Slovenské duo Rijola v zložení Andrej Velebír a Dávid Motýľ, ktoré dopĺňa externý člen Šimon Brehuv, stavia svoju tvorbu na melancholických syntetizátorových melódiách, v ktorých sa vynímajú slovensky spievané verše. Hudobníci do osobných textov vkladajú aj odkazy na súčasné témy, akými sú vojna na Ukrajine alebo nenávisť v domácej politike.

Ukážkou z pripravovaného EP Až dozrieme je singel vlny bozky. Text skladby naráža na otázku dospievania optikou začínajúceho tridsiatnika a atmosféru nostalgicky znejúcej piesne počiarkuje videoklip vsadený do prírodného prostredia s urbexovými prvkami. O jeho výrobu sa postarala kreatívna skupina Crae a nakrúcanie prebiehalo na odkalisku vo východoslovenských Markušovciach.

"Aj keď sa divákovi môže zdať, že len kráčame a hľadáme, celý klip je o symboloch a obrazoch. Naša túžba vydávať hudbu a tvoriť je intuitívnou snahou o to, zažiť niečo viac v dobe, ktorá môže človeku často pripadať sužujúca a bezvýchodisková," hovorí spevák Andrej Velebír.

Projekt Rijola vznikol v roku 2021 v pandemickom období a je ďalším unikátnym príbehom striktného DIY prístupu. Debutové päťpesničkové EP Až dozrieme je dôsledkom dlhodobej kreatívnej túžby na pozadí hudobných vplyvov ako RY X, Cinematic Orchestra či Moderat.

Dvojica začala nahrávať v zime v roku 2022 na chalupe v Konskej na Liptove. EP Až dozrieme vyšlo začiatkom mája tohto roka a jeho zvuk sa hýbe kdesi v medziach elektropopu, ambientu, minimalu a lo-fi. Rijola bola za rok 2022 zaradená v longliste kategórie Objav roka v rámci ocenení Radio_Head Awards Rádia_FM.

V najbližšej dobe plánuje kapela vydávať ďalšie klipy a v septembri tiež vyraziť na menšie turné. Rijolu si budete môcť naživo vychutnať v nitrianskej Uránii (16.9.), v Banskej Bystrici v priestore Toto je výklad (23.9.) a v prešovskej Christianii (30.9.). 

Vypočujte si celé EP Až dozrieme na Bandcampe:

Novinky kapely Rijola môžete sledovať na jej oficiálnych profiloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Text: Matej Kráľ / PR (Hudba.sk edit)