Košická skupina Nocadeň zverejnila novú skladbu Tváre, ktorá je predzvesťou jej pripravovaného siedmeho štúdiového albumu. Skladba je zaranžovaná veľmi minimalisticky, ale je silná vo svojej emócii. Rovnako jednoducho poňali chalani z Nocadeň aj videoklip a nakrútili ho takmer na jeden záber.

Text piesne Tváre napísal frontman Rasťo Kopina, hudbu zložil spoločne s bratom Robom. "Už od nášho vzniku fungujeme s bratom ako autorský tandem, takže aj pri tejto skladbe to bolo rovnaké. Hudbu sme zložili spoločne a text som urobil sám. Samozrejme, že proces tvorby sa za tie roky mení, už to nie je o skladaní v spoločnej detskej izbe, ale autorský princíp zostáva nemenný," hovorí líder a spevák skupiny Rasťo Kopina.

Novinka je akýmsi premostením medzi predchádzajúcim albumom Pozemskí astronauti a novým štúdiovým počinom, na ktorom bude ešte väčší dôraz na elektroniku. Nahrávka by sa mala dostať na trh už počas jesene.

"Aj keď sme v ostatných rokoch boli, pokiaľ ide o vydávanie albumov, dosť aktívni, boli to iba kompilačné albumy. Takže sme boli pomerne dosť nabudení, pokiaľ ide o komponovanie nových skladieb. Chceli sme si totiž vyskúšať nejaké nové skladateľské a aranžérske postupy. Jedným z výsledkov, kam sme sa umelecky posunuli, je skladba Tváre. Tá je síce zaranžovaná veľmi minimalisticky, ale je silná vo svojej emócii. Keď sme boli v štúdiu a naspieval som ju, bolo nám okamžite jasné, že to bude 'otvárak' nového albumu," prezradil Rasťo Kopina.


Takisto ako skladba, aj videoklip je spracovaný minimalisticky. Vznikal v ateliéri Woont a režisérske kompetencie si rozdelil Rasťo Kopina s Jánom Varcholom. "Pri našich klipoch to vždy funguje tak, že prinesiem námet, pomáham s réžiou a som aj pri záverečnom strihu. V tomto prípade však nešlo o technicky náročnú vec, takže to bola vcelku oddychová záležitosť. Ak máš okolo seba šikovných ľudí, ktorí chápu čo od nich chceš, práca sa v tom momente stáva zábavou. Do klipu Tváre sme chceli preniesť prvotnú emóciu, takže sme ho natočili takmer ako jednozáberovku," dodáva líder kapely.

Skupinu Nocadeň založili bratia Rasťo a Robo Kopinovci v roku 1997. Debutový eponymný album vydali v marci 2000. Po ňom nasledovali štúdiové nahrávky Slová už nevravia nič (2001), Katarzia (2003), Nestrieľajte do labutí (2006) a Ikony (2008). V roku 2015 sa po dlhšej prestávke vrátili na hudobnú scénu s albumom Pozemskí astronauti, na ktorom spolupracovali s dvojnásobným držiteľom americkej ceny Grammy Vladom Mellerom. Pochádzajú z neho hity ako Havran, V nás či Papierové kone. Kapela má okrem toho na konte aj výberovky Retrospektíva (2006) a Introspekcia (2017) a live album Nocadeň v divadle (2018).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Nora Krchňáková. Tlačovä správu sme upravili. Novinky skupiny môžete sledovať oficiálnych stránkach nocaden.sk a www.facebook.com/nocadenofficial.

Súvisiaci interpreti: Nocadeň