Hoci je už viac ako štyridsať rokov po smrti, stále fascinuje ďalšie a ďalšie generácie. Nedávno sa dočkali jeho piesne nového spracovania - pôvodné nahrávky s jeho nezameniteľným hlasom spojili so zvukom britského Royal Philharmonic Orchestra. Vznikli tak v rokoch 2015-2017 tri albumy a tiež koncertný projekt, ktorý sa v lete predstaví aj v Prahe.

Jedinečný hlas Elvisa Presleyho zaznie 8. júna v pražskej O2 Aréne, kde si diváci budú môcť vychutnať jeho piesne v sprievode Českého národného symfonického orchestra. Program koncertu ponúkne prierez jeho najznámejšími hitmi i polozabudnutými klenotmi. Samotného kráľa rock'n'rollu a jeho jedinečný štýl a charizmu budú môcť diváci obdivovať vďaka remastrovaným a zdigitalizovaným záberom na veľkoplošnej projekcii.

Remasteringom prešli aj pôvodné zvukové záznamy, ktoré sú takisto súčasťou tejto show. Elvis sa v nej vracia na pódiá a fanúšikovia sa vďaka účasti jeho bývalej manželky dozvedia viacero príbehov zo života jednej z najväčších legiend populárnej hudby. Priscilla Presley ich totiž počas koncertu divákom osobne vyrozpráva.


Práve jej zásluhou projekt Elvis - Live On Screen vznikol. Po spevákovej smrti iniciovala vznik múzea a zábavného parku v jeho honosném sídle Graceland v Memphise v štáte Tennessee, ktoré býva označované za druhý najslávnejší obytný americký dom - hneď po Bielom dome. V posledných rokoch iniciovala tiež viacero hudobných projektov, ktoré posúvajú Elvisov odkaz novej generácii. Napríklad v roku 2010 to bol album Viva Elvis, kde bol jeho hlas spojený so širokým spektrom nových hudobných aranžmánov a žánrov. Naživo tieto verzie zazneli v predstavení svetoznámeho cirkusu Cirque du Soleil v Las Vegas, na ktorého vznik Priscilla osobne dohliadala.

Spojenie Elvisovho hlasu s Royal Philharmonic Orchestra je zase zachytené na albumoch If I Can Dream (2015), The Wonder of You (2016) a Christmas with Elvis (2017). Naživo už mohli jeho piesne v tejto podobe počuť diváci v USA, Veľkej Británii či Nemecku a čoskoro sa dočká aj Praha.


Láska až za hrob

V tejto súvislosti je zaujímavý príbeh stretnutia Elvisa s Priscillou, ktorý pripomína v tlačovej správe organizátor pražského koncertu. Počas svojho života bol legendárny spevák najbližšie k Českej republike v rokoch 1958-1960, kedy v rámci povinnej vojenskej služby pôsobil ako seržant (čatár) v západonemeckom Friedbergu. V tom čase už mal na konte viacero hitov a úspešných albumov, a tak z viac ako 100-tisíc dolárov mesačne "spadol" počas pôsobenia v armáde na podstatne skromnejší zárobok.

Vďaka svojmu dvojročnému pobytu v Európe však stretol najväčšiu lásku svojho života Priscillu, ktorá mala vtedy len 14 rokov. Jej nevlastný otec v Nemecku slúžil ako kapitán. Hoci Elvis pred svojimi priateľmi hovoril o platonickom vzťahu s Priscillou, po návrate do USA na ňu nedokázal zabudnúť a neustále jej telefonoval. Znova sa stretli až po viac ako dvoch rokoch odlúčenia a v roku 1963 sa mu podarilo jej rodičov presvedčiť, aby prišla žiť s ním, jeho babičkou a otcom do Gracelandu. Vzali sa 1. mája 1967 v Las Vegas a o rok neskôr prišla na svet ich dcéra Lisa Marie Presley. Po jej narodení však ich vzťah najmä zo spevákovej strany ochladol a v roku 1972 sa rozviedli.

Napriek tomu sa Priscilla stala kľúčovou postavou v šírení jeho slávy po jeho náhlej smrti v auguste 1977. Graceland bol pre verejnosť otvorený v júni 1982 a ročne ho navštevuje viac ako 650-tisíc ľudí. Nielen v Spojených štátoch je spevák dodnes rešpektovaným pojmom a legendou. Časť verejnosti verí, že Elvis stále žije a iba sa stiahol do ústrania. Má mnoho nasledovníkov a imitátorov po celom svete. Na Slovensku jeho piesne intenzívne šíril počas 60. až 90. rokov Vasko Velčický a "vychoval" aj svojho pomyselného nástupcu Juraja Prsteka.

V súvislosti s Elvisom šokovala verejnosť v roku 2007 speváčka Céline Dion. Počas jednej zo sérii americkej talentovej súťaže American Idol predviedla užasnutým divákom duet, v rámci ktorého stál vďaka moderným technológiám dávno zosnulý spevák vedľa nej ako živý. Dokonalá ilúzia. Nakoniec, posúďte sami...


Text: Peter Lehotský + JVS Group
Foto: JVS Group

Súvisiaci interpreti: Elvis Presley