Spomínate si na megahit Is This Love? Skupina Whitesnake zahrá jednu z najkrajších rockových balád v Bratislave už o necelé dva týždne. Britská legenda na čele s neprehliadnuteľným spevákom Davidom Coverdaleom, vyrazila na svetové turné Year Of The Snake 2013, v rámci ktorého vystúpi 16. júna v bratislavskom NTC.

Nezmazateľnú pečať do hudobnej histórie otlačila skupina Whitesnake spomínanou milostnou baladou Is This Love, ktorá vyšla v roku 1987 na jej rovnomennom albume. Pesničku napísal David Coverdale (Deep Purple) s vtedajším gitaristom Johnom Sykesom v južnom Francúzku, keď začínali so skladaním nového materiálu pre ďalší album.

Po mnohých rokoch spevák dokonca priznal, že pred odchodom na nahrávanie do Francúzska sa ho pýtal priateľ z vydavateľstva EMI, či má nejaký nápad na pesničku, ktorá by sa hodila pre Tinu Turner. Práve vtedy mu napadla legendárna téma Is This Love a spoločne so Sykesom napísali skladbu, ktorú MTV hrávala aj päťkrát denne a na slovenských diskotékach na ňu tancovali ešte naši rodičia.

Na svojom bratislavskom koncerte ponúkne skupina aj ďalšie nesmrteľné hity ako Here I Go Again a tiež najväčší prierez svojich tvrdších rockových peciek, ktoré si na svete našli milióny fanúšikov. V úlohe predskokana sa predstaví slovenská legenda Grexabat na čele s Mariánom Grexom, ktorého na gitare doprevádza jeho dlhoročná dvojička Aty Béreš a mladá krv v kapele Adam Mičinec. Lístky sú ešte stále v predaji.


Kapela Whitesnake je pre mnohých fanúšikov pokračovateľom megaúspešnej kapely Deep Purple. Kapelu založil v roku 1977 bývalý spevák Deep Purple David Coverdale. Roky cieľavedomej práce, obrovské skúsenosti a mrazivá spevákova charizma katapultovali skupinu na vrchol popularity v roku 1987. Eponymný album sa dnes považuje za kultový, kapele sa podarilo skĺbiť nespútanú rockovú rebéliu s hitparádovými úspechmi. Svedčí o tom viac ako 10 miliónov predaných kusov albumu, druhé miesto v predajnosti v USA a pieseň Here I Go Again na čele svetových rebríčkov.

Druhá polovica 80. rokov bola pritom výrazne poznačená "bojom" fanúšikov popu a hardrockovej hudby. Oba tábory súperili o svoje pravdy, ktoré boli ich životným štýlom. Za úspechom Whitesnake je najmä dokonalé skĺbenie týchto štýlov. Spolu s kapelou Def Leppard sú považovaní za zakladateľov pop metalu. Ich melancholický aj dravý rock uspokojoval obidva tábory a Whitesnake boli doma tak na megalomanských rockových festivaloch, ako aj v stredno-prúdových rádiách, ktoré každodenne servírovali ich hudbu fanúšikom po celom svete. Aj vďaka tomu hudobná televízia VH1 zaradila skupinu medzi 100 najväčších hard-rockových kapiel všetkých čias.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytli Edo Kopček a Michal Očovan za agentúru Vagaboond.

Súvisiaci interpreti: Whitesnake