Česká kapela Midi Lidi vydala na Deň detí svoj piaty album Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád. Skôr než si ho však fanúšikovia stihli napočúvať ich v stredu prekvapila šiestou štúdiovku s názvom Heal The World, konečně!. Po piatich rokoch od úspešného albumu Give Masterpiece A Chance! tak kapela ponúka až 20 skladieb a dve hodiny novej hudby.

"Ospravedlňujeme sa, že vydávame toľko hudby naraz. Premýšľame o tom, že to fanúšikom budeme nejako kompenzovať," hovorí s úsmevom jeden z členov kapely Prokop Holoubek.

Okrem množstva hudobných nápadov, ktorými nadväzujú na spomínaný album z roku 2016 a zároveň posúvajú svoju tvorbu na pomedzí elektropopu, hravo ironického space disca a exotického (post)rocku do nových dimenzií, prinášajú Midi Lidi na nových albumoch aj nezvyčajný objem textov. V nich sa prelínajú témy osobné, existenciálne, spoločenské i "debilné", ale nájde sa aj štvrťhodina (v takmer 18-minútovej skladbe Chopok), kde speváci mlčia a hlavné slovo majú nástroje.

Návody ako pomôcť sebe, druhým aj vesmíru

Prvý z albumov, na ktorých vôbec prvýkrát spieva celá kapela vrátane VJky Magdaleny Hrubej, sa textovo odohráva viac "v spoločnosti", druhý je o niečo osobnejší. Pilotným singlom albumu Nikdo se ti nebude smát, když budeš mít lidi rád je skladba Láska nie je švédsky stôl. V priebehu júna k nej skupina zverejní aj videoklip, ktorý nakrútil Pavel Borovička a hlavnú rolu si v ňom zahral básnik a herec Jaroslav Pížl.


Spoločným menovateľom oboch nahrávok je apel "Zkusme se domluvit!". Táto téma sa textami Midi Lidí ťahá už dlho, naposledy ožila v minuloročnom videoklipe Hemenex.

"V textoch sa zamýšľame nad tým, prečo sa nám všetkým vlastne deje, že sa k sebe navzájom a k nášmu okoliu správame hlúpo, ako vznikajú nedorozumenia a či s tým môže každý sám niečo urobiť, a tým pomôcť sebe i druhým i vesmíru. Takže je tam pár návodov, ktoré sám sebe kladiem a horko-ťažko sa snažím ich dodržiavať. Ale ako pri každom manuále: nikdy do neho nenapíšete všetko. A väčšinou v ňom nie je to hlavné, čo sa opísať nedá. A to je dobre," vysvetľuje frontman kapely Petr Marek.

Aj v tomto smere teda novinky nadväzujú na album Give Masterpiece A Chance!, kde Midi Lidi spievali o tom, aby si ľudia prácou nenechali kaziť dovolenku, zrušili dedlajny a šli von. Petr Marek prezrádza, že "návody" z ostatnej štúdiovky sa mu dodržiavať darilo a zlepšilo to jeho život aj kreativitu. "Kázal som vodu a pil som ju. Väčšinu nových textov som teda napísal v prírode, najlepšie za splnu. On je môj výrobný prostriedok. Takže kontinuita s výzvou Pojď ven! z konca minulej dosky je priama a dodržaná."



Druhý album okrem hudby a textov zaujme aj obalom, ktorým je vtipná fotografia jednej z drevených atrakcií v areáli známeho Salaša Krajinka neďaleko Ružomberka. Kuriozitou je aj to, že názov Heal The World, konečně! kapela vymyslela ešte pred pandémiou. "Bol neplánovane 'dochutený' koronavírusom, ale existoval už pred ním. Odkazuje rovným dielom ironicky aj úprimne ku všetkým piesňam, ktoré sa snažia 'meniť svet', samozrejme na čele s onou piesňou Kráľa potu Michaela Jacksona," hovorí líder kapely.

Kapela nahrala albumy v zostave Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar, Markéta Lisá a Magdalena Hrubá v štúdiu u Jiřího Topola Novotného, ​​o mix a mastering sa tradične postaral Ondřej Ježek. Medzi novinkami je tiež jedna pieseň naspievaná Tomášom Kelarom, dva námety textov priniesla Magdalena Hrubá a jednu úplne sólovú autorskú pesničku, prvýkrát aj vrátane textu, pripravil Prokop Holoubek. Na albumoch sa okrem iných mihnú napríklad aj Petr Fiala, Luboš Malina, Ondřej Zámečník, Jiří Nezhyba, Ladislav Mirvis Mirvald, Gustáv Husák, Rytmus a ďalší.



Počas posledných piatich rokoch členovia Midi Lidi pracovali aj na soundtrackoch filmov Trash on Mars (spolu s Ondrejom Ježkom a Tomášom Procházkom, réžia: Ben Tuček) a Prezident Blaník (réžia: Marek Najbrt). Prokop Holoubek zložil hudbu k večerníčku Mlsné medvědí příbehy, Markéta Lisá vydala sólový album KISKO a Petr Marek okrem iného režíroval úspešné videoklipy Disco Science (Ventolin) a Technický já (Monika Načeva). V roku 2019 v jeho réžii natočili Midi Lidi krátky film Hemenex, kde zaznela aj rovnomenná pieseň.

Piaty a šiesty album Midi Lidi vyšli 1. a 2. júna 2021 na značke Bumbum Satori v digitálnej podobe. Čoskoro sa objavia na trhu na CD a počas letných prázdnin budú k dispozícii aj na vinylových LP. Online objednávky CD a vinylov sa spustia spustia v piatok 4. júna cez Bandcamp. Hlavnými mediálnymi partnermi oboch nových albumov Midi Ľudí sú v ČR Radio 1 a na Slovensku Rádio_FM.

Kapela albumy pokrstí na jeseň, keď nové pesničky bude vedieť zahrať. Medzitým sa môžete tešiť na letné koncerty, kde im to vraj ešte moc nepôjde. Okrem českých miest a festivalov sa Midi Lidi predstavia aj na Slovensku - 7. júla na trenčianskej Pohode on the Ground a presne o mesiac neskôr, 7. augusta, na podujatí Grape pod mostom v Bratislave.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Zdeněk Neusar. Správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach midilidi.comwww.facebook.com/midi.lidi.

Foto: Grolich & Grolichová

Súvisiaci interpreti: Midi Lidi