Legendárny český spevák Karel Gott bude mať pohreb so štátnymi poctami, nie štátny pohreb. Vo štvrtok dopoludnia to oznámil český premiér Andrej Babiš. Podrobnosti ohľadne termínu a miesta konania poslednej rozlúčky zverejnili neskôr, posledné slovo mala totiž spevákova rodina. Termín napokon stanovili na piatok 11. októbra.

Správu sme aktualizovali 4. októbra o 8:50.

"Môžem len povedať, že to nebude klasický štátny pohreb, aký sme od revolúcie mali len jeden, ale skôr pohreb so štátnou poctou. Bude to trochu niečo iné," vyjadril sa Babiš vo štvrtok predpoludním na tlačovej konferencii vo Fakultnej nemocnici Královské Vinohrady. Vláda sa pritom už v stredu popoludní zhodla, že Karel Gott bude mať štátny pohreb, avšak pod podmienkou, že s tým bude súhlasiť aj jeho rodina. Zároveň v uznesení schválila, že deň spevákovho pohrebu bude zároveň dňom smútku.

Štátny pohreb na Pražskom hrade mal za posledných 30 rokov iba prvý porevolučný prezident vtedajšej federácie a neskôr Českej republiky Václav Havel. Ako pripomína portál Novinky.cz, pohreb so štátnymi poctami sa koná za prítomnosti čestnej stráže, ale na rozdiel od štátneho pohrebu je bez armádneho sprievodu a vojenských pôct. Počas pohrebu tiež zaznie hymna a vystavia štátnu vlajku.

Verejná rozlúčka so spevákom, ktorý zomrel v utorok pred polnocou, sa bude konať v piatok 11. októbra v Paláci Žofín v Prahe. Informovala o tom Ivana Gottová. "Verejnosť si bude môcť prísť uctiť pamiatku môjho muža v piatok 11. októbra od 8:00 do 22:00 hodiny do Paláca Žofín na Slovanskom ostrove," uviedla Gottová vo vyhlásení, v ktorom sa poďakovala za vyjadrenie sústrasti. "Zároveň ďakujem pánovi premiérovi a vláde za iniciatívu spojenú s usporiadaním štátneho pohrebu. Po dôkladnej úvahe som sa rozhodla pre pohreb so štátnymi poctami," napísala vdova po najslávnejším českom spevákovi.

Informovala tiež, že 12. októbra o 11:00 sa uskutoční zádušná omša v Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade. Omša bude len pre pozvaných. "V súlade s vôľou môjho manžela a po predchádzajúcom rokovaní s arcibiskupstvom pražským sa bude konať zádušná omša a bude ju slúžiť Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský," informovala Gottová.

Karel Gott je mŕtvy. Legenda československého popu žila hudbou až do konca

Osemdesiatnik Karel Gott: Hudba je milenka na celý život. Nesklame, nepodvedie

Zdroj: SITA (Novinky.cz), Hudba.sk edit
Foto: Martin Kubica / Supraphon