Americká hudobníčka predstaví svoj najnovší album Aviary na európskom turné. U našich západných susedov vystúpi najskôr 20. júna v meste Linz a o deň neskôr vo viedenskom klube WUK.

Julia Holter sa so svojím piatym albumom  celkom oprávnene objavovala v koncoročných rebríčkoch najlepších albumov. Nenechajte sa však zaskočiť, Aviary nie je celkom ľahké si obľúbiť, neprináša jednoduché počúvanie. Podľa speváčky a skladateľky predstavuje "kakofóniu mysle uprostred rozpadávajúceho sa sveta". Hutný, 90-minútový epos sa však pri trpezlivom počúvaní odmení intenzívnym zážitkom zo striedania ťaživých, chaotických i povznášajúcich momentov. Nahrávka, ktorá vyšla na jeseň vo vydavateľstve Domino Records, prináša celé spektrum referencií - od syntetizátrov á la Blade Runner cez chorálový spev až po množstvo literárnej inšpirácie zo stredovekých textov, budhizmu či poéziu Sapfó.

Samotný názov albumu (v preklade voliéra - veľká klietka pre vtáky) je inšpirovaný veršom americko-libanonskej poetky Etel Adnan: "I found myself in an aviary full of shrieking birds." Vtáky Julia chápe ako symbol spomienok, využíva ich ako metaforu koexistencie dobrého i zlého - vtáctvo môže produkovať aj krásny spev či neznesiteľný škrekot. Ústredným motívom Aviary tak je predovšetkým hľadanie akejsi vnútornej rovnováhy, lásky a empatie, ktorá prehluší ruch vonkajšieho sveta i nepokojnej mysle. Celkom explicitne to deklaruje aj singel I Shall Love 2, ktorý viac než tradičným adresovaným love songom je manifestom odhodlania žiť v láske a nepodľahnúť negatívnemu víru chaosu, ktorý nás denne obklopuje. 


Správne hádate, prácu na tomto albume Holter začala po amerických voľbách v roku 2016. Popisuje však aj vlastný vnútorný zmätok spôsobný neustálym koncertovaním. Z neho vyplynula potreba sa priam rozplynúť vo zvuku, skladby na Aviary preto vznikali improvizáciou - hudobníčka sa nechala inštinktívne viesť zvukom, z ktorého postupne vystupuje aj význam. V spolupráci s kapelou zo svojich demonahrávok hlasu a syntetizátora vytvorila zatiaľ asi najbohatšie aranžmány vo svojej kariére. Výsledkom je aj zatiaľ najväčšia zostava, ktorá ju sprevádza pri koncertovaní. Je v nej zastúpená viola, husle, basa, bicie, trúbka, gajdy i elektronika. Ako presne to znie naživo, sa môžete najbližšie k Slovensku dozvedieť 21. júna vo Viedni.


Autorka: Michaela Kučová
Foto: Dicky Bahto