Český spevák Daniel Landa alias Žito zverejnil nový videoklip, ktorým určite prekvapí všetkých, ktorí v posledných mesiacoch nesledovali jeho aktivity. Použil v ňom totiž aj drsné zábery z júnového zápasu v thajskom boxe, ktorý absolvoval s bývalým šampiónom tohto tvrdého kontaktného športu. Odniesol si síce pár jaziev, no najmä prekonal sám seba.

V klipe k piesni Šmouha, o ktorého réžiu sa postaral Filip Renč, je zachytené všetko, čím Daniel Landa v posledných rokoch (od kontroverzného predstavenia svojho pseudonymu Žito) žije - automobilové preteky, potápanie sa so žralokmi, ktoré ukázal aj v minuloročnom klipe k piesni Lagu, ale najmä zábery z jednej z najväčších výziev, ktorú v živote podstúpil. Ide o zápas v thajskom boxe, ktorý spevák absolvoval 12. júna v Tipsport Aréne v Prahe ako vrchol najväčšej českej akcie venovanej tomuto športu - Gibu Fight Night. Jeho súperom pritom bola európska legenda thajského boxu, bývalý majster sveta Riku Immonen z Fínska.

Daniel Landa a Riku Immonen Zdroj: Facebook stránka Daniela Landu

Žito v ringu

Kým v predchádzajúcom motivačnom videoklipe Uruz ukázal Landa zábery z príprav na zápas, v najnovšom videu si môžete pozrieť, ako priamo v ringu odolával svojmu súperovi. Podľa informácií z českých médií nastúpil hudobník do arény krátko pred polnocou, za mesačného splnu a so zraneným kolenom, pričom počas jeho príchodu hrala práve "hymna bojovníkov" Uruz. V samotnom súboji vydržal 45-ročný spevák všetky tri kolá, ustál dve kopnutia do hlavy, nepríjemný dopad na zranenú nohu, aj sériu úderov zakončenú ranou lakťom do spánku. Sám stihol rozdať pár zásahov, a napokon so šampiónom prehral na body. Za odvahu, húževnatosť a za to, že nedostal K.O. - inak povedané, nebol "zmlátený ako žito" - si vyslúžil aplauz osemtisícového davu.

"Siahol som si na všetko, čo súvisí s thajským boxom, to bol môj zámer. Som šťastný, pretože mi nešlo o to vyhrať, ale o to, urobiť pekný zápas, a to sa podarilo," povedal pre český denník Blesk. V pozápasovom rozhovore tiež prezradil, že v treťom kole už svojho súpera videl štvormo. "Naozaj, štyri postavy a nevedel som, ktorá je pravá. Tretie kolo bolo náročné, ale snažil som sa zostať stáť na nohách a aspoň občas vrátit nejaký úder naspäť," dodal. "Veľká vďaka tvrdému a férovému chlapíkovi Riku Immonenovi! Bolo mi cťou stretnúť sa s tebou v ringu. Bol to skvelý večer a úžasná životná skúsenosť. Mal si pravdu, teraz je medzi nami puto do konca života. Ďakujem, Riku!" odkázal svojmu protivníkovi deň po súboji na Facebooku.

"Celé je to jedno obrovské dobrodružstvo," okomentoval takmer tri mesiace po zápase svoj najnovší videoklip. Ako dodal, pieseň Šmouha považuje za motivačný song, ktorý má každému pomôcť dosiahnuť svoje sny. Hudobne v nej nadväzuje na jeden zo svojich najväčších hitov Touha. Autorom hudby a textu novinky je sám Landa, na gitaru hrá Tomáš Vartecký, na klávesy Karel Mařík, na basgitaru Jakub Antl a za bicími sedel Miloš Meier. O mix a mastering sa postaral Jan Zázvůrek.


Plnením šialených výziev rozdáva pozitívnu energiu

Zaujímavosťou je, že pieseň Šmouha veľmi pomohla aj režisérovi klipu Filipovi Renčovi. V čase nakrúcania klipu ho zrazil náklaďák, ktorý mu na bicykli nedal prednosť. Nikto mu po nehode nepomohol, a tak sa musel napriek mnohým zraneniam dostať do nemocnice sám.

"Dan má svoju filozofiu, ktorú chce šíriť ďalej, ktorá je pozitívna a pre ľudí do určitej miery motivačná. Danov zámer a snaha zmeniť sa k lepšiemu, využiť naplno svoj životný potenciál a odovzdávať ľuďom pozitívnu energiu, sú mi veľmi sympatické. Dúfam, že to nie je naša posledná spolupráca," uviedol Renč.

Landa svojím nový videom zároveň pozýva fanúšikov na svoj avizovaný návrat na koncertné pódiá. Séria vystúpení s názvom Žito Tour 2014 odštartuje 21. novembra v bratislavskej Slovnaft Aréne (Zimný štadión Ondreja Nepelu) a bude pokračovať koncertami v Ostrave (23. novembra), Pardubiciach (25. novembra), Brne (27. novembra) a Prahe (29. novembra).

Text: Hudba.sk (zdroje: Rado Mešša, Facebook stránka Daniela Landu, Blesk.cz)
Foto: Youtube/Facebook

Súvisiaci interpreti: Daniel Landa