Ale tentokrát už skutočne končia. Fakt!

Magnet týždňa

Gitarista kapely Slayer Kerry King potvrdil, že svoje záverečné turné ešte o rok predĺžia. Pre fanúšikov je to samozrejme dobrá správa. Najmä pre tých, ktorí sú v Južnej Amerike, Austrálii, Francúzsku a Japonsku, kde termíny ohlásili. Verím však, že sa im podarí odísť s gráciou a nebudú pokračovať v nekonečnom záverečnom turné á la Elán. (pm)

Šrot týždňa

Fanúšikov ale rozhodne neteší smerovanie Suicidal Tendencies. Síce sú a navždy budú legendami, tiež by mali vedieť, kedy odísť. V najbližšej dobe tak ale určite nespravia. Cez týždeň ohlásili spoluprácu s Converse k vydaniu ich nového albumu STill Cyco Punk After All These Years, ktoré bude budúci piatok. Topánky a oblečenie si budete môcť kúpiť od 30 do 100 dolárov. Na prvý pohľad vyzerá celkom fajn, čo sa ale o hudbe povedať nedá. Už na prvé počutie je výrazne zrecyklovaná, miestami znie, akoby ju kapela napísala za pár minút. Ohlasy fanúšikov sú preto zatiaľ veľmi negatívne. (pm)


Novinky

V polovici októbra sa dočkáme jedenásteho štúdiového albumu Soulfly s názvom Ritual. Kapela cez týždeň zverejnila titulnú skladbu a na (ne)prekvapenie znie ako... Soulfly! Kto by to bol povedal? (pm)


Ako sme už zvyknutí, Sick of it All nám prinášajú kopec pozitívnej energie do ťažkých čias. Skladba Inner Vision nás nabáda, aby sme sa pozreli dovnútra, kde nájdeme odpovede na všetky problémy dnešnej doby. Album Wake the Sleeping Dragon vychádza na začiatku novembra. (pm)


KEN Mode sa potácajú niekde na hrane medzi mathcoreom, sludgeom a prog metalom. Ich štýl je pomerne unikátny, preto odporúčam vypočuť si ich najnovší album Loved, ktorý vyšiel minulý týždeň. Celý si ho môžete vychutnať na YouTube. (pm)


A keď už som spomenul ten prog, Beyond Creation na novom albume dosť zaexperimentovali a prišli s fakt dobrými vecami. Algorythm vyjde až v polovici októbra, ale druhý singel si môžete dať už teraz. Je ním titulný song dosky a určite sa vám bude páčiť. (pm)


Pre fandov progresívneho deathu je tu aj čerstvo nové EP od Cast the Stone. Empyrean Anthropy bude pre nejedného milovníka temných melódií jedným z top favoritov na album roka. Jediným problémom je dĺžka. 26 a pol minúty vás nechá v očakávaní na ďalšiu tvorbu tejto kapely. (pm)


Pig Destroyer v rámci pomerne konzervatívneho grind coreu vyčnievajú svojimi experimentmi asi najviac. Ich výlety k sludgeu, grooveu, až po noise sú celkom zábavné a aj napriek dvom dekádam na scéne kapele dávajú dávku sviežosti. Album Head Cage je ďalšou expedíciou do neznáma, ale nájdete na ňom aj tradičné grindové vypalováky, z ktorých sa vám roztopí tvár. Aj keď ich šiesta štúdiovka vyjde až v piatok, v plnej dĺžke ju ešte minulý týždeň prinieslo NPR. Okrem toho PxDx vydali aj video k skladbe Mt. Skull. Čo začne ako normálny pohreb sa rýchlo zvrtne a skončí ako skejterská videohra. Áno, čítate dobre. (pm)


Americké hard rockové trio King's X kombinujúce soulom ovplyvnené vokály s tvrdými gitarami ohlásilo práce na novom albume, celú dekádu po poslednej doske XV. V rozhovore pre Youtube kanál Rock Titan sa o plánoch kapely zdôveril basgitarista a vokalista Doug Pinnick. „Stretli sme sa s našim manažérom a rozhodli sa, že ideme do toho. Je potrebné vyriešiť logistiku: kedy budeme spoločne komponovať, ako budeme cvičiť, kde to nahráme a podobne. Ale urobíme to.“ Existujú vraj ľudia, pre ktorých je nová nahrávka týchto legiend viac, než nový Guns ´N´ Roses, než nový System of a Down... viac, než nový Tool. To čakanie je žiaľ podobne dlhé. (ak)


