Katarzia v októbri vydala nový album Šťastné dieťa a ako druhý singel z neho ponúkla 1. novembra skladbu Dosť. Tá je typickou ukážkou toho, prečo je jej tvorba v našich končinách jedinečná a zároveň rozdeľujúca publikum na dva tábory. Ide totiž o pieseň, ktorá sa nechce len páčiť, ale aj "vyrušovať" a nútiť k zamysleniu. A podčiarkuje to jedným z najlepších videoklipov svojej kariéry.

Skladba Dosť je podľa autorky pre všetkých, ktorí sa niekedy o niekoho báli, nevedeli si rady so vzťahmi alebo spochybňovali vlastné rozhodnutie. Katarzia v nej hovorí o závislosti vo vzťahu a využíva na to aj záznamy skutočných zvukových správ, ktoré si posielala so svojou kamarátkou, herečkou a tanečníčkou Kristínou Tukan. Tá s ňou zároveň účinkuje aj v klipe ako speváčkino alter ego. Skladba a vizuál tak autentickým spôsobom vypovedajú o hodnote ženských priateľstiev a o vzájomnej podpore.

"Kristína je podľa mňa úžasná choreografka aj herečka a vo videu tvorí niečo ako moje alter ego. Naša identita sa tam prelieva a je v podstate jedno, o kom tá pesnička je, ktorá na ktorú prehovára. Stávame sa jednou so všetkými našimi kamarátkami a ďalšími ľuďmi v priestore," približuje videoklip Katarzia.

Katarzia a Kristína Tukan, videoklip Dosť, 2023 Zdroj: Iryna Drahun

Režisérkou videa je medzinárodne uznávaná česká fotografka Hana Knížová, s ktorou Katarzia spolupracovala aj v minulosti, napríklad pri videoklipe Hoří i voda z albumu Celibát. "Bolo pre mňa zásadné zakomponovať scény a miesta, ktoré mala Katarzia v hlave, z ktorých song vychádzal alebo ktoré pre ňu boli inak dôležité, a tieto fragmenty uchopiť a poskladať do vizuálneho celku. Dlhodobo pracujem s motívmi zdvojovania, opakovania, s motívmi medziľudských vzťahov, čo sa úplne prirodzene prepojilo s tým, o čom pesnička je," hovorí autorka klipu.

Surreálny vizuál kontrastuje s priamočiarym textom, v ktorom je všetko jasné a nič nie je skryté v metaforách. Nechýbajú ani zábery, ktoré možno označiť za ikonické, napríklad keď Katarzia v ružových priesvitných šatách nabehne do večierky upratať exkrement, ktorý tam zanechal pes Kristíny Tukan, keď si prišla kúpiť fľašu vodky.

Skladba Dosť je súčasťou nedávno vydaného albumu Štastné dieťa, na ktorom sa Katarzia po elektronickom období vrátila ku klavíru, gitare a kapelovej zostave. Český týždenník Respekt nedávno album označil za doteraz "najnežnejší a najempatickejší" v Katarziinej diskografii, a to nielen kvôli melancholickej nálade, ale aj textom, v ktorých prejavuje "pochopenie a sympatie s mladými, starnúcimi, zmätenými, neistými aj nahnevanými". 

Album Šťastné dieťa Katarzia najbližšie predstaví naživo na koncertoch v Nitre (9.11.,Music a Cafe), Košiciach (10.11., Tabačka) a v Bratislave (30.11., Šafko). 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records a Markéta Faustová z Animal Music. Správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Katarzia