Česká štvorica I Love You Honey Bunny privádza na svet nový singel Kintsugi, ktorý zverejnila spolu s videoklipom. Po predchádzajúcom koketovaní s elektronickými zvukmi sa kapela na čele s inštrumentalistom a spevákom Sebastianom Jacquesom a gitaristom Martinom Šolcom vracia k nekompromisnému gitarovému zvuku, ktorým kritikov zaujala v svojich začiatkoch.

Singel Kintsugi, s ktorým kapela prichádza rok po vydaní druhého štúdiového albumu We Just Had a Wonderful Time, charakterovo nadväzuje na staršie skladby I Love You Honey Bunny ako Introduction či Yellow and Blue. Sprevádza ho videoklip s estetikou deväťdesiatych rokov nakrútený na domácu VHS kameru.

Producentsky sa pod pieseň upozorňujúcu na nadchádzajúci tretí album podpisujú dlhodobejší spolupracovníci zostavy, producenti Steven Graham Ansell (Blood Red Shoes) a Koen van de Wardt (Klangstof). Nahrávanie prebehlo v holandskom štúdiu Martina Garrixa s názvom STMPD studios. 

"Pôvodné demo bolo postavené na syntoch. Počas nahrávania sme však dostali pocit, že tomu bude viac sedieť špinavá gitara a tvrdšie bicie," hovorí gitarista Martin Šolc. "Dostali sme skrátka chuť urobiť po čase znovu bordel," potvrdzuje bubeník Josef Keil.

Krása v nedokonalosti

Orientálny názov skladby Kintsugi odkazuje na japonskú techniku zvýrazňovania poškodení keramických predmetov pomocou zlata. Táto tradičná metóda vyzdvihuje unikátnosť každého predmetu tým, že namiesto toho, aby ich zakrývala, zvýrazňuje poškodenia, praskliny a zlomy. V konečnom dôsledku býva opravený predmet ešte krajší a jedinečnejší. Kintsugi je tiež úzko previazaná s filozofiou wabi-sabi zaoberajúcou sa krásou nedokonalosti. V skladbe je táto technika prirovnávaná k traumám a životným tragédiám, ktoré v nás zanechávajú stopy, ale nemusia byť fatálne. Naopak, majú potenciál posunúť nás ďalej. 

"Každý si občas siahne na dno. Ale ako spieva Márdi: Dno je dobrý na to, aby sis ho prohlíd," hovorí frontman Sebastian Jacques, odkazujúc na text piesne Darling od Vypsanej fiXy, a pokračuje: "Začíname novú kapitolu. Naposledy sme prechádzali temnejším údolím a teraz stúpame znovu hore. Nie vždy je to jednoduché, no za ten výhľad to stojí."

Symbolika nedokonalosti sa premieta aj do videa točeného na domácu kameru formátu VHS-C. V tomto zmysle je práve zrno a preskakujúca páska prasklinou, ktorá dodáva celkovému výsledku originalitu. "Do poslednej chvíle jsme nevedeli, či sa nám podarí materiál digitalizovať, či nám kamera nezožerie pásku. Žijeme v dobe, v ktorej sme všetci zvyknutí točiť na telefóny s automatickou zálohou na cloude, takže to bola pomerne stresujúca, ale o to zábavnejšia skúsenosť," hovorí basgitarista Kristian Kraevski.

I Love You Honey Bunny, 2024 Zdroj: Teki Shine

I Love You Honey Bunny sú Sebastian Jacques (spev, klávesy), Martin Šolc (gitara), Kristián Kraevski (basgitara), Josef Keil (bicie). Majú za sebou viac ako 450 koncertov po celej Európe, turné v Kanade aj účasť na prestížnych medzinárodných festivaloch ako Sziget (HU), Eurosonic (NL), Envol et Macadam (CA), Rock for People (CZ) či Colours of Ostrava (CZ). Tento rok bude možné kapelu vidieť na pražskom festivale Metrome a na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary.

Nadchádzajúce koncerty I Love You Honey Bunny:

12. 6. – Zlomvaz (DAMU)
21. 6. – Metronome Prague
21. 6. – Holostok 
22. 6. – Benešovský slunovrat
6. 7. – MFF Karlovy Vary

Text: Matej Kráľ