Motivační progresivisti Dead Letter Circus zverejnili druhý singel z pripravovanej bezmennej nahrávky. Skladbe Running out of Time nechýbajú ciťákové vokály výrazného lídra Kima Benzie-ho, hlavný poznávací znak vo zvuku týchto protinožcov. Je pravda, že mám trošku pocit, akoby sme oproti predošlej doske Aesthesis dostávali len viac toho istého, táto nastavená kaša je však výrazne chutná. Čo myslíte? (ak)


Velikánsku radosť nám urobili ďalší Austrálčania – Circles. Banda ukrývajúca sa pod nie príliš nápaditým menom, píli vysokooktánový progressive djent s gitarovými strunami vyťahanými až poza hmatníky a vydáva nový album The Last One, ktorý však dúfame, nebude ich posledný. Celú 45 minútovú nahrávku nalepili na YouTube ako keby chceli sami seba pirátiť a fanúšikovia nemôžu byť vďačnejší. Naše tešenie sa z ich hudby môže byť umocnené aj faktom, že Circles sa v októbri vydajú na turné so žánrovo spriaznenými Caligula's Horse a tiež kapelou I Built the Sky. Spoločne zavítajú do Košíc, Budapešti a Prahy. Buďte pri tom! (ak)


Angličania Boss Keloid v skúšobni zahrali naživo celú novú štúdiovku Melted on the Inch. Môj osobný album roku je plný dynamiky, hard rockových vokálov, povznášajúcich sól, to všetko dokopy zlepené vskutku pozoruhodnou gitarovou prácou na pomedzí sludge metalu a progu. Je v tom Paradise Lost, Mastodon, je v tom salsa, je v tom slaďák, je v tom všetko. Ak nezostanete presvedčení živým prevedením, nič sa nedeje. Na Bandcampe si môžete tento skvost vychutnať pekne štúdiovo vyleštený. A teda je to poriadna bomba. (ak)


A na Ostrovoch pri progresívnej muzike ešte zostaneme. The Pineapple Thief sú prezývaní aj „nástupcami Porcupine Tree“. Predsalen ich dynamický spôsob vrstvenia akustických gitár, kláves a vokálov v nepravidelných rytmoch znie povedome, čerešňou ich zvuku je však práca bubeníka Gavina Harrisona, ktorý sa stal po predošlej štúdiovke pevnou súčasťou kapely. Uplynulý piatok vydali nový album Dissolution, ponúkajúci cez 40 minút podnetného počúvania, plného nečakaných zákutí. Upozorňujeme tiež na koncertné zastávky Pineapple Thief 22. septembra v Olomouci a 25. septembra vo Viedni. (ak)

TIP: Vypočujte si celý album na Deezeri



Tento utorok v Bratislave zahrajú Švédi Pain of Salvation a keďže sa líder Daniel Gildenlöw narodil v rovnaký deň (aspoň to tvrdí v piesni On a Tuesday), určite to bude špeciálny koncert. Večer otvoria talianski rockeri Kingcrow, ktorým 7. septembra vychádza štúdiovka The Persistence. Z nej teraz ponúkli skladbu The Father, v ktorej počuť jasné zaľúbenie v komplikovaných rytmoch a dávkovaní atmosféry. Tento večer vyzerá sľubne. (ak)


Haluze týždňa

Kapela Green Druid aktuálne trávi čas prerábaním najrôznejších riffov na doom. Celkom dobre sa im to podarilo s prvým pokusom – Immigrant Song od Led Zeppelin. Tentokrát sú späť s hitom My Sharona od The Knack. (pm)


S táborákovou verziou Hammer Smashed Face od Cannibal Corpse nás minulý týždeň prekvapil Matt Heafy z Trivium. Ak máte radi death a doteraz ste museli trpieť počúvaním miliónkrát obohratých skladieb, inšpirujte sa a pri najbližšej opekačke môžete zahviezdiť. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Slayer, Suicidal Tendencies