Americký spevák Michael Stipe, známy z už nefungujúcej kapely R.E.M., vydá debutový sólový singel. Your Capricious Soul zverejní v sobotu 5. októbra a bude ho sprevádzať aj videoklip, ktorý režírovala Sam Taylor-Johnson.

Výťažok z predaja piesne pôjde na konto hnutia Extinction Rebellion, ktoré bojuje proti klimatickým zmenám a na 7. októbra ohlásilo začiatok protestu International Rebellion. "Dal som si od hudby dlhú pauzu, no chcel som do toho opäť skočiť. Mám rád Your Capricious Soul, je to moje prvé sólové dielo. Vďaka Extinction Rebellion som nechcel odďalovať vydanie skladby. Náš vzťah k životnému prostrediu je celoživotným problémom a teraz cítim nádej, dokonca som optimistický. Verím, že môžeme dosiahnuť zmeny potrebné na zlepšenie našej krásnej planéty," vyjadril sa 59-ročný interpret. Rodák z Decaturu v štáte Georgia tento rok už predstavil Your Capricious Soul naživo. Počas leta prezradil, že má pripravených 18 vlastných skladieb.


Kapela R.E.M. z amerického mesta Athens vznikla v roku 1980 a debutový album Murmur vydala v apríli 1983. Nahrávka obsahuje aj ich prvý singel Radio Free Europe. Neskôr vydali úspešné albumy ako Out Of Time (1991), Automatic For The People (1992), Monster (1994), New Adventures In Hi-Fi (1996), Up (1998) či Reveal (2001). Poslednou, v poradí 15. štúdiovkou formácie, je album Collapse Into Now (2011). Kapela, ktorú za jeden zo svojich vzorov považoval aj Kurt Cobain z Nirvany, má na konte hity ako Losing My Religion, Shiny Happy People, Everybody Hurts, Imitation of Life, Man on the Moon, Drive či Leaving New York. Trojnásobných držiteľov Grammy v roku 2007 uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Ukončenie činnosti oznámili v septembri 2011.

Zdroj: SITA (Consequenceofsound.net, archív)
Foto: Britta Pedersen/dpa via AP

Súvisiaci interpreti: R.E.M.