanúšikmi. Aj keď je pravda, že tento je menej zábavnejší, ako devinovka Lucky Animals. Kapela argumentuje, že takto mali ľudia možnosť priblížiť sa k nej ešte viac. Pesničku Rope počúvajte a videokoláž k nej pozerajte nižšie. (ak)


Napalm Records zverejnili novú pieseň rakúskych atmo-black metalistov Summoning. Titulnú skladbu siedmej štúdiovky kapely si vypočujte na soundcloude. Album sa volá Old Mornings Dawn a vychádza 7. júna. (ak)



A teraz fínsky death metal.
Kalmah tiež vydávajú siedmu štúdiovku a tiež to bude v júni. Album The Seventh Swamphony produkoval Jens Borgen v švédskom štúdiu Fascination Street. (ak)



Choďte na stránku NPR a tam si vypočujte nový song od Autopsy! Skladba Arch Cadaver bude na albume The Headless Ritual, na ktorý budeme headbangovať od 24. júna. Lahodný obalček a tracklist zase nájdete na metalstorme. (ak)

O projekte China Morena (Deftones) a troch členoch Isis – Palms – sme už písali. Cez týždeň vypustili teaser k ich prvému albumu, ktorý nesie meno samotnej kapely. Do vydania zostáva pár týždňov (25. júna), takže verím, že ešte vypustia aspoň jeden song. (pm)


Haluz týždňa 

Výchove detí sme sa už venovali viackrát. A budeme znova. Tentokrát v podobe coveru Mountain Song od Jane’s Addiction v podobe mladej dvojice Murp. Čo viac dodať? (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: Q Magazine, http://news.qthemusic.com

Súvisiaci interpreti: Nine Inch Nails, Slayer