Česká speváčka a zbormajsterka Ida Kelarová a 60-členný detský zbor Čhavorenge sa po veľkom úspechu opäť vrátia na Slovensko. Spolu s komornou 12-člennou zostavou Českej filharmónie vystúpia v priestoroch Starej tržnice. Koncert sa uskutoční v rámci dvojdňového podujatia "Si súčasťou Európy? Akceptuješ občanov inej farby pleti?".

Jeho cieľom je prostredníctvom workshopov, besied a diskusií otvoriť tému rasizmu, xenofóbie, extrémizmu, či začlenenia rómskej menšiny do európskej spoločnosti. Maratón podujatí pre školy aj širokú verejnosť uzavrie 7. novembra koncert v bratislavskej Starej tržnici.

Čhavorenge funguje pod dirigentskou taktovkou Idy Kelarovej už od roku 2011. Pôvodne 100-členný spevácky zbor tvoria talentované rómske deti z miest a osád celej Slovenskej i Českej republiky. Ich vystúpenia sú nezabudnuteľným zážitkom, ktorý je podľa líderky projektu jednou z osvedčených ciest, vďaka ktorej majoritná spoločnosť často prehodnocuje svoje názory na Rómov. "Práve nefalšovaná emocionalita robí rómsku kultúru a hudbu príťažlivou aj pre iné národnosti. Snažíme sa prostredníctvom hudby ukázať, ako si dve na prvý pohľad odlišné etniká môžu byť blízke a aké krásne veci spoločne dokážu vytvoriť," približuje Ida Kelarová myšlienku spolupráce s orchestrom a čaro jedinečných koncertov.


Pilierom repertoáru zboru sú skladby z pera skladateľa, gitaristu, speváka a pedagóga Desideria Duždu. Na Slovensku ich muzikantsky podporia Ondrej Krajňák (klavír),  Marek Urbánek (bicie), Pišta Bartuš (basa) a komorná zostava Českého filharmonického orchestra. Spoluprácu zboru s veľkým profesionálnym telesom už Slováci mali možnosť zažiť pred dvoma rokmi. Stalo sa tak počas Adventného koncertu, ktorý Čhavorenge odohrali so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.


Ida Kelarová (rodená Bittová) je speváčka, zbormajsterka, muzikantka, hudobná aranžérka a producentka, považovaná za neprehliadnuteľnú osobnosť súčasnej európskej hudby. Pochádza z etnicky zmiešanej, muzikantskej rodiny, je sestrou nemenej známej speváčky a huslistky Ivy Bittovej a dcérou Kolomana Bitta, vynikajúceho rómskeho hudobníka slovenského pôvodu, ktorý sa stal jej celoživotnou inšpiráciou a najväčším učiteľom. Kelarová študovala hru na violončelo a klavír na Janáčkovom konzervatóriu v Brne, časť života však strávila vo Veľkej Británii, Dánsku a Nórsku.

V roku 1995 sa však vrátila do Českej republiky. Vo svojej práci vychádza zo znalostí a skúseností, ktoré načerpala v západnej Európe, inšpiruje sa však aj východnými a predovšetkým rómskymi koreňmi. Azda jej najznámejšou činnosťou je jej 20-ročná práca s ľudským hlasom pod hlavičkou školy ISHV - International School for Human Voice. V roku 1999 založila občianske združenie MIRET na pomoc talentovaným rómskym deťom a mládeži. 


Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Matej Šálek.

Foto: PR