Spevák americkej metalovej skupiny Lamb of God Randy Blythe vo štvrtok popoludní opustil pražskú väznicu. O jeho prepustení rozhodol pražský mestský súd, ktorý zamietol sťažnosť štátneho žalobcu. "Jedinou podmienkou pre prepustenie bola približne osemmiliónová kaucia," uviedla pre portál iDnes.cz hovorkyňa pražského mestského súdu Martina Lhotáková.

Podľa denníka Právo Blythe kauciu vo výške 8 miliónov českých korún (v prepočte približne 316-tisíc eur) zaplatil v dvoch splátkach a to 9. a 19. júla. Blytheov advokát Martin Radvan uviedol, že očakáva, že spevák sa bude môcť vrátiť do USA, no zároveň ráta s tým, že sa bude musieť do Českej republiky pre súdny proces čoskoro vrátiť.

Štyridsaťjedenročného Blythea zatkli 27. júna po prílete do českej metropoly, kde mali Lamb of God odohrať koncert. Hovorca skupiny okamžite reagoval slovami, že zadržanie bolo omylom, Randyho brat Mark obvinenie označil za nesprávne a urážajúce.

Obvinený zo zavinenia smrti fanúšika

Dôvodom zadržania je incident z 24. mája 2010, pri ktorom v pražskom klube Abaton zomrel fanúšik. Spevák sa vtedy podľa dostupných informácií pobil s Danielom Noskom, ktorý za ním vyliezol na pódium. Fanúšik, ktorý neskôr zraneniam podľahol, nebol podľa denníka MF Dnes ani opitý, ani pod vplyvom drog.

Blythe čelí obvineniu z trestného činu ublíženia na zdraví s následkom smrti. Na slobodu sa po prvý raz mohol dostať po zaplatení kaucie 4 milióny českých korún (v prepočte približne 158-tisíc eur), no prokurátor uspel so svojou sťažnosťou, keď tvrdil, že po zaplatení kaucie by hudobník mohol opustiť Českú republiku. Následne bola kaucia stanovená na dvojnásobok - 8 miliónov korún (316-tisíc eur). Aj pri nej štátny zástupca podal sťažnosť, no tentoraz už neuspel. 

Lamb of God
, ktorí pochádzajú z Richmondu v štáte Virginia, pôsobia na scéne od roku 1994. Na konte majú tri nominácie na Grammy, koncertovali napríklad na putovnom Ozzfeste či najväčších britských rockových podujatiach Download Festival a Sonisphere Festival. V rokoch 2008 až 2010 boli predskokanmi kapely Metallica na jej World Magnetic Tour.

Na Slovensku sa fanúšikom predstavili len tri týždne pred spevákovým zatknutím - 6. júna 2012 vystúpili v bratislavskom Majestic Music Clube (MMC).

Informácie pochádzajú z webových stránok novinky.cz, idnes.cz a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lamb of God