Banskobystrický festival Barbakan ponúkne aj tento rok bohatý program v zastúpení hudby, filmu a výtvarného umenia. Festivalové večery rozprúdia vystúpenia domácich aj zahraničných kapiel v legendárnom Klube 77 a v centre nezávislej kultúry Záhrada.

Jedným zo zahraničných mien, ktoré 10. októbra prinesie pohodové muzicírovanie až z Brooklynu, bude sympatický hudobník Taylor McFerrin, inak syn slávneho otca Boba McFerrina. Taylor vo svojom hudobnom prejave vytvára unikátny žáner, nazývaný aj Future Soul, ktorý svojou kombináciou jemnej elektroniky, hiphopu, soulu a jazzu 60tych rokov, nadštandardne spracovanými samplami a jemnou dávkou improvizácie nadchne každého.

Inovačnú a pestrú elektronickú hudbu až z Londýna zase rozbalí Drums of Death, alter ego producenta Colina Baileyho. Na pódiu sa mení na elegantného smrťáka, ktorý svojou šou dostane každého, o čom sa mohli v júni presvedčiť návštevníci bratislavského Wilsonicu. V lete vydal osviežujúci set s názvom Blue Waves, ktorého rôznorodosť len potvrdzuje, že nejde o žiadnu klubovú klasiku, ale o pestrú ukážku inovácií v súčasnej elektronickej hudbe.

Žánrovo pestrý a rozmanitý hudobný program obohatia aj Volkova Sisters - jeden z najzaujímavejších undergroundových projektov Maďarska. Naši druhí susedia, Česká republika, budú mať zastúpenie prostredníctvom svojbytnej indie-rockovej formácie Please The Trees.

Overené mená aj nové talenty

Jednou z kapiel slovenského hudobného lineupu bude indie-popová skupina Vetroplach, ktorá práve tento rok oslavuje desaťročnicu svojho vzniku. Kapela plánuje predviesť to najlepšie z ich doterajšej tvorby. Priestor dostanú rarity, ale aj nový materiál, na ktorom kapela práve pracuje. "Veľmi sa už tešíme na atmosféru klubových koncertov," povedal frontman Vetroplachu Jozef Vrábel.

S myšlienkou pripomenúť si otcove piesne príde na koncertné pódia aj syn slávneho hudobníka Deža Ursínyho Jakub Ursíny. Znovu založil niekdajšiu otcovu skupinu Provisorium, a po takmer dvadsiatich rokoch si tak budete môcť naživo počuť piesne z albumov Ten istý tanec (1992), Príbeh (1994) a niekoľko starostlivo vybraných starších piesní. Kubo Ursíny & Provisorium znova predvedú na koncertnom pódiu hudobné skvosty, ktoré sa k mladším generáciám dostávali v posledných rokoch len veľmi ťažko. Viac sa o Kubovi dočítate v stále aktuálnom rozhovore.

Tradičný banskobystrický festival bude hostiť aj miestne kapely Plastic Swans a Got Blue Balls, ktoré nie sú na slovenskej scéne žiadnymi nováčikmi. "Plastikom" len nedávno vyšlo nové EP Poems, ku ktorému už stihli vydať aj videoklip To My Wife. Počas rokov usilovného hrania nadobudli ich koncerty nezabudnuteľnú atmosféru so závanom mystiky. Ich kolegovia, živelní Got Blue Balls, na Barbakane predstavia aj nový singel Devil In Bed, ku ktorému nedávno vydali nové promo video. Obe kapely majú za sebou leto plné koncertovania a zavŕšiť ho prídu práve do Klubu 77.

Plastic Swans - To My Wife

Nový hudobný žáner "kockatý punk" predvedie ženské trio The Cubes v zložení Katka Knechtová, Petra Humeňanská a Jana Humeňanská. Kapela, ktorá na podporu ich debutového albumu predstavila aj videoklip k piesni Tomorrowpubliku ukáže, ako sa čo najvernejšie priblížiť minimalistickému a priamočiaremu zvuku ich originálnych piesní aj naživo. 

Program obohatí tiež "superskupina" Zlokot, ktorá vznikla len nedávno a pozostáva z rôznych hudobníkov a multi-inštrumentalistov majúcich na konte viaceré úspechy. Jadro kapely tvoria Stanka Apfelová zo skupiny Got Blue Balls, Losos z kapely Noisecut, bubeník Mário Marcinek a Albert Arkier, alias Lyrik. Kapela už odohrala svoje prvé koncerty a získať nových fanúšikov si príde aj na Barbakan.  

Festival Barbakan tento rok začína už 10. októbra. Prinesie množstvo zaujímavých filmových titulov, skvelých hudobných koncertov a inšpirujúce diela výtvarnej kultúry. Viac informácií nájdete na www.barbakanfest.sk.

Redakciu Hudba.sk informoval organizátor festivalu Miro Lánik.

Foto: PR

Súvisiaci interpreti: The Cubes, Vetroplach