Vo štvrtok 2. júla vo veku 79 rokov zomrel uznávaný slovenský jazzový saxofonista a pedagóg Dušan Húščava. Jeho osobnosť si RTVS pripomenie v sobotu (4.7.) o 12:00 v repríze relácie Ľudia - Fakty - Udalosti vo vysielaní Rádia Devín a vo štvrtok 9. júla o 22:30 v relácii Večerné súzvuky Rádia Regina.

Dušan Húščava bol v 60. rokoch členom skupín Traditional Club a Revival Jazz Band, od roku 1970 bol tiež sólistom, skladateľom a aranžérom Tanečného orchestra Československého rozhlasu v Bratislave a o štyri roky neskôr sa stal členom V.V. Systému Vlada Valoviča. Hosťoval tiež v slávnom Orchestri Gustava Broma, neskôr (1985) sa stal jeho stálym členom.

V druhej polovici 80. rokov koncertoval s vlastným kvintetom, v ktorom s ním pôsobili jeho manželka, speváčka Gabika Šusteková-Húščavová, klavirista Gabriel Jonáš, gitaristi Matúš Jakabčic a Karol Ondreička, hráč na kontrabas Jozef Brisuda a bubeník Jozef Döme. V rôznych zostavách (Slovenský jazzový kvintet či Československé jazzové kvarteto) hrával tiež s Dodom Šošokom. V roku 1993 absolvoval s Orchestrom Raya Charlesa turné v Holandsku a Nemecku. V tom istom čase začal vyučovať hru na saxofón na Konzervatóriu v Bratislave. Medzi jeho žiakov patrili známi slovenskí saxofonisti ako Erik Rothenstein, Nikolaj Nikitin a mnohí ďalší.


V rozhlasovom archíve RTVS sa nachádzajú stovky nahrávok s jeho sólami na saxofóne, ale aj na flaute. Na mnohých skladbách a podkladoch k nahrávkam populárnych piesní v produkcii rozhlasového tanečného orchestra sa podieľal aj ako aranžér. Známe sú jeho albumy Hudba pre saxofón (1978) či Neposlušné topánky (2001). Poslednýkrát sa v rozhlasovom vysielaní RTVS naživo predstavil ako sólista minulý rok v septembri s Orchestrom Pavla Zajačka vo verejnej nahrávke, v ktorej hudobníci spomínali na člena rozhlasového tanečného orchestra Karola Laga. 

Zdroj: RTVS (Andrea Pivarčiová) + archív Hudobného centra
Foto: Discogs.com