Novým riaditeľom projektu Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026 sa stal skúsený kultúrny manažér Ján Sudzina. Riadil medzinárodné hudobné vydavateľstvo, hudobný festival a viedol na Slovensku prvý projekt Európskeho hlavného mesta kultúry, Košice 2013.

"Projekt Európskeho hlavného mesta kultúry Trenčín 2026 je obrovskou príležitosťou pre kultúrny, spoločenský a ekonomický rozvoj mesta a regiónu. Verím, že sa nám spolu s dynamickým tímom podarí v spolupráci s mestom Trenčín, Trenčianskym samosprávnym krajom, Ministerstvom kultúry a ostatnými partnermi naštartovať trvalo udržateľné zmeny, ktoré pozitívne ovplyvnia život ľudí v Trenčíne a v regióne. Tak, ako sa to podarilo v Košiciach," hovorí Ján Sudzina

Európske hlavné mesto kultúry Trenčín 2026 je projekt zmeny mesta a regiónu. Venuje sa skvalitňovaniu verejného priestoru a zapájaniu ľudí do života v meste, ponúka príležitosti pre rozvoj kultúry, vytvára prepojenia s Európou. Ján Sudzina prešiel výberovým konaním na riaditeľa projektu. Na pozícii vymenil Lenku Kuricovú, ktorá tím Trenčín 2026 dočasne viedla a naďalej zastáva funkciu umeleckej riaditeľky projektu.

Kto je Ján Sudzina?

Študoval ekonómiu na Vysokej škole ekonomickej Bratislava, detašovanom pracovisku Fakulty riadenia v Košiciach. Dlhodobo sa venuje kultúrnemu manažmentu. Založil a riadil hudobné vydavateľstvo Hevhetia, ktoré sa zameriava na nekomerčnú hudbu (klasická hudba, súčasná hudba, jazz, blues, alternatívna a experimentálna hudba) a jej distribúciu do celého sveta.

Vydával odborný časopisu Hudba a organizoval Letný hudobný festival Hevhetia, ktorý je od roku 2015 medzinárodný a usporadúva sa na Slovensku, v Čechách, Maďarsku, Poľsku a vo Francúzsku. Od mája 2011 do apríla 2014 bol výkonným riaditeľom projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013. Pôsobil tiež ako prezident Maratónskeho klubu Košice. V posledných rokoch manažoval developerský projekt v Prahe.

Tip redakcie: Prečítajte si rozhovor Mareka Danka s Jánom Sudzinom z roku 2021 o hudobnom vydavateľstve Hevhetia

Trenčín 2026 finančne podporujú mesto Trenčín, Trenčiansky samosprávny kraj a Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky. Partnerom projektu je Európska únia.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka projektu EHMK Trenčín 2026 Mirka Gúčiková. Správu sme upravili.